Obliba avokáda neustále vzrůstá a v současné době se řadí mezi nejpopulárnější zdravé potraviny. A není se čemu divit, způsobů využití avokáda je opravdu mnoho a ve vašem jídelníčku by rozhodně nemělo chybět.
1. Vysoký obsah zdravých tuků
Avokádo se řadí mezi ovoce s nejnižším podílem vody a nejvyšším podílem zdravých tuků, které snižují cholesterol. Nenasycené mastné tuky, které avokádo obsahuje, se neukládají do tělesných tuků a naopak pomáhají při spalování. Rozhodně byste ho měli zařadit do svého jídelníčku i v případě, že držíte dietu nebo se snažíte zhubnout.
2. Máslová konzistence
Zralé avokádo můžete jen tak namazat na chleba, rozmačkat do guacamole nebo z něj připravit zdravou nutellu (viz 5. bod). Samotný plod nemá nijak zvlášť výraznou chuť a právě proto z něj lze vykouzlit sladké i slané pokrmy.
3. Avokádo na milion způsobů
Jak už bylo zmíněno, největší výhodou avokáda, kromě zdravých benefitů, je bezesporu možnost připravit ho na milion způsobů. Milovat ho budete na kostičky v salátu, jako slanou či sladkou pomazánku, místo vejce během pečení nebo jen tak na rozpečeném toustu.
4. Vitamíny a minerály pro vaše tělo
Kromě zdravých tuků obsahuje avokádo železo, které je dobré doplňovat během těhotenství. Pozitivní účinky ocení všichni, kdo trpí na křeče z důvodu nedostatku magnesia, které avokádo obsahuje ve velkém množství. Z vitamínů pak především B, C, E, K a vitamín H, který chrání naši pokožku a nervový systém.
5. Zdravá nutella
Sladká odměna ve vašem jídelníčku a navíc bez výčitek? Zdravou nutellu připravíte rozmixováním avokáda, jednoho banánu a lžíce kakaa. Přidat můžete i javorový, agávový či rýžový sirup nebo med, ale většinou postačí samotný banán, který pomazánku osladí.