3 užitečné tipy, jak skladovat potraviny v lednici
Redakce
|
4. 5. 2017
Gourmet
Aby potraviny vydržely co nejdéle čerstvé, je potřeba je správně skladovat a nakupovat tak, aby se stihly spotřebovat. Podívejte se s námi, jak je uchovat čerstvé co nejdéle.
1. Vytvořte si systém podle teploty a vlhkosti
Každé patro lednice má rozdílnou teplotu i vlhkost, na kterou potraviny reagují. Nízká vlhkost bývá ve vrchní části lednice. Nesvědčí zejména zelenině, která rychleji osychá a po několika dnech začne plesnivět. Uložte ji raději do spodních šuplíků, které jsou pro ovoce a zeleninu určeny. Do patra nad zeleninu dávejte maso, uzeniny a do nejvyšších pater pak mléčné výrobky jako sýry nebo jogurty. Dveře lednice naplňte omáčkami k jídlům, vejci, nápoji nebo máslem. Teplota na dveřích je nejnižší a s máslem se po vyndání bude snáze pracovat.
2. Vyvarujte se plastových sáčků!
Potraviny z obchodu automaticky přendaváte do lednice? Chyba! Zeleninu, jako je brokolice nebo ledový salát, zabalte do mokré utěrky, aby neosychala, a špenát přendejte do mísy, kterou zakryjte vlhkou utěrkou. Po několika dnech se začne zelenina v plastovém sáčku zapařovat. Uchovávání v těchto sáčcích je vhodné po dobu maximálně dvou dní. Poté se v plastovém sáčku začne srážet vlhkost a potravina plesnivět. Výjimkou je maso, které musí být vždy zabaleno kvůli bakteriím a vůním. Sýry v plastovém sáčku vydrží až několik dní, jen je potřeba fólii denně měnit.
3. Aby jídlo neosychalo
Ovoce i zeleninu přendejte do mísy nebo cedníku, aby se zespodu nezapařily a neplesnivěly. Mísu překryjte navlhčenou utěrkou z bavlny nebo papírovým ubrouskem, udrží potraviny čerstvé. Rozhodnete-li se koupit chřest nebo bylinky, které nespotřebujete ihned, usekněte konce a vložte do sklenice s trochou vody.