• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Vánoční svátky ve světě

Vánoční svátky ve světě

F.O.O.D.
| 16. 12. 2015
Cestování za jídlem
Vánoční svátky ve světě

Všude, kde se slaví Vánoce, mají také svá oblíbená sváteční jídla. Zkuste se nechat inspirovat a kromě klasického kapra nabídněte rodině také italské vánoční semifreddo, švýcarské rösti nebo třeba francouzské čokoládové dortíčky.

Francie: Čokoládový dortík

na 1 plech - příprava: 3 hodiny + chladnutí

TĚSTO:
* 3 vejce
* 1 lžička citronové šťávy
* 80 g moučkového cukru
* 70 g polohrubé mouky
* 2 lžičky holandského kakaa

ČOKOLÁDOVÁ PĚNA:
* 100 g hořké čokolády (min. 70%)
* 100 g mléčné čokolády
* 2 cl koňaku
* 2 cl silného espresa
* 5 vajec
* 3 lžíce vanilkového cukru
* 125 g studené smetany ke šlehání
* 50 g krupicového cukru

POLEVA:
* 200 g krupicového cukru
* 150 g hořké čokolády

Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Bílky a citronovou šťávu šlehejte a postupně přidávejte cukr, až vznikne lesklý pevný sníh. Žloutky prošlehejte, vmíchejte mouku s kakaem a nakonec sníh z bílků. Směs rozetřete na plech a pečte asi 12 minut. Vyjměte, vyklopte na vál, sejměte pečicí papír a nechte vychladnout. Připravte pěnu. Čokoládu s koňakem a kávou vložte do horké vodní lázně a míchejte dohladka. Odstavte z plotny.

Žloutky s vanilkovým cukrem šlehejte v horké vodní lázni tak dlouho, až se cukr rozpustí. Dobře vychlazenou smetanu vyšlehejte dotuha. Z bílků a krupicového cukru ušlehejte pevný sníh. Žloutkový krém smíchejte s rozpuštěnou čokoládou, lehce zapracujte šlehačku a nakonec opatrně i sníh. Vychladlý korpus překrojte na čtvrtiny. Spojte je krémem, zabalte do fólie a dejte na 6 hodin do ledničky.

Na polevu povařte cukr ve 125 ml vody asi 5 minut, nechte lehce zchladnout. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, vmíchejte sirup. Zchlaďte a rozetřete na dortík. Nechte asi 2 hodiny ztuhnout a pak horkým nožem nakrájejte na menší dortíky. Dozdobte.


Polsko: Zelí s fazolemi a bůčkem

4 porce - příprava: 90 minut

* 600 g libovějšího bůčku
* sůl a pepř
* 800 g kyselého zelí
* 2 cibule
* 4 stroužky česneku
* 2 lžíce másla
* 1 plechovka bílých fazolí

Bůček dejte do jednoho litru osolené vody, přiveďte k varu a vařte asi 45 minut. Vyjměte a nakrájejte na kousky. Zelí překrájejte, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Máslo rozehřejte v hrnci, orestujte na něm cibuli, pak přidejte zelí, česnek a nakrájené maso, zalijte asi 400 ml vývaru a vařte zhruba 20 minut. Potom vmíchejte slité fazole a ještě asi 5 minut vařte. Dochuťte solí a pepřem.


Švýcarsko: Kachní komínky s rösti

4 porce - příprava: 60 minut

* 400 g kachního konfitu
* 500 g brambor typu B
* 1 vejce
* 1–2 lžíce hladké mouky
* 2 lžíce nasekané pažitky
* sůl a bílý pepř
* muškátový oříšek
* rostlinný olej
* 8–10 malých lístků kapusty
* 2 pomeranče
* 1 lžíce medu
* 2 lžíce koňaku

Kachní maso nakrájejte a nechte v teple. Brambory oloupejte, nastrouhejte a smíchejte s vejcem, moukou a pažitkou. Dochuťte solí, pepřem a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Na pánvi s rozpáleným olejem dělejte malé placičky a osmažte je dozlatova. Nechte okapat na papírových utěrkách a vložte do mírně vyhřáté trouby, dokud neusmažíte všechny rösti. Listy kapusty omyjte, nasekejte na kousky a povařte asi pět minut v osolené vodě. Pomeranče oloupejte a rozdělte na dílky. Šťávu z druhého pomeranče povařte s medem a koňakem a vložte dílky pomeranče. Kapustu slijte a vytvořte „komínky“ střídáním všech ingrediencí. Na talíři přelijte pomerančovou omáčkou.


Itálie: Vánoční semifreddo

na 1 formu na biskupský chlebíček - příprava: 45 minut + mražení

* 600 g biskupského chlebíčku (recept ZDE)
* 4 žloutky
* 75 g krupicového cukru
* 6 cl višňového likéru (Maraschino)
* 250 ml smetany 30%
* 250 g mascarpone
* 100 g kandovaného ovoce
* 2 bílky
* špetka soli

Chlebíček nakrájejte na 1 až 2 cm silné plátky. Formu vyložte potravinovou fólií a dno vyložte plátky buchty. Žloutky, cukr a likér vyšlehejte v horké vodní lázni, pak sejměte z plotny, vložte do studené vodní lázně a šlehejte dál. Smetanu ušlehejte. Obě hmoty smíchejte a přidejte mascarpone a nasekané kandované ovoce. Nakonec přidejte bílky vyšlehané se špetkou soli. Polovinu krému rozetřete do formy na vrstvu s plátky buchty, pak poklaďte dalšími plátky a nakonec natřete vrstvou krému. Překryjte fólií a vložte do mrazáku na 4 hodiny. Před podáváním nechte stát při pokojové teplotě asi 10 minut, pak vyklopte, sejměte fólii a podávejte nakrájené na plátky.


USA: Kapoun po louisiansku

6 porcí - příprava: 90 minut

* 1 kapoun (mladý kohout)
* sůl a pepř
* rostlinný olej
* 2 lžíce másla
* kuřecí vývar
* 150 g sušených švestek
* 100 g rozinek
* 2 lžíce nasekaných arašídů
* 1 lžíce sekané petržele

Troubu předehřejte na 180 °C. Kapouna opláchněte, osušte, osolte, opepřete a vložte do pekáče (nohy můžete svázat provázkem). Pokapejte olejem, přidejte máslo a zalijte trochou vývaru. Pak ještě kapouna obložte sušenými švestkami, rozinkami a arašídy. Přiklopte a pečte asi hodinu. Občas podlévejte. Nakonec odklopte a pečte ještě asi 20 minut, aby se udělala kůrčička. Posypejte petrželkou a podávejte s rýží nebo pečenými bramborami.

Náš TIP: Pokud neseženete kapouna, můžete stejným způsobem připravit i kuře. Ideálně z farmářské prodejny, z trhu nebo rovnou přímo z farmy.

Unknown media type: gallery

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

90 minut
Husí prsa s nádivkou

Husí prsa s nádivkou

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

300 minut
Pečená husa s kaštanovou nádivkou a červeným zelím

Pečená husa s kaštanovou nádivkou a…

Poslední sledované recepty

19
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
17
Nejlepší bramborové knedlíky
Nejlepší bramborové…
14
Houbová omáčka smetanová
Houbová omáčka smetanová
14
Vosí hnízda
Vosí hnízda
13
Guláš z divočáka (kančí guláš)
Guláš z divočáka (kančí…

Zajímavé články

Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit zavářku do polévek i základ hlavních jídel
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit…
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské hodování tradiční polévkou s játrovými knedlíčky
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské…
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás zahřejí
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás…
Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat trochu jinak
Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat…
Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka: Upečte si vláčný moučník z rodinné kuchařky
Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka:…
AHA.cz Velký den u Marešových nebude! Nemám na to chuť ani energii, tvrdí Leoš

Velký den u Marešových nebude! Nemám na to chuť ani energii, tvrdí Leoš

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Blesk pro ženy Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Ženy.cz „Můžu si sáhnout?“ aneb Jak se z těhotenského břicha stane veřejná atrakce

„Můžu si sáhnout?“ aneb Jak se z těhotenského břicha stane veřejná atrakce

Blesk.cz Nedožité 95. narozeniny Vinkláře - Exmanželka Ivanka Devátá: Nezaslouží si zapálit svíčku!

Nedožité 95. narozeniny Vinkláře - Exmanželka Ivanka Devátá: Nezaslouží si zapálit svíčku!

SportRevue.cz 16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

Maminka.cz Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Blesk Horoskopy Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Vánoční svátky ve světě
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact