Ať vezmete kteroukoli typickou italskou ingredienci, přenese vás v mžiku na dovolenou zalitou sluncem. Užijte si gnocchi, salám, ricottu i červené víno.
Bramborové gnocchi s pancettou
4 porce - příprava: 50 minut
TĚSTO:
* 500 g brambor typu B
* 300 g hladké mouky + na podsypání
* 2 vejce
* 1 lžička soli
OMÁČKA:
* 4 lžíce olivového oleje
* 100 g pancetty nakrájené na kostičky
* 3 stroužky česneku
* 700 g konzervovaných rajčat
* 50 g parmazánu
* hrst rukoly
* 2 lžíce nasekané pažitky
Uvařené oloupané brambory rozmačkejte. Přidejte mouku, vejce i sůl a vypracujte těsto. Z těsta vyválejte válečky, nakrájejte je na nočky a ty vložte do vroucí osolené vody. Až vyplavou, sceďte je. Na oleji osmažte nakrájenou pancettu, přidejte drcený
česnek a krátce orestujte. Přidejte krájená rajčata, osolte, opepřete. Noky na talíři zalijte omáčkou, posypte parmazánem, rukolou a nasekanou pažitkou.
Gnocchi
Bramborové noky jsou vedle těstovin nejoblíbenější italskou přílohou. Nejlepší jsou čerstvé, připravené doma. K sehnání jsou ale i hotové, které pomohou vykouzlit italskou večeři za chvilku.
Telecí koleno dušené v červeném víně
4 porce - příprava: 120 minut
* 4 plátky telecího kolena s kostí
* 2 lžíce hladké mouky
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 6 lžic olivového oleje
* 1 cibule
* 2 mrkve
* 3 stonky řapíkatého celeru
* 4 bobkové listy
* 350 ml suchého červeného vína
* 500 ml hovězího vývaru
* 4 listy šalvěje
* 150 g cherry rajčátek
Maso obalte v mouce. Osolte a opepřete. Ve velkém kastrolu zahřejte olej a maso na něm z obou stran osmažte. Pak ho vyndejte, do výpeku vsypte nakrájenou zeleninu a bobkový list. Na mírném ohni smažte, až cibule změkne. Vlijte víno a nechte chvilku vařit. Pak přidejte vývar. Přiveďte k varu. Vložte maso, šalvěj a rajčátka. Přiklopte a na mírném ohni vařte, dokud maso nezměkne, asi 90 minut. Občas zkontrolujte a podle potřeby podlijte vývarem.
Červené víno
Itálie je doslova ráj pro milovníky vína, více si o tom můžete přečíst v časopise F.O.O.D. Víno Italové ovšem nejen pijí, ale také je používají při vaření a pečení. Báječně totiž rozvine chuť masa, ale také třeba rizota.
NÁPLŇ:
* 500 g ricotty
* 150 g moučkového cukru
* 2 lžičky pomerančové kůry
* 1 lžíce pomerančové šťávy
* 100 g nasekaných pistáciových oříšků
V míse smíchejte mouku s cukrem, skořicí, kávou a solí. Přidejte sádlo a vejce a lehce promíchejte. Pak postupně vlévejte víno smíchané s octem a zpracujte hladké nelepivé těsto. Zabalené ve fólii ho nechte odležet do druhého dne.
Ricottu smíchejte s cukrem, pomerančovou kůrou a dejte do ledničky. Druhý den ji propasírujte přes jemné síto a smíchejte s pomerančovou šťávou. Odleželé těsto rozválejte na pláty. Nakrájejte z něj čtverce. Ty natočte na trubičky tak, aby se dva rohy překryly a spojily do trubičky.
V kastrolu zahřejte vyšší vrstvu oleje. Vkládejte trubičky s těstem a smažte je dokřupava. Nechte je na papírovém ubrousku okapat. Vychladlé trubičky těsta sejměte opatrně z kovových trubiček. Ricottu pomocí cukrářského sáčku nastříkejte do trubiček. Konce posypte nasekanými pistáciemi. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Ricotta
Tradiční italský sýr vyrábený ze syrovátky kravského, kozího nebo ovčího mléka znali prý již Římané ve starověku. Lahodná ricotta je dodnes základem mnoha sladkých i slaných pokrmů.
Salát s olivami a sušeným salámem
4 porce - příprava: 15 minut
* 200 g sušeného salámu (Coppa di Parma nebo Bresaola)
* 4 vejce
* 100 g černých oliv
* 50 g sýra pecorino
* 4 lžíce panenského olivového oleje
* 1 lžíce citronové šťávy
* hrubě mletý pepř
* hrst rukoly a drobných lístků salátu
Salám nakrájejte na velmi slabé plátky a naskládejte na velký talíř. Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Nakrájejte je na čtvrtky a rozložte na talíř se salámem. Posypte olivami a na lupínky nastrouhaným sýrem pecorino. Olivový olej rozmíchejte s citronovou šťávou a vše jím pokapejte. Posypte čerstvě nadrceným pepřem. Nakonec ozdobte rukolou a drobnými lístky salátu.
Suchý italský salám
Zejména severní Itálie je známá šunkami, masem a salámy sušenými na vzduchu, které jsou základem mnoha italských předkrmů. Jejich zajímavá navinulá chuť
doplní i saláty nebo těstoviny či pizzu.