Kouzlo asijských ulic tkví v tom, že uprostřed ruchu se popíjí káva a čaj, hrají se karty a prodává všechno možné. Vůně zdejších bister je neodolatelná, ať už vábí na samósy na Šrí Lance, závitky ve Vietnamu nebo knedlíčky v Pekingu.
Vietnamské smažené závitky
asi 25 závitků - příprava: 40 minut
* 40 g sušených hub jidášovo ucho
* 40 g sušených tenkých rýžových nudlí mien
* 200 g mletého vepřového masa
* 200 g předvařených loupaných krevet
* 1 cibule
* 1 lžíce třtinového cukru
* 1 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce rybí omáčky
* 1 hrst koriandru
* olej na smažení
Houby zalijte horkou vodou a nechte asi 20 minut odležet, sceďte a nakrájejte. Stejně postupujte s nudlemi. V míse smíchejte s vepřovým masem, namletými krevetami, cibulí, cukrem, sójovou a rybí omáčkou a koriandrem. Do pánve nalijte teplou vodu. Namočte do ní list rýžového papíru. Když změkne, vyjměte jej a položte na pracovní plochu. Než z něj uděláte závitek, můžete si dát máčet další list. Velkou lžíci náplně dejte nahoru a doprostřed rýžového papíru. Boky překlopte doprostřed a odshora dolů zaviňte závitek. Pokračujte, dokud nespotřebujete náplň. Smažte v hluboké pánvi na rozpáleném oleji. Každý závitek v něm protočte, aby se nelepil k ostatním. Smažte dozlatova. Podávejte se salátem.
Cha siu bao
24 knedlíků - příprava: 60 minut + kynutí
* 450 g vepřové plece
* 1,5 lžíce světlé sójové omáčky
* 1,5 lžíce hoisin omáčky
* 1 lžíce sójové omáčky
* 50 g krupicového cukru
* 10 g sušeného droždí
* 750 g hladké mouky + na podsypávání
* 15 g prášku do pečiva
* 25 g sádla
Maso nakrájejte na nudličky a naložte do marinády ze tří omáček. Nechte odležet. Cukr rozpusťte ve 400 ml vlažné vody. Přidejte droždí a nechte vzejít kvásek. Z mouky, prášku do pečiva, sádla a kvásku vypracujte těsto. Překryjte utěrkou a nechte kynout, až těsto ztrojnásobí objem. Maso opečte na grilu a nakrájejte. Omáčky z ingrediencí na dip svařte s 200 ml vody, vmíchejte škrob s trochou vody. Povařte. Přidejte sádlo a olej. Vychladlé smíchejte s masem. Těsto propracujte, vytvarujte do válečku a nakrájejte na 24 dílů. Z těch udělejte placičku, naplňte, zabalte a nechte chvilku odležet. Vařte 12 minut v páře.
V míse smíchejte mleté kuřecí maso, jemně nakrájené houby (pokud použijete sušené, tak je nejdřív zalijte horkou vodou a nechte změknout), jemně nasekané cibulky, utřený česnek, nastrouhaný zázvor a škrob. Dochuťte sójovou omáčkou, octem, 1 lžící sezamového oleje a bílým pepřem. Plátky těsta rozložte na suchou pracovní plochu a doprostřed lžičkou naneste náplň. Kraje těsta potřete troškou vody, těsto křížem přehněte přes náplň a zabalte do knedlíčků tvaru půlměsíce. Kraje pečlivě uzavřete. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a knedlíčky z obou stran opečte dozlatova, bude to trvat z každé strany 2 až 3 minuty. Knedlíčky by se neměly dotýkat, jinak se slepí! Podávejte se sójovou omáčkou (tu můžete dochutit sezamovým olejem a jemně nasekaným chilli) jako dipem.
Samósy s bramborami a hráškem
20 kusů - příprava: 60 minut
* rostlinný olej
* 1/2 lžičky hořčičných semínek
* 1/2 cibule
* 1 lžička zázvoru
* 60 g hrášku
* 1 lžíce mletého koriandru
* 1 lžička římského kmínu
* 1/2 lžičky garam masala a chilli
* šťáva z 1/2 citronu
* 600 g vařených brambor
* hrst čerstvého koriandru
* sůl
Mouku promíchejte se solí a olejem. Za postupného přidávání asi 1 hrnku vody zadělejte pevné, ale vláčné těsto. Nechte 15 minut odpočinout. Na oleji restujte hořčičná semínka, dokud nezačnou „skákat“. Přidejte cibuli, zázvor a 2 až 3 minuty restujte. Přidejte hrášek a koření a nechte zpěnit. Vmíchejte sůl, citronovou šťávu, rozšťouchané brambory a nasekaný čerstvý koriandr. Opékejte další asi 3 minuty. Asi lžíci mouky rozmíchejte s vodou na těstíčko. Odtrhněte kus těsta a rozválejte na tenký plát. Ten nakrájejte na asi 7 cm široké a 30 cm dlouhé pruhy. Uchopte pravý dolní roh a přehněte jej – našikmo směrem nahoru – k protilehlému okraji. Přes něj bude přečnívat malý trojúhelník a jako leporelo přehněte ještě jednou: vznikne kapsička, nad jejímž otvorem bude onen trojúhelníček i zbytek pruhu těsta. Naplňte a uzavřete. Konec těsta potřete těstíčkem a zalepte. Smažte v rozpáleném oleji.