Ochutnejte Indonésii: Sladce pálivá jídla, která ještě neznáte
F.O.O.D.
|
22. 1. 2017
Cestování za jídlem
Indonéská kuchyně je jako celá jihovýchodní Asie. Překypuje křehkou zeleninou, kořením a bylinkami. Vypravte se s námi do tajuplné exotické země a objevte s námi její chutě.
Do indonéského tofu salátu, který překypuje samými zdravými věcmi, budete rozhodně potřebovat galán. Ten je příbuzný zázvoru, ale má zemitější a silnější chuť. Využijete i kecap manis, což je sladká sójová omáčka. Najdete ji v obchodech ve třech podobách, liší se vždy obsahem cukru.
Indonéská pochoutka v podobě hovězího masa rendang je skoro až národním jídlem. Pokud nevíte, jakou chuť čekat, zkuste před jejím vařením navštívit restauraci Sansho kuchaře Paula Day. Ten jí vaří z prvotřídního českého vyvěšeného masa a mnozí tvrdí, že tak dobré maso neměli ani v exotické Indonésii. Jen varujeme, je to hlavně pro milovníky ostrých jídel.
Do kachny na kari použijte takuan, což je žlutá nakládaná ředkev daikon, která je plná cenných látek, vitamínu C obsahuje tolik jako citrón. Naložení zmírňuje její původní ostrost.
Skvělým vegetariánským jídlem uchvátíte všechny milovníky nudlí. Zajímavostí je přidané vajíčko, ale i s touto obměnou jsem si indonéské nudle zamilovali. Musíte zkrátka vyzkoušet.
Zkuste do salátu přidat i liči. Chutí připomíná hroznové víno a jahody. Pecku před jídlem vyjměte. Kupujte jen zralé ovoce bez zelených ploch, jehož slupka pod tlakem prstu povolí. Nejlepší je čerstvé. Při vaření snáší jen nízké teploty, jinak tvrdé. Zkuste sehnat i pandanové listy. Jsou aromatické a mají sladkou vůni. Když k rýži přidáte jeden list, přiblíží se její aroma rýži jasmínové.
Diskuze ke článku
Kapitánka
|13. 3. 2017 18:31
A co třeba indonéské nasi goreng? 8-)
http://ochutnejtesvet.cz/nasi-goreng/