New York je svět na jednom talíři. Nemusíte ani zabrousit do drahých restaurací, v jeho ulicích potkáte pochoutky, jejichž pokušení mlsný člověk jen těžko odolá. Ochutnejte americkou klasiku - hotdog a cheesecake, židovský reuben, mexickou quesadillas i japonské okonomiyaki.
Nasekejte cibuli s česnekem a na oleji orestujte dozlatova. Zasypejte cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte nasekanou chilli papričku, rajčata, jablečnou šťávu a balzamiko. Povařte 3 minuty. Ochuťte solí, pepřem a worcestrem. Za mírného varu duste (asi 20 minut). Přiveďte k varu, míchejte a odvařte do husté konzistence. Dejte vychladnout. Cibuli nakrájejte na proužky, nahrubo nasekejte arašídy. Kuřecí prsa osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, cibuli nechte mírně zhnědnout. V druhé pánvi rozehřejte zbytek oleje a maso orestujte. Salát nakrájejte na proužky. Pečivo nahřejte, rozkrojte, střídku zmáčkněte, naplňte masem, cibulí, arašídy a salátem. Pokapejte omáčkou, přiklopte. Lze podávat s opečenými bramborami.
Sendvič zvaný reuben
4 porce, příprava: 20 minut + 1 hodina na odležení
* 4 plátky žitného chleba
* 8 plátků soleného hovězího masa (nebo uzeného hovězího)
* 4 plátky tvrdého sýra, například gruyére
* šálek vyždímaného sladkokyselého červeného zelí
* ruská omáčka
* máslo pokojové teploty
Suroviny na omáčku rozmíchejte a nechte 1 hodinu uležet v ledničce. Krajíce překrojte na polovinu. Na každý navrstvěte hovězí, sýr, zelí, omáčku a další plátek hovězího. Zakryjte chlebem a lehce zmáčkněte. Na pánvi rozehřejte máslo a sendviče z obou stran opékejte, dokud se sýr neroztaví. Ihned podávejte.
Náš TIP: Sendvič se připravuje i z pumpernickelu, hutného celozrnného žitného chleba německého původu. V USA se do něj někdy přidává kakao, melasa nebo dokonce káva.
Quesadillas
4 porce, příprava: 15 minut + marináda
* 2 kuřecí prsa uprostřed podélně překrojená
* 1 nasekaná chilli paprička
* 2 nasekané stroužky česneku
* 3 červené papriky
* 1 červená cibule nakrájená na tenké proužky
* 200 g strouhaného polotvrdého sýra
* 8 tortill
* namíchané druhy listových salátů zakápnuté rostlinným olejem a šťávou z limetky k podávání
MARINÁDA
* 1 lžíce extrapanenského olivového oleje + trochu na potření
* šťáva z 0,5 limetky
* 1 lžíce jemně nasekaného čerstvého koriandru
* 1 lžička mletého římského kmínu
* 1 lžička soli
Maso naložte na 1 hodinu do marinády. Na pánvi rozehřejte olej, maso orestujte a vyjměte. Do pánve přidejte chilli papričku, česnek, cibuli a papriky, opečte doměkka. Pomocí vidličky natrhejte maso na kousky a promíchejte se zeleninou. Rozehřejte grilovací pánev, 4 tortilly rozložte, potřete olejem, rozdělte na ně masovou směs a sýr, přiklopte ostatními tortillami. Grilujte z obou stran, dokud se sýr nerozteče. Můžete podávat rozkrájené se salátovým mixem.
Mouku rozmíchejte se solí, vejci, saké, zelím a cibulkou. Po trochách přidávejte vodu, dokud těsto nemá konzistenci husté smetany. Na pánvi rozehřejte olej a z jedné strany usmažte menší silnější palačinky. Zamáčkněte do nich nakrájenou slaninu, otočte a smažte z druhé strany. V jedné misce prošlehejte suroviny na omáčku, ve druhé na majonézu. Hotové palačinky přesuňte na talíř a ozdobte omáčkou a majonézou.
Cheesecake z Brooklynu
1 koláč o průměru 20 cm, příprava: asi 65 minut
* 200 g máslových sušenek
* 100 g rozpuštěného másla
* 50 g čokolády
* 500 g sýra philadelphia
* 50 g krupicového cukru
* 3 lžíce citronové šťávy
* strouhaná kůra ze 2 citronů
* 3 rozšlehané žloutky z velkých vajec
* 2 zarovnané lžíce jemné krupice
* čokoládový dip
Troubu předehřejte na 180 °C. Sušenky vložte do pevného sáčku a válečkem rozdrťte, vsypejte do mísy. Přilijte máslo a promíchejte. Dortovou formu s rozevíracím okrajem vyložte pečicím papírem, nasypte do ní sušenky a dno upěchujte. Nasekejte čokoládu a rozložte ji na sušenky. Dohladka rozmíchejte sýr s cukrem, citronovou šťávou a kůrou, žloutky a krupicí, krém potom vlijte do formy, uhlaďte. Pečte, dokud nezpevní a okraje koláče se nezačnou odtahovat od stěn formy (40–45 minut). Troubu vypněte, pootevřete dvířka a cheesecake nechte vychladnout. Můžete ho podávat zastříknutý čokoládovým dipem.