• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Německem křížem krážem

Německem křížem krážem

F.O.O.D.
| 16. 3. 2016
Cestování za jídlem
Německem křížem krážem

Kuchyně našich západních sousedů má mnoho společného s tou naší. Nechybí maso, kořenová zelenina ani kysané zelí. Nechte se inspirovat recepty z různých koutů Německa.

Severoněmecká krevetová polévka

4 porce - příprava: 40 minut

* 1 cibule
* 2 mrkve
* 2 brambory
* 1 lžíce másla
* 120 ml suchého bílého vína
* 800 ml zeleninového vývaru
* 200 ml smetany ke šlehání
* sůl a pepř
* citronová šťáva
* 300 g předvařených krevet
* kerblík na ozdobu

Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Mrkev a brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Na másle orestujte cibuli, přidejte mrkev a brambory, ještě chvíli opékejte a pak zalijte vínem. Nechte krátce redukovat, přilijte vývar a vařte na mírném plameni asi 15 minut doměkka. Rozmixujte tyčovým mixérem, vmíchejte polovinu smetany, dochuťte solí a pepřem a zakápněte citronovou šťávou. Zbylou smetanu vyšlehejte. Krevety orestujte na troše oleje, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Polévku podávejte s krevetami, šlehačkou a kerblíkem.


Zelné závitky z Allgäu

4 porce - příprava: 80 minut

TĚSTO:
* 300 g hladké mouky + na podsypání
* 3 vejce
* 2 lžíce rostlinného oleje
* sůl
* máslo na vymazání a na potření

NÁPLŇ:
* 1 cibule
* 1 jablko
* 1 lžíce másla
* 200 ml suchého bílého vína
* 600 g kysaného zelí
* 2 bobkové listy
* 3 kuličky jalovce
* 2 kuličky nového koření
* 1 lžička mletého kmínu
* sůl a pepř

Na vál odvažte mouku, uprostřed udělejte důlek a do něj vyklepněte vejce, přidejte olej a sůl. Vypracujte těsto, zabalte do fólie a nechte půl hodiny odpočívat. Mezitím oloupejte a nasekejte cibuli. Jablko zbavte slupky a jádřince a nakrájejte nadrobno. Na pánvi rozehřejte máslo, nechte zesklovatět cibuli, přidejte jablka a chvíli restujte. Zalijte vínem a přidejte okapané zelí spolu s kořením. Dochuťte solí a pepřem a asi 30 minut duste na mírném plameni. Vyjměte bobkový list a kuličky koření a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte a nakrájejte na pruhy asi 30 x 50 cm. Na část každého naneste vyždímanou náplň, zarolujte, nakrájejte na špalíčky a skládejte do vymazané zapékací mísy. Nakonec potřete máslem a pečte 30 až 40 minut dozlatova.

NÁŠ TIP: Do náplně můžete pro zahuštění přidat dvě menší rozmačkané vařené brambory.


Drážďanské tvarohové kobližky

4 porce - příprava: 70 minut

* 50 g rozinek
* 6 lžic tuzemáku
* 800 g brambor typu B, C
* sůl
* 100 g hladké mouky
* 1/4 lžičky prášku do pečiva
* 2 vejce
* 60 g krupicového cukru
* 2 lžičky citronové kůry
* 250 g měkkého tvarohu
* 30 g másla
* skořicový cukr na posypání
* jablečné pyré k podávání

Rozinky namočte do vlažného tuzemáku. Brambory omyjte a ve slupce uvařte doměkka. Ještě teplé je oloupejte a prolisujte. Vmíchejte mouku s práškem do pečiva, vejce, špetku soli, cukr, citronovou kůru a tvaroh a nechte 20 minut odležet. Rozinky slijte (tuzemák použijte třeba do čaje) a vmíchejte do těsta. Pomoučněnýma rukama tvarujte placičky, smažte je v oleji, nechte okapat na papírové utěrce a posypejte skořicovým cukrem. Podávejte ideálně s jablečným pyré.


Hovězí hrudí se zelenou frankfurtskou omáčkou

4 porce - příprava: 2,5 hodiny

* 250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
* 1 kg hovězího hrudí
* 1 bobkový list
* 2 kuličky nového koření
* 3 kuličky celého pepře
* sůl a pepř
* 500 g brambor typu B
* 2 hrsti čerstvých bylinek (pažitka, petrželka, kerblík, řeřicha, brutnák aj.)
* 3 vařená vejce
* 1 šalotka
* 250 g zakysané smetany
* 150 g bílého smetanového jogurtu
* 2 lžíce citronové šťávy
* krupicový cukr

Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky. Maso opláchněte a spolu se zeleninou a kořením vložte do hrnce, zalijte vodou, aby bylo ponořené, osolte a přiveďte k varu. Odstraňte pěnu z hladiny a na mírném plameni vařte asi 2 hodiny. Mezitím oloupejte brambory, překrájejte je a vařte v osolené vodě 20 až 25 minut doměkka. Bylinky operte, osušte a nasekejte najemno. Vejce oloupejte a nakrájejte na kostičky. Šalotku očistěte a nasekejte najemno. Smíchejte v misce s vejci, bylinkami, kysanou smetanou a jogurtem. Dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a cukrem. Měkké maso vyjměte z vývaru, nakrájejte na plátky a podávejte s vařenými bramborami, bylinkovou omáčkou a trochou teplého vývaru.


Zadělávané fava fazole s uzeným

4 porce - příprava: 90 minut

* 800 g uzeného bůčku
* 1 bobkový list
* 2 hřebíčky
* 4 kuličky celého pepře
* 4 kuličky jalovce
* 400 g mražených fava fazolí
* sůl
* 1 cibule
* 2 lžíce másla
* 1 lžíce hladké mouky
* 250 ml masového vývaru
* 2 lžíce zakysané smetany
* pažitka na ozdobu

Uzené maso vložte do hrnce, zalijte vodou, aby bylo zcela ponořené, přidejte bobkový list, hřebíček, pepř a jalovec a duste asi hodinu na mírném plameni. Fazole asi 4 minuty povařte v osolené vodě, sceďte a propláchněte. Cibuli oloupejte, nasekejte najemno a na másle orestujte dosklovata. Zaprašte moukou a chvíli restujte, zalijte chladným vývarem a asi 10 minut povařte. Ke konci vmíchejte smetanu a fazole, dochuťte solí a pepřem. Maso vyjměte z vývaru, odstraňte kůži a pokrájejte. Podávejte se zadělávanými fazolemi posypané pažitkou. Náš TIP: Jako přílohu můžete podávat bramborovou kaši nebo šťouchané brambory. Místo zakysané smetany se dá do omáčky použít také smetana na vaření.

Unknown media type: gallery

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Kořeněná rýže s tuňákem

Kořeněná rýže s tuňákem

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

35 minut
Kapie plněné kuřecím masem

Kapie plněné kuřecím masem

Poslední sledované recepty

64
Hrnková bábovka s citronovou kůrou a mákem
Hrnková bábovka s…
43
Bramborovo-celerový salát
Bramborovo-celerový salát
41
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
32
Česnekové výhonky s rýží
Česnekové výhonky s rýží
25
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…

Zajímavé články

Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání až po senzační recepty
Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání…
11 rajčatových polévek, které budete milovat. Ta ze školní jídelny jim nesahá ani po paty!
11 rajčatových polévek, které budete milovat. Ta…
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola jedno jídlo. Do dietního jídelníčku byste ho asi nezařadili
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola…
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A dokonce pro celou rodinu!
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A…
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů, které zvednou náladu smutným dětem a dodají energii unaveným rodičům
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů,…
AHA.cz Definitivní konec? Mareš bez Moniky mluví o životní změně

Definitivní konec? Mareš bez Moniky mluví o životní změně

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Blesk pro ženy Macaulay Culkin slaví 45! V dětství byl stroj na peníze a oženil se v 18 letech. Co dělá dnes?

Macaulay Culkin slaví 45! V dětství byl stroj na peníze a oženil se v 18 letech. Co dělá dnes?

Ženy.cz Nesnáším lidi. Chci být sama, co je na tom špatně?

Nesnáším lidi. Chci být sama, co je na tom špatně?

Blesk.cz Tajná svatba Daniela Krejčíka s panem ředitelem: Splněný slib Aničce Slováčkové (†29)!

Tajná svatba Daniela Krejčíka s panem ředitelem: Splněný slib Aničce Slováčkové (†29)!

SportRevue.cz FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která kdysi dráždila (nejen) golfistky

FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která kdysi dráždila (nejen) golfistky

Maminka.cz Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Blesk Horoskopy Tarotskop na září: Býci mají zvolnit, Lvy čeká výhra a Střelce potká nová láska

Tarotskop na září: Býci mají zvolnit, Lvy čeká výhra a Střelce potká nová láska

  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Německem křížem krážem
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact