• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Německem křížem krážem

Německem křížem krážem

F.O.O.D.
| 16. 3. 2016
Cestování za jídlem
Německem křížem krážem

Kuchyně našich západních sousedů má mnoho společného s tou naší. Nechybí maso, kořenová zelenina ani kysané zelí. Nechte se inspirovat recepty z různých koutů Německa.

Severoněmecká krevetová polévka

4 porce - příprava: 40 minut

* 1 cibule
* 2 mrkve
* 2 brambory
* 1 lžíce másla
* 120 ml suchého bílého vína
* 800 ml zeleninového vývaru
* 200 ml smetany ke šlehání
* sůl a pepř
* citronová šťáva
* 300 g předvařených krevet
* kerblík na ozdobu

Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Mrkev a brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Na másle orestujte cibuli, přidejte mrkev a brambory, ještě chvíli opékejte a pak zalijte vínem. Nechte krátce redukovat, přilijte vývar a vařte na mírném plameni asi 15 minut doměkka. Rozmixujte tyčovým mixérem, vmíchejte polovinu smetany, dochuťte solí a pepřem a zakápněte citronovou šťávou. Zbylou smetanu vyšlehejte. Krevety orestujte na troše oleje, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Polévku podávejte s krevetami, šlehačkou a kerblíkem.


Zelné závitky z Allgäu

4 porce - příprava: 80 minut

TĚSTO:
* 300 g hladké mouky + na podsypání
* 3 vejce
* 2 lžíce rostlinného oleje
* sůl
* máslo na vymazání a na potření

NÁPLŇ:
* 1 cibule
* 1 jablko
* 1 lžíce másla
* 200 ml suchého bílého vína
* 600 g kysaného zelí
* 2 bobkové listy
* 3 kuličky jalovce
* 2 kuličky nového koření
* 1 lžička mletého kmínu
* sůl a pepř

Na vál odvažte mouku, uprostřed udělejte důlek a do něj vyklepněte vejce, přidejte olej a sůl. Vypracujte těsto, zabalte do fólie a nechte půl hodiny odpočívat. Mezitím oloupejte a nasekejte cibuli. Jablko zbavte slupky a jádřince a nakrájejte nadrobno. Na pánvi rozehřejte máslo, nechte zesklovatět cibuli, přidejte jablka a chvíli restujte. Zalijte vínem a přidejte okapané zelí spolu s kořením. Dochuťte solí a pepřem a asi 30 minut duste na mírném plameni. Vyjměte bobkový list a kuličky koření a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte a nakrájejte na pruhy asi 30 x 50 cm. Na část každého naneste vyždímanou náplň, zarolujte, nakrájejte na špalíčky a skládejte do vymazané zapékací mísy. Nakonec potřete máslem a pečte 30 až 40 minut dozlatova.

NÁŠ TIP: Do náplně můžete pro zahuštění přidat dvě menší rozmačkané vařené brambory.


Drážďanské tvarohové kobližky

4 porce - příprava: 70 minut

* 50 g rozinek
* 6 lžic tuzemáku
* 800 g brambor typu B, C
* sůl
* 100 g hladké mouky
* 1/4 lžičky prášku do pečiva
* 2 vejce
* 60 g krupicového cukru
* 2 lžičky citronové kůry
* 250 g měkkého tvarohu
* 30 g másla
* skořicový cukr na posypání
* jablečné pyré k podávání

Rozinky namočte do vlažného tuzemáku. Brambory omyjte a ve slupce uvařte doměkka. Ještě teplé je oloupejte a prolisujte. Vmíchejte mouku s práškem do pečiva, vejce, špetku soli, cukr, citronovou kůru a tvaroh a nechte 20 minut odležet. Rozinky slijte (tuzemák použijte třeba do čaje) a vmíchejte do těsta. Pomoučněnýma rukama tvarujte placičky, smažte je v oleji, nechte okapat na papírové utěrce a posypejte skořicovým cukrem. Podávejte ideálně s jablečným pyré.


Hovězí hrudí se zelenou frankfurtskou omáčkou

4 porce - příprava: 2,5 hodiny

* 250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
* 1 kg hovězího hrudí
* 1 bobkový list
* 2 kuličky nového koření
* 3 kuličky celého pepře
* sůl a pepř
* 500 g brambor typu B
* 2 hrsti čerstvých bylinek (pažitka, petrželka, kerblík, řeřicha, brutnák aj.)
* 3 vařená vejce
* 1 šalotka
* 250 g zakysané smetany
* 150 g bílého smetanového jogurtu
* 2 lžíce citronové šťávy
* krupicový cukr

Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky. Maso opláchněte a spolu se zeleninou a kořením vložte do hrnce, zalijte vodou, aby bylo ponořené, osolte a přiveďte k varu. Odstraňte pěnu z hladiny a na mírném plameni vařte asi 2 hodiny. Mezitím oloupejte brambory, překrájejte je a vařte v osolené vodě 20 až 25 minut doměkka. Bylinky operte, osušte a nasekejte najemno. Vejce oloupejte a nakrájejte na kostičky. Šalotku očistěte a nasekejte najemno. Smíchejte v misce s vejci, bylinkami, kysanou smetanou a jogurtem. Dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a cukrem. Měkké maso vyjměte z vývaru, nakrájejte na plátky a podávejte s vařenými bramborami, bylinkovou omáčkou a trochou teplého vývaru.


Zadělávané fava fazole s uzeným

4 porce - příprava: 90 minut

* 800 g uzeného bůčku
* 1 bobkový list
* 2 hřebíčky
* 4 kuličky celého pepře
* 4 kuličky jalovce
* 400 g mražených fava fazolí
* sůl
* 1 cibule
* 2 lžíce másla
* 1 lžíce hladké mouky
* 250 ml masového vývaru
* 2 lžíce zakysané smetany
* pažitka na ozdobu

Uzené maso vložte do hrnce, zalijte vodou, aby bylo zcela ponořené, přidejte bobkový list, hřebíček, pepř a jalovec a duste asi hodinu na mírném plameni. Fazole asi 4 minuty povařte v osolené vodě, sceďte a propláchněte. Cibuli oloupejte, nasekejte najemno a na másle orestujte dosklovata. Zaprašte moukou a chvíli restujte, zalijte chladným vývarem a asi 10 minut povařte. Ke konci vmíchejte smetanu a fazole, dochuťte solí a pepřem. Maso vyjměte z vývaru, odstraňte kůži a pokrájejte. Podávejte se zadělávanými fazolemi posypané pažitkou. Náš TIP: Jako přílohu můžete podávat bramborovou kaši nebo šťouchané brambory. Místo zakysané smetany se dá do omáčky použít také smetana na vaření.

Unknown media type: gallery

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

70 minut
Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

Poslední sledované recepty

105
Kuskus se sušenými rajčaty a fazolkami
Kuskus se sušenými…
61
Jarní salát s grapefruitem a avokádem
Jarní salát s…
44
Vyprošťovací česnečka
Vyprošťovací česnečka
40
Bleskové špagety s rajčaty a burratou
Bleskové špagety s…
26
Husí prsa plněná fíky s bramborovo-cibulovou galetkou
Husí prsa plněná fíky s…

Zajímavé články

Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty, které si můžete dát bez výčitek
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty,…
Bramborové knedlíky, vdolky i šišky, nasladko i naslano: 5 receptů, na které je škoda zapomenout
Bramborové knedlíky, vdolky i šišky, nasladko i…
Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní polévky k večeři
Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní…
Vlašské ořechy dozrávají: Jak je správně skladovat a proč je dobré je namočit?
Vlašské ořechy dozrávají: Jak je správně…
Koláče jako z pohádky: Američanka ohromuje svět sladkými příběhy ukrytými v pečivu
Koláče jako z pohádky: Američanka ohromuje svět…
AHA.cz Hrůza na tribuně při bitvě pražských »S«: Babicu zmlátili!

Hrůza na tribuně při bitvě pražských »S«: Babicu zmlátili!

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Blesk pro ženy Věčné dilema: Tělové silonky – na sebe, nebo do koše? Tohle radí stylistka!

Věčné dilema: Tělové silonky – na sebe, nebo do koše? Tohle radí stylistka!

Ženy.cz Můj názor? Zákaz tepláků ve škole je vyhlášení války hiphopové kultuře

Můj názor? Zákaz tepláků ve škole je vyhlášení války hiphopové kultuře

Blesk.cz Matáskovi odhalují své rodinné tajemství: Tři bratři jako přes kopírák!

Matáskovi odhalují své rodinné tajemství: Tři bratři jako přes kopírák!

SportRevue.cz Stíny zašlé fotbalové slávy. Připomeňte si 5 smutných osudů (ne)slavných stadionů

Stíny zašlé fotbalové slávy. Připomeňte si 5 smutných osudů (ne)slavných stadionů

Maminka.cz Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Blesk Horoskopy Karmický horoskop na říjen: Býci se musí soustředit na své vztahy, Panny se odevzdají svým touhám

Karmický horoskop na říjen: Býci se musí soustředit na své vztahy, Panny se odevzdají svým touhám

  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Německem křížem krážem
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact