• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Japonské dezerty: Zdravé mlsání, nebo sladké plné barviva?

Japonské dezerty: Zdravé mlsání, nebo sladké plné barviva?

Redakce
| 24. 4. 2017
Cestování za jídlem
Japonské dezerty: Zdravé mlsání, nebo sladké plné barviva?

Každá země má své specifické sladkosti. Japonsko, podobně jako další země v Asii, vyrábí tradičně své sladkosti především z rýžové mouky a fazolí.

Z Japonska všichni známe hlavně sushi, ale je to spousta dalšího výborného jídla, které můžete objevit. Díky tomu, že Japonsko ještě dnes velice dbá na tradice, i jeho jídlo je sezonní. Obměňují ho na jaře, v létě, na podzim a v zimě a dále o svátcích.

Spousty sladkostí se vyrábí z rýže a fazolí nebo i brambor. To je poměrně zdravější než sladkosti u nás, které jsou z mouky, vajec a tuku. Musíme ale brát v potaz, že japonské sladkosti jsou hodně doslazované, jak u těsta, tak u fazolí se přidává hodně cukru, protože samy o sobě sladké nejsou. Co se týče barviva, sladkosti se barví v průběhu sezony nebo podle chuti. Může se použít jak přírodní barvivo, jako jsou zelený práškový čaj matcha nebo fialové brambory i růžové sakury, tak i obyčejné potravinářské barvivo. Tady spíše záleží na času, který na tom chcete strávit, nebo naopak kolik za to chcete zaplatit.

Tradiční sladkosti, které si můžete koupit na ulici nebo na festivalu, se velice často dělají z rýžové mouky, která se smíchá s cukrem a pak se vaří. Těsto pak můžete dochutit sladkými fazolemi anko nebo zkaramelizovanou sójovou omáčkou a dalšími věcmi, co se dají zrovna sehnat tu sezonu.

Mochi, táhnoucí se lepivé těsto z rýžové mouky, které se tradičně ještě teplé jí v Japonsku na Nový rok. Toto těsto je základ pro další japonské sladkosti uvedené dále.

Daifuku, rýžové těsto vařené v horké lázni, dokud nezměkne a nestane se z něj lepivá hmota. Těsto se pak oválí ve škrobu a naplní se sladkými fazolemi nebo ovocem, krémem a podobně.

Dango, rýžová mouka s cukrem, z této hmoty uděláte kuličky a dáte je vařit do vroucí vody, poté kuličky napíchnete po 3 nebo po 5 na špejli. Těsto se dá různě ochutit například přírodně matchou nebo barvivem.

Youkan, želé vyrobené ze sladkých červených fazolí anko. Do želé se podle sezony přidávají třeba kaštany, sladké brambory nebo matcha.

Wagashi, tradiční sladkosti podávané při čajovém obřadu. Tady si cukrář může více vyhrát s podobou sladkostí. Sladkosti můžou být více abstraktní a stávají se uměleckým dílem, které vyjadřuje pocity umělce, aby umocnil zážitek z obřadu. Wagashi se dá dělat i doma, nejčastější ingrediencí jsou bílé fazole, sladké brambory nebo kaštany. Z těch se dá udělat pasta, kterou můžete tvarovat, jak je libo.

Diskuze ke článku

  • Test | 10. 5. 2017 09:13

    pokus

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Fazolky nakyselo s vejci

Fazolky nakyselo s vejci

10 minut
Domácí lučina

Domácí lučina

45 minut
Bleskové kuře na paprice

Bleskové kuře na paprice

Poslední sledované recepty

140
Zapečené vaječné toasty
Zapečené vaječné toasty
123
Kobližky s čokoládou
Kobližky s čokoládou
100
Losos (nejen) v bylinkách
Losos (nejen) v bylinkách
93
Koktejl mint vibe
Koktejl mint vibe
64
Jahodovo-rebarborový koláč
Jahodovo-rebarborový…

Zajímavé články

Těstovinový salát je chutný oběd hotový do dvaceti minut!
Těstovinový salát je chutný oběd hotový do…
Od pondělí do pátku: Chutné a jednoduché večeře z jednoho hrnce
Od pondělí do pátku: Chutné a jednoduché večeře z…
Tatarská omáčka není jen chutný doplněk. Tipy, jak ji využít při přípravě oběda nebo večeře
Tatarská omáčka není jen chutný doplněk. Tipy,…
Moučníky ze zakysané smetany: Vyzkoušejte 5 osvědčených receptů, na kterých si pochutnáte!
Moučníky ze zakysané smetany: Vyzkoušejte 5…
Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle bude milovat celá rodina
Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle…
AHA.cz Modeling má novou hvězdu: Seznamte se, Mína Maxová

Modeling má novou hvězdu: Seznamte se, Mína Maxová

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz Nejpřitažlivější ženská znamení horoskopu: Komu muži padají k nohám?

Nejpřitažlivější ženská znamení horoskopu: Komu muži padají k nohám?

Blesk pro ženy Tereza Kostková: V teplákách nejdu ani na zahradu! A co ji naučila maminka?

Tereza Kostková: V teplákách nejdu ani na zahradu! A co ji naučila maminka?

Ženy.cz Co stihnout do konce léta, aby vám nebylo líto, že skončilo

Co stihnout do konce léta, aby vám nebylo líto, že skončilo

Blesk.cz Zaskočená Farna na dovolené: U stolu se zrzavou zlodějkou!

Zaskočená Farna na dovolené: U stolu se zrzavou zlodějkou!

SportRevue.cz FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Rozený vítěz, showman, nebo zamyšlený introvert? Poznejte své dítě podle dne narození!

Rozený vítěz, showman, nebo zamyšlený introvert? Poznejte své dítě podle dne narození!

  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Japonské dezerty: Zdravé mlsání, nebo sladké plné barviva?
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact