• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Gurmánská Francie

Gurmánská Francie

F.O.O.D.
| 14. 10. 2015
Cestování za jídlem
Gurmánská Francie

Ať už se vydáte do Paříže, Provence nebo třeba do savojských Alp, vždycky vás na cestách po zemi galského kohouta dostane nenápadný půvab zdejší kuchyně. Bon appétit!

Citronové tartaletky

8 koláčků o Ø 8 cm - příprava: 55 minut + chladnutí

* 160 g másla
* 50 g moučkového cukru
* 2 žloutky
* 250 g hladké mouky
* 50 g mletých mandlí

NÁPLŇ:
* 4 vejce
* 160 g třtinového cukru
* 3 biocitrony
* 160 ml smetany

Máslo nasekejte na kostičky a v misce ho utřete s cukrem a žloutky. Přidejte mouku a mleté mandle. Vypracujte hladké těsto. Pokud je třeba, přidejte lžíci studené vody. Z těsta udělejte kouli, zabalte ji do fólie a dejte do ledničky nejméně na hodinu.

Pak těsto vyválejte na pomoučněném válu a vykrájejte kolečka podle velikosti formiček. Ty jimi vyložte a propíchejte vidličkou. Zakryjte kolečky pečicího papíru, zasypte fazolemi a 15 až 20 minut pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Nechte vychladnout.

V misce ušlehejte vejce s cukrem, pak vmíchejte šťávu a kůru z citronů a nakonec smetanu. Náplň rozdělte do předpečených košíčků a v troubě předehřáté na 190 °C pečte asi 20 minut.


Hrášková polévka s mátou

4 porce - příprava: 20 minut

* 1 cibule
* 1 malý pórek
* 2 lžíce másla
* 400 g mraženého nebo čerstvého hrášku
* zeleninový vývar
* 100 ml bílého vína
* sůl a pepř
* hrst čerstvé rukoly
* hrst čerstvé máty

Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Pórek očistěte a bílou část nakrájejte na špalíčky. Na másle zpěňte cibuli, přidejte pórek a krátce orestujte. Vsypte hrášek, zalijte vývarem, promíchejte a povařte 8 minut. Pak přilijte víno, osolte a vařte ještě 2 až 3 minuty.

Rozmixujte tyčovým mixérem, případně zřeďte vývarem do požadované hustoty. Polévku podávejte ozdobenou rukolou a mátou, na talíři ještě dochuťte čerstvě mletým pepřem nebo nasucho opraženými mletými vlašskými ořechy.


Pissaladiere

na formu o Ø 25 cm - příprava: 60 minut

* 250 g hladké mouky
* 1 lžička soli
* 1 žloutek
* 125 g másla
* 8 cibulí
* 2 stroužky česneku
* olivový olej
* 3 lžičky ančovičkové pasty
* 10 ančoviček
* 100 g černých oliv

Nejdříve si připravte těsto. Na vál prosejte mouku, uprostřed udělejte důlek a do něj nalijte 3 lžíce studené vody, přisypte lžičku soli a propracujte. Přidejte žloutek a nakrájené změklé máslo, rychle vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte na několik hodin do ledničky.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka, česnek nasekejte najemno. Na pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a restujte asi 20 minut. Často míchejte, aby nezhnědla. Před koncem ještě přidejte česnek.

Než budete pracovat s těstem, nechte ho v pokojové teplotě alespoň půl hodiny. Pak ho vyválejte do tvaru formy, přeneste ho do ní, zamačkejte a okraje ořízněte. Propíchejte vidličkou a 10 minut předpečte na 200 °C.

Pak dno koláče potřete ančovičkovou pastou, naneste vrstvu cibule, poklaďte ančovičkami (můžete je opláchnout, aby nebyly moc slané) a olivami. Pokapejte olejem, osolte a opepřete. Dejte péct na 20 minut při 230 °C. Před podáváním nechte lehce zchladnout a krájejte na dílky.


Králičí terina

6 porcí - příprava: 2 hodiny

* 1 vykostěný králík
* 2 cibule
* 2 stroužky česneku
* 50 g strouhanky
* plnotučné mléko na zalití
* olivový olej
* 300 g mletého vepřového masa
* 1 vejce
* 1/2 hrnku smetany
* 1 lžíce koňaku
* čerstvé bylinky podle chuti
* sůl a pepř

Maso nakrájejte. Cibuli nasekejte. Česnek prolisujte. Strouhanku zalijte trochou mléka. V pánvi na oleji orestujte cibuli, přidejte králičí maso a opékejte asi 5 minut. Pak vmíchejte strouhanku, mleté maso, vejce, smetanu, koňak a nasekané bylinky. Dochuťte a směs napěchujte do vymazané formy, zakryjte alobalem a ve vodní lázni pečte asi 60 minut při 180 °C. Zmírněte teplotu, sejměte alobal a asi 45 minut dopékejte. Nechte vychladnout.

Unknown media type: gallery

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

50 minut
Husí roláda s kaštanovou nádivkou

Husí roláda s kaštanovou nádivkou

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

160 minut
Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

Poslední sledované recepty

26
Nejlepší bramborové knedlíky
Nejlepší bramborové…
22
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
17
Banánové lívance s kokosem a mákem
Banánové lívance s…
15
Jedlé kaštany - pečené, vařené
Jedlé kaštany - pečené,…
14
Čokoládové sušenky (Chocolate Chip Cookies)
Čokoládové sušenky …

Zajímavé články

Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka: Upečte si vláčný moučník z rodinné kuchařky
Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka:…
Svatomartinský kvíz: Znáte tradice a zvyky, které se pojí k 11. listopadu?
Svatomartinský kvíz: Znáte tradice a zvyky, které…
Pečená husa nesmí na svatého Martina chybět. Jak ji připravit, aby byla měkká a křupavá?
Pečená husa nesmí na svatého Martina chybět. Jak…
I ze zbytků se dá skvěle uvařit: Recepty z unavené zeleniny, otlučeného ovoce i starého pečiva
I ze zbytků se dá skvěle uvařit: Recepty z…
Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na teplou vodní lázeň nebo páru v troubě
Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na…
AHA.cz Životní zvrat u Ztraceného: Zpěvák odchází z domu

Životní zvrat u Ztraceného: Zpěvák odchází z domu

Mimibazar Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Dáma.cz Přání k narozeninám: Inspirace na pár textů do SMS i na papír

Přání k narozeninám: Inspirace na pár textů do SMS i na papír

Blesk pro ženy Bundy, které letos nosí celý Instagram: Jediný detail z vás udělá módní ikonu. Vypadá draze a sluší všem

Bundy, které letos nosí celý Instagram: Jediný detail z vás udělá módní ikonu. Vypadá draze a sluší všem

Ženy.cz Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Blesk.cz Drsné natáčení Zrádců: Promočená Brzobohatá a rekvizity od hvězdy jiné show!

Drsné natáčení Zrádců: Promočená Brzobohatá a rekvizity od hvězdy jiné show!

SportRevue.cz Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy Karmický horoskop na listopad: Štíry čeká splácení starých dluhů, Berani dostanou lekci v lásce

Karmický horoskop na listopad: Štíry čeká splácení starých dluhů, Berani dostanou lekci v lásce

  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Gurmánská Francie
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact