Elegantní menu se světovými prvky by nemělo ve vánoční nabídce chybět. Podobně grandiózní kousky by vám o svátcích mohli předložit třeba ve vybraném newyorském restaurantu – my si ale myslíme, že je s přehledem zvládnete i doma.
Na rozdíl od naší štědrovečerní večeře většinou s kaprem a bramborovým salátem bývá ve světě nejslavnostnějším vánočním jídlem oběd či večeře 25. 12. Globálně se také rozšířil zvyk jíst pečenou drůbež, zejména krůtu či krocana, se šťavnatou nádivkou.
Na Vánoce by vám ji podali třeba ve Francii (tam by byla nádivka kaštanová), v Řecku či ve Velké Británii (tam by možná soupeřila o přízeň s pečenou husou). Nikde ale není vánoční krocan tak proslulý, respektive povinný, jako ve Spojených státech. Dokonce se uvádějí ohromující statistická čísla – dá se totiž předpokládat, že ve stejný den jedí prakticky stejné jídlo stamiliony lidí…
Ani pro nás není pečená krůta žádnou novinkou – pokud si ji nedopřejete na Štědrý večer, bude se hodit v následující sváteční dny.
Abyste si ji mohli patřičně vychutnat, doprovodili jsme ji elegantním předkrmem, neobvyklou a lehkou přílohou a báječným staroamerickým koláčem s rozinkovou náplní.