Chlupaté knedlíky neboli chlupačky, pokud chcete, tak třeba bosáky, klouzáky nebo drbance. Všechny názvy vychází patrně ze vzhledu této chutné přílohy. Tyto knedlíky připomínají noky, ale ledabylým odkrajováním těsta a jeho vhazováním do vroucí vody vzniká na knedlících nerovnoměrný, trochu rozčepýřený, kluzký povrch.
Chlupaté knedlíky se připravují v několika variantách, záleží na tradici konkrétního receptu. Velmi často se ale používá kombinace syrových a vařených brambor, které mohou více připomínat noky nebo bramborové knedlíky, ale klasické jsou i knedlíky pouze ze syrových strouhaných brambor.
Maso pokrájíme na menší kostky, osolíme, okmínujeme a dáme ho do zapékací mísy k pokrájené cibuli a nasekanému česneku. Promícháme, zaklopíme a pečeme... více o Klouzáky s masem (chlupaté knedlíky) a kysaným zelím
Maso nakrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme a okmínujeme nebo opepříme. Cibuli pokrájíme, dáme do pekáčku nebo zapékací mísy, na ní položíme maso,... více o "Chlupačky" - zapékané chlupaté knedlíky s masem
Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přebytečnou vodu vymačkáme, zapracujeme mouku s bílkem a se solí. Lžící tvarujeme menší... více o Chlupaté knedlíky se žitnou moukou
Brambory jemně nastrouháme, vyluhovanou vodu z části slijeme a smícháme s vejcem, solí, moukou, strouhankou. Hodně promícháme, lžící nabíráme těsto a... více o Chlupaté knedlíky (klouzáky)
Syrové brambory na jemno nastrouhat a nechat v sítu cca 10 min. vykapat. Zbylou vodu důladně vymačkat. Do mísy na jemno nastrouhat vařené brambory,... více o Chlupaté knedlíky s houbami
Omyté a oloupané cukety a brambory jemně nastrouháme a necháme chvíli odpočinout. Vymačkáme vodu a v míse promícháme se solí, kmínem, vejcem,... více o Cuketové chlupaté knedlíky
Oloupané vařené brambory jemně nastrouháme, přidáme sůl, solamyl a uhněteme těsto. Těsto rozdělíme na 16 dílků, ze kterých uděláme mokrou rukou koule.... více o Chlupaté knedlíky ze solamylu
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Slijeme vodu, přidáme vejce, sůl, strouhanku a polohrubou mouku, tak aby těsto bylo husté. Strouhanky dát o... více o Chlupaté knedlíky III.
Syrové oloupané brambory jemně nastrouhejte do misky a nechejte stát čtvrt hodiny. Pak je nechejte na cedníku okapat, přeložte zpět do misky, přidejte... více o Chlupaté knedlíky (ČR)
Žemle nakrájíme na kostičky, brambory jemně nakrouháme. Vše smícháme a přidáme mouku, zjemníme vejcem a propracujeme. Vytvarujeme kulaté knedlíky... více o Chlupaté knedlíky s rohlíkem
Brambory se oškrábou, najemno nastrouhají, přidá se sůl, vejce a hrubá mouka. Z hustého těsta se čajovou lžičkou vykrajují kousky, které se vaří v... více o Chlupaté knedlíky se zelím
Syrové brambory nastrouháme do misky, přidáme bramborovou směs, trošku vody a zpracujeme hladké těsto. Vykrajujeme z něj lžící noky a zavařujeme je do... více o Chlupaté knedlíky
Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu. Omytou cuketu nastrouháme na hrubém struhadle nebo 1:1 hrubé a jemné struhadlo. Osolíme, přidáme vejce,... více o Chlupaté cuketové knedlíky či halušky
Troubu zapněte na 180 °C. Kachnu ze všech stran osolte a opepřete. Hrudí dolů jí položte na mřížku a tu na hluboký plech, kam bude odkapávat tuk.... více o Kachna s fíkovým zelím
Toustový chléb nakrájejte na kostičky a nechte ho přes noc vyschnout. Ráno ho prolijte mlékem a nechte nasáknout. Na másle orestujte nakrájenou cibuli... více o Špekové knedlíky
Maso pokrájíme na kostky, ochutíme solí, paprikou (cca 1 lžíce), kmínem (1 lžička) a smícháme s pokrájenou cibulí a nasekaným česnekem. Zalijeme pivem... více o Pivní výpečky s bramborovými noky
Na jemně pokrájeném špeku necháme osmažit drobně pokrájenou cibuli. Pak přidáme směs libovolně zvolené, drobně pokrájené, spíše chutí výraznější... více o Houskové uzenářské knedlíky
Základem skvělé svíčkové omáčky je čerstvá zelenina, kterou použijeme ve značném množství, protože nám svíčkovou omáčku zároveň zahustí, chuť zůstane... více o Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka
Mouku smícháme v míse se solí, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, které posypeme špetkou cukru a zalijeme necelou polovinou vlažné... více o Kulaté kynuté knedlíky - příloha
Do mísy nasypeme mouku se solí, uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme vanilkový cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme zhruba polovinou vlažné vody.... více o Broskvové knedlíky - bez vajec
Uvedené množství postačí jednomu pořádnému jedlíkovi nebo dvěma menším. Housky pokrájené na kostičky dáme do mísy, osolíme a ochutíme podle toho k... více o Houskové knedlíky - pečené
Oloupané vychladlé brambory nastrouháme do mísy, přidáme vejce, osolíme a promícháme, zasypeme pokrájenou tukovou vekou, kterou do brambor zapracujeme... více o Bramborové knedlíky s vekou
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, nasypeme cukr, přilijeme cca polovinu vlažného (ne horkého) mléka a... více o Banánové knedlíky
Strouhanku zalijeme studeným mlékem a necháme za občasného míchání bobtnat asi 15 minut. Přilijeme rozpuštěné máslo, do pěny ušlehaná vejce, osolíme,... více o Knedlík ze strouhanky
Do mísy nasypeme mouku, do které uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem a zalijeme polovinou vody. Trochu promíchneme a... více o Zabijačkové plněné knedlíky prejtem, jelitem, jitrnicí - kynuté
Do mísy nasypeme mouku, do které uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem, zalijeme polovinou vody a trochu promíchneme. Po... více o Knedlíky s pečeným masem
Do domácí pekárny ( v mém případě ETA Delicca ) nalijeme vlažné mléko, přidáme vejce, mouku, droždí a sůl. Poté program nastavíme na TĚSTO a necháme... více o Domácí houskový knedlík
Nasolené kuře okmínujeme a položíme do pekáče s pokrájenou cibulí a sádlem (lze použít máslo). Podlijeme trochou vody (lze i pivem) a pečeme v... více o Bramborové šišky se zelím a kuřetem - "Sedlácké kuře"
Na másle zpěnit cibuli na kostičky, vložit sůl, skoro celý balíček papriky, bobkový list a vložit stehna, osmahnout, podlít vodou a dusit aspoň hodinu... více o Vynikající kuře na paprice
Množství je pro jednoho velkého jedlíka nebo dva menší. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Použít můžeme i brambory zbylé od oběda... více o Bramborové noky
Do mísy dáme jemně nastrouhané brambory, česnek, osolíme, přidáme vejce, drobně pokrájené starší housky nebo rohlíky a dobře pro mícháme. Necháme cca... více o Česnekové bramborové knedlíky s houskou
Vše důkladně zpracuji do těsta. Já vše připravuji v mixéru, takže mi vznikne hotová směs, z které krásně uválím knedlíčky a přidám do jakéhokoliv... více o Knedlíčky ze strouhanky
Do mísy vysypeme mouku a přidáme vejce a sůl. Do vlažné vody (ne horké) do jiné nádoby dáme v ruce podrcené kvasnice a počkáme, až se mírně zvednou.... více o Knedlíky k omáčce a masu ala DoPe
Na vetší kusy nakrájená líčka osolíme, opepříme a orestujeme ve větším hrnci s divokým kořením. Orestovaná líčka vyjmeme a na výpeku opečeme slaninu a... více o Vepřová líčka na červeném víně s bramborovými noky
Maso omyjeme, naklepeme, po stranách nařízneme, aby se na pánvi nekroutilo, osolíme, opepříme (podle chuti přidáme jiné koření). Na pánvi rozehřejeme... více o Vepřové se smetanovo-žampionovou omáčkou
Uvařené brambory nastrouháme a smícháme s moukou, krupičkou, olejem, solí a vajíčky. Uděláme těsto a vytvoříme 4 pěkné knedlíky. Dáme je do vroucí... více o Bramborový knedlík podle norem
Do vlažného mléka přidám droždí, sůl, cukr a dobře promíchám. Vzniklý kvásek smíchám s moukou, přidám vejce a olej. Nakonec do těsta lehce zapracuji... více o Kynutý knedlík z mikrovlnky
**1)** Kořenovou zeleninu očistíme, nakrajíme a vložíme do hovězího vývaru nebo do 1,5 l vody s bujonem a vaříme pod pokličkou asi 30 minut. **2)** Do... více o Dýňová svíčková omáčka
Žemle pokrájíme na malé kostičky, které na pánvi s olejem osmažíme dorůžova, pak necháme zchladnout. Brambory nastrouháme, osolíme, přidáme vejce,... více o Křehké bramborové knedlíky s žemlovými krutonky
Nastrouhané brambory dáme do mísy, přidáme jemně pokrájené rohlíky, vejce, osolíme a dobře promícháme. Pak podle hustoty vmícháme cca 150 g hrubé... více o Jednoduché bramborovo-rohlíkové knedlíky
1. V mléce rozšleháme vajíčko a nalijeme do nádoby v pekárně (v případě, že nemáte vajíčko, můžete dát 1 lžíci oleje). Přidáme rohlík nakrájený na... více o Kynutý houskový knedlík v domácí pekárně
Mouku nasypeme do mísy. Přidáme vejce, vodu a droždí a dobře promícháme. Necháme 30 minut odstát, poté rozdělíme na válečky a na 20 minut dáme do... více o Knedlíky z rýžové mouky