České obložené chlebíčky jsou světovým unikátem. Počátkem 20. století se stal jejich vynálezcem Jan Paukert, majitel lahůdkářství, který byl nucen vymyslet pohoštění mezi jednohubkou a obloženým chlebem.
Dnes je známe v podobě veky nakrájené na krajíčky (koktejlové chlebíčky využívají i jiné druhy pečiva). Na veku se přidá typ míchaného salátu, jiná nátěrka, pomazánka či máslo a další obložení. Mezi ty nejoblíbenější patří chlebíčky se základem z bramborového salátu se šunkou a vejcem. Dalším oblíbeným typem je jarní chlebíček, který si zakládá na typické majonézové omáčce, kterou je chlebíček přelitý.
Původně existovalo téměř sto typů předepsaných chlebíčků, v současnosti s přílivem nových a exotičtějších surovin je toto číslo jistě dávno překonáno. Tradiční chlebíčky se jedí za studena a jejich využití je od slavnostního pokrmu až po jednoduchou svačinu.
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, dále nastrouháme taktéž na jemném struhadle cibuli a okurky. Vše smícháme dohromady. Osolíme,... více o Výborný "podmaz" na chlebíčky
Eidam nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s rozšlehanými vajíčky, aby vznikla hustá kaše a osolíme. Krajíce chleba osmažíme z jedné strany, dáme... více o Topinky se strouhaným sýrem
Na oleji usmažíme volská oka a necháme je vychladnout. Smícháme strouhanku s nastrouhaným sýrem a oka obalujeme jako řízek, osmažíme a podáváme s... více o Řízek z vajec
Krajíčky chleba opečeme na oleji (nebo sádle) z obou stran. V hrnečku rozšleháme vejce se špetkou soli a pepře. Opečený chléb vyjmeme a na pánev... více o Topinky s vaječnou omeletou
Z krajíce chleba odřežeme kůrku - vznikne kolečko. Toto dáme na pánev, do kolečka rozbijeme vajíčko. Na střídu natřeme "co dům dá" - paštiku, sýr,... více o Schovaná topinka
Nasekanou nať krátce opražíme na másle. Přidáme na drobno nakrájné žemle, v mléce rozmíchané vejce, mouku, sůl, pepř a necháme 15 minut odpočívat. Z... více o Žemlové placky s paprikovou omáčkou
Chléb nakrájíme na plátky (celé, ne půlky) v chlebu vyřízneme střed, na který namažeme játrovou paštiku v silné vrstvě. Okraj - kůrku opečeme na oleji... více o Topinka Arnošta z Pardubic
Brambory jemně nastrouhat, cibuli nakrájet na drobno a přidat ostatní suroviny. Vše dobře promíchat. Světovou dobrou chuť!... více o Světová pomazánka na chlebíčky
Na velmi malé kostičky nakrájíme šunkový salám, cibuli a vejce uvařená na tvrdo. Přidáme tavený sýr, majolku a hořčici a důkladně promícháme.Chlebíčky... více o Dobrá pomazánka na chlebíčky
Do pomazánkového másla dáme utřený česnek, přidáme majolku a utřeme. Mažeme na chlebíčky a zdobíme nejlépe loveckým salámem a paprikou červenou a... více o Jednoduchá česneková pomazánka na chlebíčky
Celer oloupeme, nastrouháme najemno spolu s mrkví. Salám se nastrouhá na hrubém struhadle. Zamíchá se, osolí, opepří, přidá se zakysaná smetana a... více o Celerová pomazánka na chlebíčky
Vajíčko, strouhanku a mléko smícháme. Na pánvi osmahneme cibulku a až zezlatoví přídáme vaječnou směs. Opečeme z jedné strany a pak otočíme. Topinku... více o Dobrá omeletka
Všechny přísady nastrouháme nebo umeleme. Namažeme na chlebíčky a zdobíme plátky zeleniny (rajčata, paprika, ředkvičky).... více o Pomazánka na chlebíčky
Z chleba nakrájíme slabší plátky. Nivu utřeme s máslem a mlékem, opepříme a vzniklou pomazánkou slepíme 2 chlebíčky k sobě. Tyto slepené chlebíčky... více o Chalupářské teplé chlebíčky
Tvarůžky rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem, jogurtem nebo smetanou, drobně nakrájenou cibulí, kmínem a pepřem. Krajíčky chleba pomažeme máslem... více o Olomoucká tvarohová pomazánka