Brambory jsou surovinou, kterou lze připravit skutečně na tisíc způsobů. Konzumace brambor je přínosná, díky obsaženému draslíku či vitamínu C. Výhodou brambor je snadná skladovatelnost – vydrží ve správných podmínkách velmi dlouhou dobu.
Brambory jsou nejčastěji podávány jako příloha. Při podávání jako hlavního chodu se jedná nejčastěji o nějaký typ zapečených brambor. V takovém případě totiž pokrm obsahuje i širší spektrum ingrediencí, jako zeleninu nebo maso.
Jako příloha jsou brambory podávány v mnoha variacích. Šťouchané, jednoduše vařené, zapečené, v podobě kaše, pečené a další. Jsou také nejčastější součástí rychlého občerstvení v podobě hranolek.
Brambory omyjeme a důkladně očistíme a pokrájíme na měsíčky. Troubu si předehřejeme cca na 200°C. Na plech nalijeme olej a poklademe čtvrtky brambor... více o Americké brambory III.
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli také oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Česnek oloupeme a utřeme nožem. Rozpálíme olej na... více o Španělská bramborová omeleta
Maso nakrájíme na kostičky, dáme do misky, osolíme, okmínujeme a posypeme grilovacím kořením, celé zalijeme olejem a promícháme. Necháme odpočívat.... více o Hrubasova vepřová rychlovka
Brambory: Brambory oloupeme a nakrajíme podélně na osminky. Dáme vařit. Necháme je uvařit do poloměkka, spíše tvrdší. Mezitím, než se dovaří, si do... více o Žampióny v těstíčku s pečenými brambory v medu a pivu
Brambory si opláchneme a i se slupkou nakrájíme na kolečka. Mozzarellu, rajčátka i salám nakrájíme. Do pekáče dáme trochu oleje a na dno poklademe... více o Brambory a lá Italia
Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle (ideálně na vyčnívajících bodcích struhadla). Poté slijeme vodu z nastrouhaných brambor. Do mísy k... více o Halušky se zelím a slaninou
Brambory nakrájejte na menší kousky a osmahněte na pánvi s olejem. Pak přidejte cibuli nakrájenou na plátky, po chvíli i na menší kousky nakrájenou... více o Bramborová tortilla
Uvaříme si brambory ve slupce a necháme je nejlépe přes noc vychladnout. Poté oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přimícháme slitou řepu (čím drobnější... více o Salátek z řepy a brambor
Brambory oloupeme, nakrájíme na cca 2-3 mm silné plátky nožem, vlnkovačem nebo struhadlem. Osušíme je v plátěné nebo papírové utěrce a smažíme... více o Smažené brambůrky - chipsy
Zelenina vhodná pro tento recept: cibule, pórek, paprika, mrkev, cuketa. Na dno zapékací nádoby (hlubšího pekáčku) nalijte trochu olivového oleje a... více o Brambory zapečené se zeleninou
Dýni a uvařené brambory pokrájíme a dáme do mísy. Přidáme pokrájenou cibuli (pórek), papriku, česnek a rajčata, jemně pokrájený poličan nebo jiný... více o Brambory (těstoviny) s dýní - zapékané
Dýni a oloupané, pokrájené brambory uvaříme doměkka. Poté scedíme, přidáme pokrájené máslo, zalijeme horkým mlékem (množství dle potřeby) a vyšleháme... více o Dýňové pyré s bramborem
Brambory si napůl uvaříme, oloupeme, nakrájíme na kolečka a vkládáme do zapékací formy, brambory osolíme a opepříme, na to poklademe vidličkou... více o Zapékané brambory s vepřovkou
Brambory uvaříme ve šlupce, oloupeme a protlačíme sítkem na brambory do misky. Červenou řepu okrájíme a uvaříme do měkka. Po uvaření protlačíme sítkem... více o Vynikající bramborový salát s červenou řepou
Česnek zpěníme na troše oleje lehce dozlatova. Mezitím si nakrájíme maso a smícháme s kari, paprikou, bazalkou, oregánem a sušeným česnekem. Poté... více o Gnochi s česnekem, špenátem a kuřecím masem
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Čerstvé lesní houby očistíme, omyjeme a nakrájíme na širší plátky o velikosti zhruba 1,5x2 cm. Brambory si... více o Podzimní houbová bramboračka
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Zapékací misky vymažte olivovým olejem, vyskládejte bramborami, osolte a opepřete. Přidejte malé... více o Zapečené brambory s brokolicí a modrým sýrem
Brambory omyjeme, větší přepůlíme a vaříme. Po asi 10 minutách přidáme kukuřičné klasy a vaříme dalších 8-10 minut, dokud se brambory nedovaří.... více o "Uzené" kuřecí se salátem z brambor a kukuřice
Brambory ve slupce omyjeme a nakrájíme na čtvrtky (větší brambory na menší kousky). Dáme na plech (jen tak nebo na pečící papír) a přidáme dle chuti... více o Pečené brambory se zeleninou
1) Brambory nakrájíme na kousky, vložíme do zapékací mísy, osolíme, posypeme paprikou, zakapáme tukem a dáme péct na 30 minut do trouby nahřáté na... více o Pečené brambory se slaninou
Nejprve vytřeme pekáč nebo zapékací mísu olivovým olejem. Dáme vařit brambory v celku (v slupce) a po uvaření oloupeme. Mezitím si nakrájíme uzené... více o Zapečené brambory 2
Brambory oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky. Dáme do pekáčku vymazaného máslem nebo olejem, přidáme mraženou zeleninu - nemusí být mochovská, ale... více o Francouzské brambory - bez vaření
BRAMBORY: Brambory uvaříme s trochou kmínu v osolené vodě - brambory vaříme celé ve šlupce - proto je lepší mít brambory menší a podobné velikosti.... více o Valašské brambory
Brambory a květák uvaříme v osolené vodě. Přecedíme a necháme vychladnout. Poté rozmačkáme, přidáme postupně všechny uvedené ingredience kromě slaniny... více o Bramborovo-květákové placičky
Očištěného a okořeněného (sůl, pepř, kmín) kapra lehce orestujeme na troše másla spolu s nahrubo nasekanou cibulí a většími kusy mrkve (aby se nám ta... více o Kapr na smetaně
Brambory pokrájíme a dáme do větší mísy, přidáme uvařené, scezené těstoviny, osolíme, opepříme, přidáme bylinky nebo koření dle chuti, papriku, česnek... více o Bramborové těstoviny - zapečené
Na oleji osmažíme pokrájenou klobásu, pak přidáme osmažit dozlatova brambory. Nakonec přidáme očištěné, pokrájené listy špenátu a nastrouhaný česnek,... více o Brambory s klobásou a špenátem
Brambory nakrájíme na větší plátky či kostky, lehce osolíme a vaříme (nejlépe na páře). Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme na másle. Přidáme na... více o Kyselé brambory
Dobře omyté brambory rozkrájejte na čtvrtky, propláchnutý pórek na kolečka. Zázvor oloupejte a nastrouhejte. V hrnci rozehřejte polovinu oleje a... více o Bramboračka s lososem
Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory pečlivě omyjte a nakrouhejte na co nejtenčí plátky. Česnek a cibuli oloupejte, cibuli nakrájejte na kroužky.... více o Zapečené brambory se smetanou a parmazánem
Brambory důkladně omyjte, ale slupku neodstraňujte. Rozpulte je a ve vroucí osolené vodě povařte asi 10 minut. Sceďte a nechte stranou. Troubu... více o Brambory na estragonu s chřestem
Pečlivě omyté brambory nakrájejte na menší kousky, stejně jako papriku a cuketu. V kastrolu na rozehřátém oleji nejprve osmažte brambory. Přilijte... více o Ratatouille s bramborami
Brambory neloupeme, ale důkladně omyjeme nejlépe kartáčkem. Dále brambory v menších rozestupech nakrojíme tak, aby brambora zůstala vcelku. Nakrájíme... více o Brambory alá housenka
Brambory uvařte ve slupce. Ředkvičky, rajčata, papriky a jarní cibulku pokrájejte na kolečka. Brambory oloupejte, rozdělte do čtyř misek, zasypte... více o Jarní bramborový salát
Vepřová játra omyjeme a připravíme si slabší plátky. Potom je osolíme a opepříme a nastrouhaným česnekem je pomažeme na jedné straně stejnoměrně... ... více o Vepřová játra obalovaná
1. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na půlkroužky. 2. Dáme smažit na pánev na olej (oleje nemusí být moc, aby to neplavalo). Osmahneme do hnědé barvy. 3... více o Zapečené brambory MŇAM
1. Oškrábeme 4-5 brambor (podle toho, jak máme velkou zapékací mísu), dáme vařit přibližně na 30 minut. 2. Pět minut před dovařením si vezmeme malý... více o Zapečené brambory se smetanou a houbami
Nastrouháme syrové brambory a česnek, přidáme na kostky nadrobno nakrájenou klobásu, vejce, přimícháme mouku, sůl, pepř a majoránku. Vše dobře... více o Bramborák s uzeninou
1. Nejprve si všechny ingredience připravíme: brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka, párek (nebo dle chuti jinou uzeninu či maso) nakrájíme na malé... více o Zapečené brambory s brokolicí, uzeninou a nivou
Na plech dáme pečící papír, přidáme olej, přidáme americké brambory, nakrájenou slaninu na kostky a strouhaný sýr, dáme to na 180°C na 25 minut.... více o Brambůrky se slaninkou
* brambory oškrábeme a nastrouháme na struhadle (ideálně na vyčnívajících bodcích struhadla) * slijeme vodu z nastrouhaných brambor * do mísy k... více o Halušky s brynzou
Brambory oloupeme, rozkrojíme na dvě půlky. Zapékací velkou mísu vymažeme olivovým olejem a vložíme do ní brambory. Dáme péct do změknutí přiklopené... více o Bramborové lodě
Rozpustíme máslo v malém kastrolku a přidáme drobně pokrájenou cibuli a pokrájené houby, které necháme krátce podusit. Do mísy dáme nastrouhané... více o Houbové karbanátky s pečeným masem
MASOVÁ SMĚS Maso nakrájíme na kostky, smícháme se solamylem, solí, pepřem, worchesterem a sojovkou. Necháme ho v lednici naložené a mezitím si... více o Bramboráčky s masovou směsí
Brambory uvařte i se slupkou doměkka. Vejce vařte v osolené vodě 7 minut. Poté vše slijte a vychladlé oloupejte a nakrájejte na poloviny. Ve větší... více o Bramborový salát s vejci
Brambory osolíme, uvaříme a necháme vychladnout. Mezitím si nadrobno pokrájíme cibulku, kterou na oleji necháme zesklovatět, přidáme na malé kostičky... více o Skvělé francouzské brambory
Nakrájet mrkev na kolečka a osmažit na olivovém oleji. Přidat sůl, pepř, dle chuti. Až bude mrkev osmažená, podlít trochou vody. Podusit, ale tak, aby... více o Sýrová mrkev
Na poutine můžeme použít jakýkoliv sýr, který není moc kořeněný jako mozzarella, feta nebo plesnivý sýr, ale sýr musí být rozpustný v teple. Pravý... více o Poutine
Špekem vyložíme dno zapékací mísy, na které položíme plátky nebo kostky osoleného a opepřeného masa. Maso posypeme pokrájenými houbami a česnekem,... více o Česnekovo-houbové maso zapečené s bramborem a smetanou
1. Brambory pečlivě omyjte. 2. Propíchejte je špejlí. 3. Každou bramboru zabalte do alobalu, vložte na plechu do předehřáté trouby na 200°C a pečte... více o Naplněné brambory