**Kvásek:** do mléka nasypeme cukr, rozdrobíme droždí, zamícháme a necháme ve větší nádobě (půllitr) vzejít. Do mouky přidáme cukr krupici, vanilkový cukr, sůl,citronovou kůru, rozinky, mandle (dle chuti, co máte rádi)... a promícháme. Pak přidáme nastrouhané brambory, rozpuštěné máslo, vejce se žloutkem a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple vykynout.
Těsto pak rozdělíme na prameny (většinou 9 ks) z nichž upleteme vánočku, kterou necháme opět v teple a na plechu s pečícím papírem vykynout. Před pečením potřeme bílkem, posypeme mandlemi (nemusíme) a pečeme v předehřáté troubě nejprve na vyšší teplotu asi 10 minut, pak teplotu zmírníme a dopékáme cca 30 minut - dozlatova (vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí se lepit).
3
**Poznámky:** Ingredience na dochucení dáváme dle vlastní chuti. Postup pletení je dobře znázorněný a popsaný na internetu-krok za krokem. Aby se nám vánočka nerozjela, zajistíme jí špejlí, kterou po upečení vytáhneme! Vánočka je díky bramborám krásně vláčná.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jitka Hlásková
|23. 12. 2016 15:21
Těsto je bezvadné, pružné a vláčné už i syrové. Skvěle se s ním pracivalo a vánočka je z něj dokonalá. Pletla jsem ze šesti pramenů, nakynula pěkně a je nadýchaná i po upečení. Teď už mám zaděláno na další. Jedna by nám nevydržela ani do zítřejšího štědrého dne. Děkuji.
Veronika Kolářová
|16. 12. 2015 13:54
Dneska jsem udělala jednu na zkoušku a už jsme i ochutnali, je výborná. V neděli budu dělat další a tentokrát i pro mamku.
Dělala jsem v pekárně, naházela suroviny a pustila, za jedna. Těstoo se lepilo, ale já dala namočené rozinky, tak možná tím. Jinak parádní vánočka, lepší jsem skutečně nejedla a to byla má první. Měla jsem z ní opravdu srach a dopadla perfektně. Mám jí tedy přes celý plech :D pletla jsem ze čtyř a pekla jak píše paní přede mnou 8min. na 190 a pak 20min na 170. :-)
Hanka
|21. 12. 2014 19:30
Já jsem jí dělala přesně podle receptu a se sušeným droždím ani žádnou zkušenost nemám a tak nemůžu radit, ale těsto mi kynulo dobře a o dost rychlejš než u té poctivé mamčiné. Ráno se chystám na tu opravdu vánoční, prože ta první už skoro není, jen jsem si dneska uvařila brambory. Určitě právě díky nim je pořád jako čerstvá a zkouším jí jako obyčejně dřevěnou špejlí a ta musí zůstat čistá bez těsta.
Jak hodně vláčná je? Nevím, jestli jsem ji dostatečně dopekla. Máte někdo zkušenost se sušeným droždím? Nevím kolik dát... Dala jsem 14g sušeného a těsto nechtělo moc kynout. :-\
sysina
|18. 12. 2014 10:10
Prosím, nedala by se vánočka dělat v domácí pekárně? nezkoušel to někdo?
Hanka
|16. 12. 2014 20:06
Mám skvělý recept na vánočky od mamky, ale péct teď budu podle tohoto receptu. Manželovi totiž chutná víc než ta domácí ta kupovaná. Prý není tak hutná a tahle se jí svou lehkostí hodně podobá adá se vylepšit mandlemi a rozinkami navíc. Jsem ráda, že jsem jí vyzkoušela.
Věra
|6. 12. 2014 18:38
Jsem velmi ráda, že jsem vánočku zkusila, protože výsledek předčí ve všech směrech moje očekávání a na vánočním stole tahle dobrůtka určitě chybět nebude. Už nikdy chybět nebude :-) .
Věra
|6. 12. 2014 08:31
Dnes recept vyzkouším.O bramborovém těstě jsem v práci slyšela samou chválu,tak mi to nedá a jdu jí jako předvánoční závdavek upíct.
Děkuji za výborný recept. Odpadlo mi zdlouhavé čekání na vykynutí, těsto výborné, zadělávala jsem z kila mouky a udělala jsem tři vánočky. Nejdřív jsem pekla dvě spolu a pak třetí samostatně, ze začátku na 190 a za chvíli jsem stáhla teplotu na 170. U receptu nejspíš zůstanu i nadále, děkuji.
Rendlová
|17. 12. 2013 19:19
Tak tohle je nejlepší recept na vánočku jaký znám a všem ho můžu doporučit. S těstem se skvěle pracuje, na kynutí se nemusí čekat takovou dobu, prostě vánočka bezchybičky. O víkend peču z kila mouky 4 další pro snachu a docela se na to i těšim :-) .
Anna Brixová
|2. 1. 2013 14:37
Byla opravdu výborná.Dokonce jsem jí mezi svátky pekla ještě jednou,jelikož manžela po tolika letech po kynutém pečivu nepálila žáha,zmizela dřív než obvykle.Recept budu používat i nadále.
Pánková
|18. 12. 2012 16:51
Vánočka jedna báseň,těsto není těžké a moc sladké,dobře kynulo,vánočku mám jak malovanou a při pečení se mi vůbec nerozlézala.Taky je pěkně vláčná a v neposlední řadě i finančně nenáročná.Děkuji za recept,který nám dobarví Vánoce.
RADKA TŮMOVÁ
|20. 12. 2011 19:42
VÝBORNÁ A VOŇAVÁ VÁNOČKA, DALA JSEM VANILKU, CITRONOVOU KŮRU A TROCHOU RUMÍKU NAHRADILA ČÁST MLÉKA. RADKA
Vladislava Nová
|30. 7. 2011 16:51
Vnoučata mám na prázdninách a zuzala a zuzala až jsem podlehla, stejně to venku vypadá spíš na podzim a místo člověče nezlob se nebo dostihů se nedá nic moc jiného dělat. Pustila jsem se do ní a mám z ní ohromnou radost. Nejenže se mi povedla vzhledově - to asi že nejsou Vánoce, ale chuťově je naprosto dokonalá a vláčná. Zakládám recept na Vánoce a doufám, že se povede stejně jako teď! Děkuji, Vláďa!!!
Míla
|12. 5. 2011 20:07
z těsta jsem dělala copy a motánky, byly vynikající a vydržely dlouho vláčné. Doporučuji vyzkoušet, stojí to za to :-)