Očištěnou, omytou husu zvenčí i zevnitř osolíme a okořeníme mletým pepřem. Potom ji dáme do pekáče, ve kterém je centimetrová vrstva vody, pekáč přikryjeme a vložíme do studené trouby, kterou vyhřejeme 200 °C.
2
Za této teploty husu pečeme 1 hodinu. Očistíme cibuli a pokrájíme ji na kolečka, z jablek odkrojíme vršky, vydlabeme vnitřek, naplníme kdoulovým želé a přikryjeme odkrojenými vršky. Pekáč vyjmeme, husu obrátíme, obložíme cibulí, naplněnými jablky a odkrytou pečeme při mírné teplotě další hodinu.
3
Během pečení ji zvenčí i zevnitř potíráme vypečeným sádlem. Upečenou husu a jablka vyjmeme a odložíme na teplé místo. Sádlo z vypečené šťávy odebereme, šťávu rozředíme 2,5 dl vody, převaříme a podlijeme jí husu, kterou ještě obložíme upečenými jablky. Podáváme s bramborovými knedlíky.