g
rýžová kaše
Hustá (350-400g) - uvařená z rýže a mléka
1
ks
cibule
osmažená na tuku
1
ks
vejce
cukr
trocha
80
g
rozinky
Klasická maková náplň
med
k ochucení
Postup přípravy receptu
1
Těsto vypracujeme, vyválíme 1/2 cm silné, nakrájíme na obdélníky asi 15x20 cm (sudý počet). Na polovinu plátů natřeme náplň, přikryjeme druhým plátem a okraje spojíme. Vložíme na plech a upečeme.
2
Poznámka: tyto pirohy jsou nejčastěji obdélníkové a podávají se k čaji, společně s kompotovaným ovocem nebo vareňjem.
3
Vareňje je druh zavařeniny, ve které je ovoce zavařené vcelku v tekutém rosolu. Na 1 kg ovoce se dává alespoň 1 kg cukru. Vaří se z jahod, malin, černého rybízu, meruněk, jablek, hrušek, mirabelek apod.