Mouku prosijeme do mísy, osolíme, přidáme vykynutý kvásek z rozdrobeného droždí, šálku teplého mléka a lžíce cukru. Vmícháme zbytek teplého mléka, cukr, žloutky a nakonec změklé máslo a sádlo. Nejprve v míse a pak na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto, vrátíme ho zpět do mísy, posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
2
Poté těsto vyklopíme na pomoučený vál, poprášíme moukou a vyválíme plát, který rozdělíme rádlem na čtverečky. Do každého dáme lžičku marmelády, protilehlé konce trochu povytáhneme a svážeme do šátečku. Koláčky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Necháme ještě chvíli kynout a pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
aninaz
|20. 3. 2015 23:34
Ahoj, dumám nad tímtéž - kolik másla. :-\ Řekla bych, že na půl kila mouky tak 100 g tuku. Takže bych tam dala 50 g másla a 50 g sádla. Ono změklý tuk měřit na lžíce je ošidné - má být vrchovatá nebo rovná? Takže buď použít vlahý rozpuštěný tuk, tam je to jasné, že se jedná o rovnou lžíci, nebo lépe vážit na gramy. Takže zkusíme a uvidíme, ne? ;-)
Simča
|14. 3. 2015 16:32
Dobrý den. Docela dost peču a všechno možné a přesto mám dotaz. Prosím Vás, kolik se dává do těsta másla? Jsou tam pouze 2 lžíce sádla. Přitom v postupu přípravy je uvedeno též máslo. Prosím o brzké odepsání. Těším se, až budu moc váš recept vyzkoušet. Přeji hezký den.
Simča
|14. 3. 2015 16:18
Dobrý den Ladio. Jsem sice zkušená pekařka, docela dost peču a všechno možné. Přesto mám na Vás dotaz. V receptu na těsto chybí množství másla. Jsou tam jen 2lžíce sádla. Přitom v postupu přípravy je uvedené máslo. Prosím o brzké odepsání, ať můžu váš recept vyzkoušet. Vypadá moc dobře a těším se na pečení. Přeji hezký den.
Simča
|14. 3. 2015 16:09
Dobrý den Ladio. Jsem sice zkušená pekařka, ale mám dotaz. V receptu na těsto nemáte napsané množství másla. Jsou tam pouze 2 lžíce sádla.
hana
|4. 5. 2013 12:44
nemůžu se dočíst kolik toho másla do těsta,v receptu jsou pouze 2 lžíce sádla. děkuji
Petra
|28. 1. 2011 07:33
prosím vás, na kolik stupňů se to peče? možná hloupý dotaz pro znalce...ale děkuji za odpověď :-[
Srovnám-li ingredience jsou špatně převedeny. Cukru pouze 100 g, na drobenku 3 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce cukru a 1 lžíce másla. 1 vejce je na potření
Jana T.
|18. 11. 2007 22:47
S tvarohem to není opravdu jednoduché. Záleží jaký koupíme, ale většinou v něm je moc tekutiny - syrovátky. Ta někdy vytéká i z obalu. Předpokládám, že kupujete balené kostky tučné, bez tuku, to je jedno. Vzpomněla jsem si jak dělala babička doma tvaroh a něco z toho jsem využila. Používám to jenom na malé koláčky, aby šly dobře zabalit a náplň nevytékala. Tvaroh předem, nejlépe přes noc vložím do cedníku vyloženého plátnem, nebo něčím podobným, ten dám na misku nebo hrnek a zatížím vhodnou nádobou naplněnou vodou, tak aby se přebytečná tekutina z tvarohu vylisovala. Vypadá to složitě, ale moc času to nezabere. Tvaroh pak upravíte jak je obvyklé.
Tereza J.
|18. 11. 2007 18:37
dede, ešte rada, predsa ak potrebujem tvaroh na plnku, nepoužijem tvaroh termizovaný, ten je potom riedky, kúpte iný druh tvarohu.
Tereza J.
|18. 11. 2007 18:35
dede, prosím vás, kde bývate ? O akom probléme s tvarohom píšete ? Bežne dostať tvaroh hrudkovaný, ktorý sa hodí na halušky, dostať tvaroh mäkký vo vaničke, dostať tvaroh termizovaný, vhodný na nátierky, dostať tvaroh v črievku. Výrobcov neúrekom, od Sabi z východu ( Sabinov ) až po bratislavské Rajo. Skutočne si človek vyberia, aký tvaroh potrebuje.
dede .
|18. 11. 2007 17:46
Na Slovensku je veľký problém z tvarohom,akonáhle pridáte do tvarohu cukor a vajíčko už je z tvarohu tekutá zmes,čo mne je veľmi ľúto lebo sú tu veľmi dobré recepty na koláče plnené tvarohom,ktoré by som rada vyskúšala.
milena kubikova
|18. 11. 2007 01:33
rozhodne to nie je pudingom..kym som nedavala puding, tak kazda zalezitost plnena tvarohom koncila katastrofalne, myslim, ze cast viny je aj na tom, ze v nemecku nedostat normalny tvaroh iba termizovanej konzistencie.....teraz sa mi zacalo konecne darit a urcite az ziskam viac zrucnosti, tak prestane vytekat uplne. ono nieze tecie....ked robim domazlicky kolac, tak je to v poho...uz aj v kysnutych buchtach je tvaroho konecne poznatelny akurat tieto satocky mi na prvy krat nevysli celkom tip top.
Anonym
|17. 11. 2007 23:15
Tak nevím, já dávám jen tvaroh s vajíčkem a cukrem - a nic mi neteče - nebude to tím pudinkem?
milena kubikova
|17. 11. 2007 21:34
heli tak ti poviem.....mne to bude este dlho trvat kym sa naucim......ako vravim peciem cca 5 mesiacov......ja som sice vekom stara, ale co sa tyka pecenia som uplna zaciatocnicka. ale verim sa to naucim...v kazdom pripade ta napln tvarohova je uplne skvela chutou. ona mi celkom nevytiekla, to zas nie, to mozno trochu prehanam
Hela -
|17. 11. 2007 14:56
Teda Mino, to je ale pro mě záhada. Já právě tuhle tvarohovou náplň dělám na koláče, protože neteče. Víš, já dávám na koláč o průměru 3 cm 4 druhy náplní (na každý) a nahoru na ty náplně teprve tvaroh, rozinku a až nahoru drobenku. Proto mě vadilo, když ten tvaroh po těch náplních a přes okraj koláče stékal. Až jsem vymyslela tuhle náplň a bylo po problému. Ale možná, že u těch šátečků to vytečení tvarohové náplně způsobilo i kynutí těsta.
milena kubikova
|17. 11. 2007 08:28
robila som ich ked som bola na slovensku. urobila som aj helinu tvarohovu napln a naplnila s nou....no vytiekla, mamicka mi potom poradila,z e do neuzavretych satocok sa tvaroh obycajne nedava, pretoze vyteka. tak som si trochu vydychla,ze to nie je celkom moja chyba. rozhodne budem opakovat, su vyborne.
eva
|12. 9. 2007 22:14
Před chvílí jsem tyto koláče dopekla jsou výborné
jana Hanusova
|22. 7. 2005 23:28
Tyto kolace jsou absolutne vyborne, krasne se pracuje s testem a jsou to prvni, kde testo jde opravdu zavazovat. Byla jsem prekvapena, ze z teto davky jsem udelala 65 kusu velikosti 4x4cm. Myslim, ze se daji udelat take mensi. Urcite je udelam jako svatebni - az to bude v rodine aktualni.