Česká klasika v podobě rajské omáčky podávané s kuličkami z mletého masa patří k oblíbeným stálicím našich kuchyní. Jako přílohu zvolte těstoviny a uvidíte, že si na této dobrotě pochutná celá rodina.
Cibuli oloupejte a pokrájejte nadrobno. Mrkev a petržel oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Rajčata spařte vroucí vodou, oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
V kastrolu zahřejte 1 lžíci oleje a cibuli s mrkví a petrželí orestujte. Přidejte rajčata, bobkové listy a skořici, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte do zhoustnutí. Vyndejte koření a tyčovým mixérem omáčku rozmixujte dohladka. Dochuťte ji cukrem, citronovou šťávou a solí.
3
Troubu rozehřejte na 180 °C, plech vyložte pečícím papírem. Mleté maso osolte, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Nechte chvíli odstát, aby nasákly tekutinu, a přidejte k masu společně s vejcem a nasekanými lístky tymiánu. Vše důkladně propracujte, aby se suroviny dobře spojily, a vlhkýma rukama tvořte malé kuličky. Naskládejte je na plech a upečte, asi 20 minut.
4
Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Sceďte je a podávejte v rajské omáčce s masovými koulemi.