Připravíme si nálev na rýži: rajčata, 1 cibuli a česnek, vše očistíme a omyjeme, nahrubo nakrájíme, zalijeme vodou a 10 minut povaříme.
2
Pak rozmixujeme, přidáme rozmíchaný bujon, osolíme a opepříme dle chuti a odstavíme.
3
Na přípravu rýže si nakrájíme nadrobno druhou cibulku a osmažíme do sklovita na pánvi, přidáme okapanou spařenou rýži, osmažíme, až je rýže krásně sypká a nelepí se. Takto připravenou rýží zalijeme ochuceným vroucím rajčatovým nálevem, ztlumíme plamen na minimum a necháme pod pokličkou dusit, až se voda úplně vstřebá. Vypneme vařič a ještě necháme dojít tak 15-20 minut.
4
Rýže se může podávat samostatně nebo s různými omáčkami.
5
Poznámka: sterilovaný hrášek vmíchám až do hotové rýže. Mražený hrášek můžete přidat rovnou s nálevem z rajčat a povařit s rýží. Kdo má rád kari, může si rýži přichutit. Dávám také kurkumu, rýže má pak krásně žlutavou barvu.