Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Pter
|17. 12. 2015 11:00
Po vajickach to musi byt jak podesev. Dokazu si to cele (s mensi upravou ingredienci) umichat v hrnecku a pote sup s tim pres cednik do osolene vody. Jako priloha v hovezimu masu na vine vyborne.
Bohunka
|18. 9. 2012 14:06
Na severní Moravě máme jídlo ze špeclí o to rychlejší, že domácí špecle nemusíme dělat doma, ale můžeme si je zakoupit. Vyrábí je firma Corado v Sobotíně (www.corado.cz) a možná jsou k mání i v prodejně u vás. Dobré jídlo je pak ve čtvrthodině.
marta
|16. 5. 2012 22:51
místo mléka používám vodu, místo másla olej, jen 2 vejce a těsto udělám tak, aby se dalo dělat přes cedník na halušky. :-)
Simča Sládková
|5. 6. 2009 10:57
Dělala jsem je jen se sypané osmahnutou slanikou a strouhaným sýrem, který se na nich pěkně roztavil a vyly výborné.
Klára Keselyova
|23. 2. 2008 19:22
To, že ste malitie špecle/skôr by som povedala halušky/ tvrdé, je múkou.A podľa m)na aj to mlieko tam nepatrí.Má to byť polohrubá múka,jedno vajce, /aj od vajec cesto, hlavne varené tvrdne/ soľ a voda.Môže sa pridať aj na špic noža prášok do pečiva.
Tereza J.
|23. 2. 2008 19:14
Gabika, ono sa nikdy nedá presne určiť koľko tekutiny na isté množstvo múky, pretože múka je rôzna, aj keď kúpite ten istý druh. Chce to skúsenosť a prax. Pravdepodobne ste mali príliš tuhé cesto, preto aj špecle boli tuhé. Nabudúce dajte viac mlieka, cesto síce nemá byť riedke , ale ani veľmi tuhé. Vravím, chce to trocha praxe, na budúce to bude už dobré. Vyberajú sa skutočne, keď vyplavú, rovnako ako aj halušky. Musíre ich do vody sádzať rýchlo, jemne premiešať a keď vyplávu, scediť.
Gábina
|23. 2. 2008 18:30
Poradí mi někdo, co dělám špatně, když byly špecle děsně tuhé? Recept jsem dodržela. Může to být dobou vaření? Jak se píše: "vyndat až vyplavou", tak ony plavou hned když je hodím do vody a tak nevím, jak dlouho je tam nechat. Děkuji
Danka Snášelová
|2. 6. 2007 14:27
Jak jsem slíbila, tak i plním. Dnes jsem recept vyzkoušela a dávám za 1.Špecle tzv. halušky k masu jsem dělala ke kuřeti na smetaně. Všichni sme si pochutnali. Na doporučení Terezky jsem hladkou mouku zaměnila za polohrubou. Halušky jsem do vařící vody házela (trhala nožem od příboru) z dřevěného prkýnka.
Tereza -
|14. 5. 2007 07:10
Vyskúšajte tieto nokerle s vajíčkom, dobrota:))) Inak Danka máte pravdu, skutočne sa používajú k mäsku. Ale doporučujem polohrubú múku.
Danka Snášelová
|11. 5. 2007 22:21
Připojuji se k panu Jozefovi T. Je to recept na halušky k masu.Jsem Slovenka a maminka je vždy dělala jako přílohu k perkeltům.To byla taková mňaaaamka! Děkuji za recept.Již delší dobu žijí na Moravě a tady mi nikdo nedokázal říct recept na halušky k masu.V nejbližší době vyzkouším a určitě ohodnotím.
Šárka Tkáčová
|10. 5. 2007 12:01
Majko,Ingrid - děvčata , pokud chutnají , je třeba známkovat. Podotýkám , nejsem autorkou receptu a ještě jsem je nezkoušela .
Majka
|10. 5. 2007 11:57
Jsou moc dobré ke guláši.....
INGRID
|10. 5. 2007 11:55
JSOU VÝBORNÉ....
Tereza -
|7. 5. 2007 07:04
Pán Jozef, súhlasím s vami. Len používame polohrubú múku, nie hladkú.
Jozef T.
|5. 5. 2007 19:34
To je predsa recept na halusky k mäsu (perkelt, paprikás), typický z Madarska ci juzného Slovenska. Podla mna v Nemecku (Schwábsku) sa Spätzle na to ani chutou a ani vzhladom nepodobajú.
Stáňa
|4. 5. 2007 21:11
Od kamarádky ze Švábska mám tento recept, mooc dobré.Osmaženou cibulku zalít smetanou a přidat pepř,sůl a nastrouhaný sýr.Směs smíchat s uvařenými špeclemi, mňam.
Marcela
|3. 5. 2007 11:54
U nás doma se tomu říká "hopdovody". A dáváme taky jen mouku,, vejce, sůl a vodu. Házím lžící do vařící vody a už nemastím, jen proplachuju. Ke slepici na paprice jsou skvělé. :-)
Werca G
|2. 5. 2007 18:59
tak nevim, ziju v Nemecku 3 roky a takhle tu Specle nikdo nedela, mozna jiny kraj....takze my jen pol.mouku,vodu, vejce,alespon 4ks a spetka soli tod vse.Postup jinak stejny,akorat nechapu proc jeste mastit, staci je proplachnout.A nebo si udelat syrove specle uvarit horke scedit nasypat do vetsi misy trochu na to syr na to opet specle a stridat dokud mame co :) a na vrch pekne usmazenou do zlatova cibulku, misu uzavrit na 5 minut a pak jen promichat.Tu ve Svabsku pochoutka k tomu zeleny salat mnam :)
Simča Sládková
|2. 5. 2007 15:20
Jejda a já si dodnes myslela, že špecle jsou z bramborového těsta. Sice s vysokým podílem mouky, oproti třeba br. knedlíkům nebo br. šiškám, ale přeci jen bramborové.... Tak tohle tedy zkusím, zda to fakt chutná jako "špecle"....
Di
|2. 5. 2007 13:44
Díky za upřesnění.
Kuchařka on-line
|2. 5. 2007 12:08
Opraveno.
HELENA WEINGARTNEROVÁ
|2. 5. 2007 11:22
Omlou vám se všem ,má tam být lžička másla.
Irena Klasová
|2. 5. 2007 10:16
Dají se sehnat i v supermarketech a potravinářských prodejnách. Také kupuji hotové a jsou dobré.
Di
|2. 5. 2007 09:45
Nejde spíše o lžičku něčeho jiného, třeba prášku do pečiva? Proč by se jinak odměřovalo 120 ml mléka a pak ještě navrch jedna lžička? Také by mě to zajímalo, špecle mám ráda a zatím je kupuji hotové (v prodejnách, kde mají německé zboží, nebo je vozím z Německa přímo).