g
pomazánkové máslo
přírodní nebo ochucené (česnekové, křenové, s pažitkou, šunkové)
sůl
pepř mletý
5
ks
vařená vejce
oloupaná, nastrouhaná 4 -
smetana ke šlehání
nebo na vaření dle potřeby
1
ks
okurka salátová
menší nebo větší polovina velké okurky
2
lžíce
pažitka
nebo petrželka, čerstvě nasekaná, cca
česnek
dle chuti
strouhaný křen
dle chuti
Postup přípravy receptu
1
Lučinu a pomazánkové máslo dáme do mísy a vyšleháme dohladka. Pak přidáme drobně pokrájenou okurku, kterou jsme nejprve oloupali, podélně rozkrojili a vykrojili měkký střed se semínky. Osolíme, opepříme, přidáme bylinky a buď nastrouhaný křen dle chuti nebo nastrouhaný česnek.
2
Vše dobře promícháme, případně dle hustoty přidáme trochu smetany. Nakonec vmícháme i hrubě nastrouhaná vejce. V lednici necháme vychladit a krátce proležet. Podáváme s čerstvým pečivem a vychlazeným mlékem.
3
Jako obměnu můžeme do pomazánky přidat drobně pokrájenou červenou papriku nebo kousek nasekané chilli papričky, případně hrubě rozdrobenou Gorgonzolu nebo Nivu, případně i pokrájený Hermelín.