Medvědí česnek: Jak ho poznat a co z něj připravit
Redakce
|
20. 3. 2017
Gourmet
Nastává sezóna medvědího česneku, který se začíná objevovat ihned s příchodem jara. Vykouzlit z něj můžete skvělé pomazánky, pesto i velikonoční nádivku. Stačí vědět, kde roste a jak ho poznat. A to nejlepší? Je zadarmo!
Kdy nastává období sběru medvědího česneku?
Tato zelená rostlinka se probouzí z dlouhého zimního spánku a její období nastává právě teď! Je to jedna z prvních jarních rostlin, které v přírodě naleznete od konce března do poloviny května. Začíná se objevovat také v obchodech, ale když vyrazíte na jarní procházku do přírody, můžete ho mít zadarmo.
Medvědí česnek: Kde ho najít?
Nejčastěji se vyskytuje v listnatých lesích na stinných a vlhkých místech. Roste v opravdu hojném množství a téměř vždy ho naleznete blízko potoka.
Jak poznat medvědí česnek?
Zdánlivě nenápadné zelené listy se nejvíce podobají konvalinkám. Rozdíl je v listech, které má medvědí česnek matné, a vůbec nejlépe jej poznáte podle typické štiplavé vůně.
Co z něj připravit?
Medvědí česnek je nejlepší zpracovat tak, jak jste ho natrhali, tedy ještě čerstvý. Skvěle doplní chuť klasické nádivky a za zmínku stojí i pesto z medvědího česneku. Pokud jste si donesli domů větší množství, doporučujeme medvědí česnek nasekat na kousky a zmrazit. Svou vůni i štiplavou chuť naopak ztrácí během sušení.