Z bedel odstraňte nožičky a klobouky nakrájejte na nudličky. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli na něm orestujte,... více o Dršťková z bedel
Mrkve a cuketu očistíme a nastrouháme. Pokud cuketa pustí vodu, vymačkáme ji. Dále přidáme vejce, mouku, nastrouhaný sýr a dochutíme solí, pepřem,... více o Mrkvovo-cuketové placičky
Očištěné hříbky pokrájejte na plátky. Polovinu sádla rozpusťte v kastrolu a vsypte nakrájené hřiby. Duste je ve vlastní šťávě, dokud nevydusíte... více o Houbový guláš
Do misky nalijeme mléko a přidáme na drobné kostičky nakrájené rohlíky, které necháme nasáknout. Kopřivy přelijeme horkou vodou a ihned zalijeme vodou... více o Velikonoční sekaná s kopřivou
Propláchnutý hrách a kroupy přes noc zvlášť namočíme. Obojí samostatně uvaříme doměkka v osolené vodě. Mezitím na sádle opečeme na kostičky nakrájenou... více o Šoulet
Brambory a polovinu cukety nastrouháme najemno, zbylou cuketu spolu s mrkví nahrubo a vše dáme do mísy. Přidáme prolisovaný česnek 2 vejce, žervé, sůl... více o Cuketové placičky s žervé
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, špekáčky na půlkolečka nebo na kostičky, cibuli pokrájejte nadrobno. Na dvou lžících oleje osmažte cibuli... více o Buřtguláš podle časopisu F.O.O.D.
Pohankové kroupy uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Mezitím si na rozehřátém oleji opečeme na plátky nakrájené žampióny (jemně je osolíme)... více o Pohankové risotto s houbami
Do mísy vložíme mleté vepřové maso, decentně zalijeme vodou, přidáme vejce, mletý pepř, sůl, červenou papriku, majoránku, na jemno nakrájenou cibuli,... více o Rajská omáčka s vepřovými kuličkami
Cuketu oloupeme a nastrouháme nahrubo. Nastrouháme i tvrdý sýr. Cibuli, špek a uzené maso nakrájíme na menší kostičky. Přidáme mouku, prášek do pečiva... více o Cuketová nádivka s uzeným masem
Celer oloupejte a nastrouhejte najemno. Sýr nastrouhejte nahrubo, petrželku nasekejte najemno. Vše dejte do větší mísy, přidejte vejce, vločky, mouku,... více o Celerové karbanátky
Vepřový bok a hovězí maso očistíme, nakrájíme na větší kousky a na masovém strojku umeleme. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme mlékem. Cibuli s... více o Domácí sekaná pečeně
Velký pekáč vymažeme olejem a přidáme kysané zelí i s nálevem (pokud máme zelí ve sklenici, tak dáme šťávy méně). Zelí rovnoměrně rozprostřeme po... více o Pečené kysané zelí s kuřecími játry Theodor
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky, uvařte doměkka a slijte. Než se uvaří brambory, nakrájejte na kostičky chléb, nastrouhejte sýr, utřete... více o Vyprošťovací česnečka
Dvě střední cukety, neoloupané a nastrouhané nahrubo, smíchejte se lžičkou soli. Po čtvrt hodině cuketa pustí vodu. Sceďte ji a z cuket ještě pořádně... více o Jarní nádivkové muffiny
Slaninu pokrájejte na malé kostičky, dejte do pánve a vypečte dozlatova. Zelí pokrájejte na co nejmenší kousky a přidejte ke slanině. Krátce poduste a... více o Zelňáky se zelným salátem
Mladé cukety nakrájíme na tenké plátky na struhadle nebo pomocí škrabky. Plátky dáme do cedníku, osolíme více než obvykle a promícháme - uvolněná voda... více o Křupavé cuketové placičky
Hrách namočte předem na cca 6 hodin do vody. Hrách slijte, zalijte čerstvou vodou, přidejte bujón a uvařte do měkka (cca 30 minut). Hrách vařte tak... více o Hrachová kaše s klobásou a kyselou okurkou
Oloupané brambory nastrouháme do mísy na středně velkých slzách struhadla. Přidáme vejce, jemně pokrájenou slaninu, nastrouhaný česnek, koření a sůl... více o Bramboráčky s houbovou omáčkou
Ve větší pánvi si osmažíme na sádle (oleji) drobně pokrájenou cibuli dozlatova. Přidáme na menší kusy pokrájené uzené maso, drobně nasekaný česnek,... více o Kroupy s uzeným masem
Drobně pokrájenou cibuli dáme do pánve s na kousky pokrájeným špekem a společně osmažíme lehce dozlatova. Ke konci smažení přisypeme rozvonět i jemně... více o Kroupová smaženice
Játra pečlivě očistěte a zbavte všech bílých blanek a cévek. Pak je naškrábejte zoubkovaným nožem. Jde to opravdu snadno a docílíte správné, trochu... více o Polévka s játrovými knedlíčky a máslovou zeleninou
Uvařený morek z morkové kosti vyndáme a rozmačkáme vidličkou v hlubokém talíři. Rozmícháme ho s droždím, které jsme si na kousku másla rozpustili na... více o Morkovo - drožďové knedlíčky / nočky
Mléko, vejce, koření, sůl, mouku a čerstvé droždí dáme do mísy a promícháme. Přisypeme najemno nastrouhané, předem uvařené, zchladlé a oloupané... více o Návykové bramborové smaženky
Na pánvi rozehřejeme olej a restujeme kostičky cibulky dozlatova. V průběhu přidáme sůl, pepř a protlačené nebo nastrouhané stroužky česneku. Cizrnu... více o Falešná „škvarková" pomazánka
Slaninu nakrájejte na kostičky, orestujte na pánvi a poté přemístěte do hrnce. Vepřové maso nakrájejte na zhruba centimetrové kostičky, rozpalte pánev... více o Gulášová polévka
Sušené houby si pár hodin předem namočte do horké vody nebo vývaru. Ječné kroupy vařte v osolené vodě alespoň půl hodiny nebo i méně podle jejich... více o Vánoční kuba se sýrem Raclette
Na rozpuštěném másle osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Přisypeme kmín, česnek a mouku, kterou necháme zpěnit za častého míchání.... více o Štědračka z Valašska - štědrovečerní polévka
Slaninu nakrájenou na kostičky vložte spolu se sádlem do hrnce a začněte pozvolna škvařit. Mezitím nastrouhejte brambory najemno, přemístěte je do... více o Kynutá bramborová buchta
Den předem dejte do misky fazole a kroupy, zalijte je studenou vodou a nechte do druhého dne nabobtnat. Nenechávejte mísu na příliš teplém místě, směs... více o Hrstková polévka
Připravte zelný salát. Obě zelí nakrouhejte na velmi tenké nudličky, mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Zelí dejte do mísy, zasypte cukrem a solí... více o Křupavé bramboráky se zelným salátem
V kastrolu rozpálíme sádlo (intezita 4/9), přidáme cibuli nahrájenou na kostičky a smažíme do zlatova. Když je cibule osmažená, přidáme nasekaný... více o "Dršťková" polévka z kotrče (masáků, hlívy)
Oloupané brambory s česnekem a uzeninou (tu na velkých slzách struhadla) nastrouháme do mísy. Přidáme pokrájené, krátce spařené a scezené houby, vejce... více o "Houboráky" - houbové bramboráky
Bramboráčky: oloupané brambory a česnek nastrouháme do mísy, přidáme jemně pokrájenou slaninu, vejce, sůl a koření dle chuti. Vše promícháme, přidáme... více o Bramboráčky s houbami na smetaně
Na rozpuštěném másle, či jemně pokrájeném uzeném špeku, osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Ke konci smažení necháme v cibuli rozvonět... více o Houbařské těstoviny III.
V hrnci rozehřejte sádlo. Nakrájejte jeden celý pórek a vložte do hrnce a nechte opékat. Nakrájejte všechny špekáčky na menší kostičky a vložte do... více o Buřtguláš
Nejprve osmahnout cibulku do zlatova. Poté smíchat všechny ingredience kromě strouhanky. Ručně promíchat (promačkat) a až poté přidat strouhanku. Z... více o Sekaná a brambory v páře
Maso vyndejte z ledničky alespoň 2 hodiny před pečením, aby získalo pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 140 °C. Maso nakrájejte na kousky a spolu... více o Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Oloupaný a vydlabaný patizon nakrájíme na kostičky. Cibuli jemně pokrájíme a osmažíme na sádle (oleji) dozlatova. Přidáme pokrájenou uzeninu nebo... více o Gulášová polévka z patizonu
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na sádle dozlatova. Přidáme mleté maso a dále smažíme a mícháme do jeho rozdrobení. Osolíme, opepříme, přidáme... více o Gulášová polévka se zelím
V kastrolu rozpalte sádlo a na něm orestujte cibuli nakrájenou na kostičky. Po pár minutách přidejte okapané zelí, osolte a opepřete. Zalijte 100 ml... více o Kaplická cmunda
Žebra dejte do většího hrnce, zalijte vodou tak, aby byla ponořená, přiveďte k varu, přiklopte, stáhněte plamen a pomalu vařte alespoň hodinu. Hotový... více o Uzená polévka s kroupami a hráškem
Mrkev, cibuli a řapíkatý celer očistěte a pokrájejte na drobné kostičky. V hrnci rozpusťte sádlo a zeleninu na něm asi 5 minut restujte. Přidejte... více o Čočková polévka
Hrách namočíme do studené vody alespoň na 2 hodiny - mezitím hezky nabere na objemu. Pak ho ve stejné vodě pozvolna vaříme 1 hodinu. Nakonec hrách... více o Hrachová polévka
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Stejně nakrájejte slaninu. V hrnci rozehřejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět... více o Krémová fazolová polévka
V pánvičce zahřejeme olivový olej, přidáme na plátky nakrájený česnek a po chvíli i šunku a lehce ji osmahneme. Pak rozklepneme vajíčko. Ve chvíli,... více o Těstoviny Corleone
Plátky staršího chleba namočíme do vody a necháme nasáknout. Pak jej pořádně vymačkáme a rozdrobíme v dlaních do mísy, kam přidáme vejce, drobně... více o Bramboráky s chlebem a uzeninou
Houby namočíme zhruba na hodinu do hrnku s vodou. Pak je scedíme a drobně pokrájíme. Brambory oloupeme, pokrájíme a dáme vařit do osolené vody doměkka... více o Bramborové placky se sušenými houbami
Zelí nakrájíme na tenké nudličky. Poté předáme do mísy, nasolíme a pořádně rukama promačkáme. Necháme 10 minut odležet ( vybrečet ) a poté slejeme... více o Zelný salát s majoránkou
Na troše sádla si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme drcený kmín, necháme rozvonět, nasypeme na menší kousky pokrájené zelí a za častého... více o Karbanátky se zelím