Uvařit namočený hrách (5-12 h) v 500 ml nové studené vody 20 minut. Osolit na začátku varu. V misce 1,4 l zalít osolenou krupici vroucí vodou 180 ml,... více o Mulligan stew, základní recept
Namočit ovesné vločky do sklenice na 12-20 hodin. Namočené vločky malého množství vymačkat v malém cedníku (sítku) naběračkou (sběračkou). Spotřeba... více o Kisel-ovesný krém, základní recept
Pražmová mouka dle receptu: https://www.recepty.cz/recept/cestovni-ovesne-prazmo-zakladni-recept-168085 . Zjemnit ovesné pražmo, tlučením v hmoždíři,... více o Asterixův dort
24 hodin před vařením namočit meruňky a hrozinky dohromady do 100 ml vody. Namočit mandle na 24 hodin pro snazší loupání a krájení. Připravit krupici... více o Žabí očka, varianta ořechová
Ovesné pražmové vločky dle receptu: https://www.recepty.cz/recept/cestovni-ovesne-prazmo-zakladni-recept-168085. Pražmové vločky jsou nutné pro... více o Ovesný koláček cestovní, základní recept
Namočit přebraný hrách na 5-12 hodin, fazole namočit na 12-18 hodin (malé, tvrdší fazole potřebují delší namočení, po 8-10 hodinách vyménit vodu).... více o Těstovinová polévka Hoover stew, základní recept
Nasypat loupanou čočku do vody v 0,5 l sklenici a namočit na 2,5-5 hodin. Namočenou čočku 1x vyprat a slít vodu přes sítko. Nasypat čočku do 360 ml... více o Masala dal, základní recept
Uvařit sypké jáhly podle receptu: https://www.recepty.cz/recept/oblozeny-chlum-zakladni-recept-167937 Během vaření jáhel propasírovat marmeládu skrz... více o Polévané jáhly, základní recept
Čerstvý zázvor oloupejte a nastrouhejte ho. Do hrnce nalijte vodu, přidejte zázvor a agávový sirup. Asi 5 minut povařte. Poté nechte vychladnout.... více o Domácí zázvorovo-citronová limonáda
Na silné dno menší nádoby nalít 1 kávovou lžičku vody pro kontakt cukru se dnem. Nasypat cukr, vrstva do 5 mm kvůli kontrole roztavení. Sledovat ohřev... více o Karamelový sirup, základní recept
Hovězí maso nakrájejte na tenké proužky. Osolte ho, opepřete a dejte do mísy. Přidejte kukuřičný škrob, sójovou omáčku a sezamový olej, promíchejte a... více o Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou
Hnědou čočku den předem propláchněte a namočte do studené vody. V hrnci rozehřejte trochu oleje a nechte na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli... více o Čočkové minestrone
24 hodin před vařením namočit zvlášť mandle, meruňky a hrozinky, dohromady asi 200 ml. Sušené švestky namočit na 2-5 hodin, nebo i bez namočení, podle... více o Muzika, ovocná kaše
V hrnci svařte vodu s cukrem, vymačkanou šťávou z citrusů a kořením. Pak přilijte alkohol a víno a přidejte i nakrájené ovoce. Punč pouze zahřívejte,... více o Tradiční vánoční punč
Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr, mouku a skořici a zamícháme. Přidáme jablka, podlijeme vodou a... více o Jablečný bread cake
Umlít semolinovou krupici (kuskus) jemnéjšími průchody v mlýnku na mák, na směs hrubé a polohrubé mouky. Smíchat obě mouky se solí v 0,25 l nádobě. V... více o Špaldovo-semolinové palačinky, základní recept
Umlít ovesné vločky (jemné) šrotovníkem na směs hrubé mouky a krupice (do zásoby). Jemnější směs viz poznámka níže. Den předem, v 0,5 l nádobě, do 320... více o Ovesný pudink, základní recept
Zjemnit ovesné pražmo, tlučené v hmoždíři, mletím v mlýnku na mák, na směs hrubé a polohrubé mouky (i do zásoby). Den předem připravit těsto. V menší... více o Ovesné pražmové pirožky, základní recept
Žlutý hrách namočit na 4,5-12 hodin do 0,35 l sklenice se šroubovacím víčkem s vodou. Namočený hrách 2x vyprat v nové vodě, sebrat pěnu z hladiny.... více o Hrachová pomazánka (falešný hummus), základní recept
Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vymažte a vysypte hrubou moukou. Oddělte žloutky a ušlehejte je s oběma cukry. Přidejte mouku s práškem do pečiva... více o Citronová babeta
Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Rozdrobíme máslo a prsty vytvoříme drobenku. Postupně přidáváme po lžících... více o Empanadas
Jáhly vyprat 3-4x v čisté vodě, ve sklenici se šroubovacím víčkem, pak scedit přes sítko. V hrnci se silnostěnným dnem ohřát 300 ml nové vody, přidat... více o Obložený chlum, základní recept
Cibule překrojíme napůl a pak nakrájíme na plátky (půlkolečka). Osmahneme ji zprudka na oleji až do hněda - udělá dobrou chuť. Před koncem přidáme na... více o Pizza se špenátem, slaninou a vejcem
Umlít kroupy ve šrotovníku, nebo je utlouct v hmoždíři. Lze umlít do zásoby. Krupici namočit ve vodě 2,5 - 12 hodin ve sklenici se šroubovacím víčkem.... více o Hrachové pulmentum naruby, základní recept
Žlutý hrách namočit na 4,5-12 hodin do 0,35 l sklenice se šroubovacím víčkem s vodou. Jáhly vyprat 3-4x v čisté vodě, ve sklenici se šroubovacím... více o Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Nedovolím si to nazvat Kimchi , ale chutná to rozhodně lépe než většina kupovaných "kimchi" v supermarketech. Variantu z bílého zelí jsem okoukala... více o fermentované zelí (a la Kimchi)
Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme ji k varu, vsypeme rebarboru a povaříme ji do úplného změknutí.... více o Rebarborový sirup s medem a citronem
Listové těsto rozválíme na pomoučené ploše na plát silný asi 3 mm a rádýlkem ho nakrájíme na proužky přibližně 2 cm široké. Jednotlivé proužky těsta... více o Kremrole
Rýži uvaříme dle návodu. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek na plátky se solí. Přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku a... více o Náplň do tortill 2
Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny. Ručně vmícháme prosátou hladkou mouku a nakonec olej. Těsto nalijeme do formy a pečeme v troubě vyhřáté na 165... více o Punčový řez
Smíchat mouku, sůl a 45 ml vody dohromady pro nasáknutí mouky (asi 20 minut). Zamíchat vidličkou vejce. V 95 ml teplé vody rozmíchat cukr a kvasnice.... více o Kukuřičný vdolek kynutý, základní recept
Namočit ječné kroupy (vel. 7-10) na 2,5-12 hodin do 0,35 l sklenice. Nejvhodnější je sypat kroupy do vody, nebo otočit namočené kroupy ve skledici s... více o Kočičí svarba vegan (šoulet, krupoto), základní recept
V míse 1-1,2 l zalít krupici vroucí vodou, nechat odstát zakryté 7 minut. Poté vmíchat žloutky a sůl. Dále šlehat bílky se 3 zrnky soli 6-7 minut na... více o Krupicový svítek pěnový (smaženec), základní recept
V míse 1-1,2 l smíchat mouku, sůl, skořici, rozpuštěné máslo, žloutky a vodu. Nechat odstát 15 minut. Dále šlehat bílky se 3 zrnky soli 6-7 minut na... více o Špaldový šmorn (trhanec), základní recept
Do 0,7 l sklenice namočit světlou pohanku na 2 - 3 hodiny do studené vody (650 ml). Vylít namočenou pohanku do hrnce se silným dnem, vymýt sklenici... více o Pohanková kaše (falešná houbová), základní recept
Hrách namočit sypáním do studené vody na 5 - 12 hodin ve sklenici se šroubovacím víčkem. Vyprat 2 x, jednou v nové vodě a sbírat pěnu z hladiny.... více o Slaná krupicová kaše s hrachem, základní recept
1 hodinu před vařením smíchat mouky v 0,25 l nádobě. V 0,5 l nádobě v 300 ml studené vody kvedláním rozmíchat z mouk záklechtku. Mouky samy skoro... více o Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Do 0,7 l sklenice namočit krupici na 20 minut do studené vody (460 ml). Pro lepší výsledek namočit 2 - 3 hodiny. Vylít namočenou krupici do hrnce se... více o Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Loupaný hrách namočíme na 5 - 12 hodin do 0,35 l sklenice se studenou vodou. Loupanou rýži namočíme na 0,5 - 12 hodin do sklenice se studenou vodou.... více o Matar dal khichdi falešný, základní recept
Loupanou rýži namočíme na 0,5 - 12 hodin do studené vody. Pouze slijeme vodu přes sítko. Vaříme ze studené vody 850 ml v hrnci se silnějším dnem. Před... více o Ryžogalo falešné, základní recept
Fazole namočíme na 5-12 hodin do 0,35 l sklenice s vodou. Loupanou rýži namočíme na 30 minut do studené vody, včetně vyprání. 10 minut po namočení... více o Gallo pinto karibské, základní recept
Zázvor oloupeme a nakrájíme na kousky. Omyté citrony rozkrojíme a vymačkáme přes dlaň, abychom zachytili pecky. Veškeré suroviny dáme do misky a... více o Ginger shot
Ananas oloupeme a nakrájíme na kostičky. Omyté jahody rozkrojíme napůl. Do džbánu nasypeme ovoce, lístky bazalky, led a přidáme 2 čajové lžičky... více o Antistresový drink
Omytý citron rozkrojíme a vymačkáme přes dlaň. Do hrnečku s 0,2 dl horké vody vložíme sáček s čajem a necháme louhovat. Do džbánu s 1,5l vody přidáme... více o Detoxikační drink
Namočit přebraný hrách na 5 - 12 hodin, hnědou rýži namočit na 5 - 12 hodin zvlášť. Po namočení vyprat rýži 1x. Do 600 ml vařící osolené vody nasypat... více o Riži-piži (rizoto), základní recept
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, po lžících přidáváme mouku s kypřícím práškem, vodu, ořechy a citronovou kůru. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z... více o Velký ořechový dort
Špagety v tenké vrstvě namočit v malém množství vody v pekáčku nebo na pečícím plechu na 20 - 30 minut. Déle ne, nepřijaly by sůl z vody. 10 minut po... více o Progresivní špagety, základní recept
32 hodin před jídlem namočit suchou kukuřici do 200 ml studené vody ve sklenici se šroubovacím víčkem na 12 hodin. Zvětší objem asi na 1,5 násobek.... více o Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Utlouct ječné kroupy v hmoždíři, nebo je umlít ve šrotovníku. (Lze umlít do zásoby na 2 měsíce). Namočit na 5 - 12 hod ve sklenici se šroubovacím... více o Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Loupanou čočku namočíme na 2,5 hodiny do 0,5 l sklenice s vodou. Loupanou rýži namočíme na 30 minut do studené vody (včetně vyprání). 10 minut po... více o Dhál indický, falešný (čočková kaše s rýží), základní recept