Slaninu nakrájejte na proužky a opečte ji v hrnci, vyjměte. Cibuli nakrájejte nahrubo. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a orestujte jíšku.... více o Čočková polévka se slaninou
Bramborovou kaši zbylou od oběda rozmícháme v misce s 1-2 vajíčky, přidáme nastrouhaný sýr, zelené natě a sušené bylinky podle chuti, přidáme slaninu... více o Placičky ze zbylé bramborové kaše
Tofu rozmělníš vidličkou na kaši v míse, zaliješ cca lžící oleje, okořeníš pálivou paprikou a saturejkou a nakrájíš tam zhruba 4 lístky bazalky.... více o Tofu pro mámu
1. Z fazolek odkrojíme stopky a špičky, odstraníme nitě, dobře omyjeme a postupně vkládáme do vařící osolené a okyselené vody. 2. Vaříme do změknutí 5... více o Nakládané fazolové lusky
Na pánev dáme na kostičky nakrájenou slaninu a nakrájenou cibuli (může být nahrubo). Necháme společně na malém plameni smažit (není ani potřeba tuk,... více o Fazole na slanině
Květák uvaříme v osolené vodě, rozmačkáme. Přidáme nastrouhanou cuketu - semínka odstraníme, ale slupku můžeme nechat. Cibulku nakrájíme na kostičky,... více o Nákyp z květáku a cukety
Mrkve oloupejte nebo oškrábejte a nakrájejte na kousky. Fazole nechte okapat v cedníku a ještě je opláchněte z nálevu. Brambory oloupejte a rozpulte.... více o Mrkvová polévka s fazolemi
Houby namočíme na cca hodinu do studené vody. Bílé části cibulek nakrájíme na kolečka, papriky na nudličky a obojí zpěníme na sádle. Přidáme protlak,... více o Lečo s houbami
Kotlety nakrojte, jemně naklepejte, trošku osolte, víc opepřete a na rozpáleném oleji opékejte 3 minuty z obou stran. Hrušku omyjte, zbavte ji... více o Kotlety s brusinkami
Zbytky masa, škvarků nebo uzeného bůčku se umelou na masovém strojku (případně pokrájí na menší kousky), pak se promíchají s krupicí a zalijí vývarem ... více o Mrzák
Plátky lososa lehce opepříme a okořeníme kořením na ryby, ale jen trošku, aby se neřeklo (losos má zvláštní chuť sám o sobě a hodně koření ho spíš... více o Zapečený losos na bramborách a mrkvi
Na oleji osmahneme cibuli a česnek, po chvíli přidáme kmín a nadrobno nakrájenou nebo ještě lépe nastrouhanou zeleninu. Lehce osolíme, přidáme půl... více o Dokonalá čočka s balkánským sýrem
Přebranou cizrnu namočíme na cca 12 hodin do studené vody, pak v téže vodě uvaříme doměkka (asi 40 minut). V průběhu varu přidáme bobkový list a pár... více o Cizrna po bretaňsku
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky (nejlépe pomocí krájecího kolečka na brambory). Slaninu nakrájíme na... více o Zapékané rozmarýnové brambory
Brambory oloupeme a vaříme ve vodě nakrájené na malé kostičky. Do vody přidáme sůl, cca 5 kuliček černého pepře a lžičku drceného kmínu. Zatímco... více o Poctivá vylepšená česnečka
Na polovině oleje zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek, nadrobno nakrájenou brokolici a papriku, rajský protlak a... více o Brokolicová pomazánka II.
Z prsou nakrájíme tenké plátky masa, naklepeme. Každý plátek osolíme, okořeníme, potřeme hořčicí a poklademe slaninou. Nakonec dáme do středu oříšek... více o Kuřecí balíčky se slaninou
Kuřecí maso semeleme, přidáme nastrouhaná jablka, ovesné vločky, osolíme, přidáme saturejku a lehce vmícháme ušlehaný sníh ze 2 bílků. Z hmoty... více o Kuřecí sekaná s jablky
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme společně se slaninou nakrájenou na jemné nudličky, přidáme vepřové maso nakrájené také na nudličky. Dusíme ve... více o Cmundomaš
V osolené vodě uvaříme květák a brokolici, přecedíme a rozštoucháme v míse. Přidáme na hrubém struhadle nastrouhaný sýr a salám, nakrájenou cibuli na... více o Květákovo brokolicové karbanátky
**Nejprve připravíme knedlíčky:** žemle namočíme do vody, cibuli drobně nakrájíme a osmahneme na másle dosklovita. Přidáme nasekanou šunku a dáme... více o Polévka z cuket se šunkovými knedlíčky
Bažanta naporcujeme a nejméně den předem naložíme do marinády a uložíme do chladu. Poté maso osolíme, mírně opepříme a opečeme na oleji. Přidáme celé... více o Středomořský bažant
Okurky oloupeme, slupky nakrájíme, zalejeme 150 ml vroucí vody a 10 minut vaříme na mírném ohni. Vývar ze slupek přecedíme, přidáme nakrájené okurky a... více o Rassolnik z kuřecích drůbků
Mleté maso, cibuli nakrájenou najemno, prolisovaný česnek, dvě vajíčka a koření smícháme dohromady. Přidáme trochu mouky a strouhanky (tolik, aby se... více o Plněná sekaná
Těstoviny uvaříme a necháme vychladnout. Nivu utřeme, salám nakrájíme na kostičky a přidáme k těstovinám. Přidáme lžíci majolky, lžíci olivového oleje... více o Těstovinový salát s nivou II.
Přísady (kromě rajčat) vložíme do pekárny (zachováme pořadí), zapneme program FRENCH, velikost bochníku malá, barva kůrky světlá. Až zazní zvukový... více o Italský bílý chléb II.
Mrkev uvaříme doměkka v osoleném bílém víně (ale nesmí být moc rozvařená, spíš trošku tužší). Necháme vychladnout a nakrájíme na kousky. Ochutíme a... více o Tuniský mrkvový salát
Dobře uzrálé avokádo oloupeme, vyjmeme pecku a rozetřeme vidličkou. Rajče nakrájíme nadrobno, přidáme nakrájenou cibuli nebo šalotku, 1 lžičku... více o Salsa guacamole
Uvaříme špagety. Na oleji zpěníme cibulku přidáme rajčata, okořeníme a osolíme. Můžeme přidat i houby. Směs smícháme se špagetami a utřeným česnekem,... více o Zapékané špagety
Zeleninu omyjeme a nakrájíme na kousky. Ve wok pánvi rozpálíme olej a necháme zpěnit cibulku. Přidáváme postupně zeleninu (rajčata naposledy), osolíme... více o Ratatouille speciál
Nakrájenou cibuli a česnek osmažíme na oleji. Kuře či králíka naporcujeme, ze všech stran opečeme, přidáme houby, koření, podlijeme vodou a pečeme... více o Provensálské kuře
Balkánský sýr smícháme s vejcem, přidáme pepř a bylinky (sušené či čerstvé), směsí naplníme papriky, vložíme je na pekáč a zalejeme olejem. Pečeme do... více o Bulharské papriky plněné sýrem
Krátce povaříme brokolici - vkládáme ji do vařící vody, méně se tím ničí vitamin C (růžičky vkládáme do vařící vody později), rozsekáme ji na kousky,... více o Zapékaná brokolice II.
Lilek umýt a odloupnout stopku. Rozkrojit a vydlabat, aby u slupky zůstalo cca 1 cm dužiny, ne o moc více ani méně (vyrobit takovou loďku). Nejlépe se... více o Lilek plněný žampiony
**Paprikový krém:** šunku nastrouháme na jemném struhadle a smícháme ji s rostlinným krémem. Přidáme tvaroh, nakrájenou papriku, směs ochutíme... více o Slané krémy do větrníků
Očištěný, vykuchaný kapr vcelku se prosolí a naplní rajčaty a paprikou, (cibule nic nezkazí) okoření podle chuti, přidá se kousek másla, břicho se... více o Kapr s lečem pečený v popelu
Propláchnutou čočku namočit, uvařit do měkka, nerozvařit, nesolit. Uvařenou slít, nechat okapat. V hlubší pánvi osmažit na tuku cibuli na kostičky... více o Čočka po orientálsku II.
Fazole necháme okapat, zalijeme vařící vodou se saturejkou a necháme přejít varem. Scedíme, tekutinu zachytíme a dolijeme vodou na 3/4 l. Cibuli a... více o Fazole na smetaně
Předem si mírně povaříme celé žampiony v mírně osolené vodě (max. 10 minut). Po schladnutí je zbavíme nožiček a klouboučky nakrájíme na čtvrtiny,... více o Mleté vepřové s paprikou a žampiony
Na másle zpěníme cibulku, přidáme droždí a osmahneme dozlatova. Zalijeme 1,5 l vody, přidáme nastrouhanou zeleninu, masox, 3 kuličky pepře, bazalku,... více o Drožďovka
Smícháme koření s 1 lžící oleje, přidáme maso, pořádně promícháme a odstavíme na pár hodin do lednice. Pak na zbylém oleji zasmažíme cibulku, zalejeme... více o Zapékané šopské špízy
Oddělíme dvě brambory a ostatní dáme vařit na bramborovou kaši. Tu připravíme obyčejným způsobem, jen podle chuti místo mléka dáme sladkou smetanu a... více o Minikarbanátky po Carigradsku
Z veky rozmočené ve vodě, mletého masa, cibule, vejce, soli, pepře, saturejky, petržele uděláme hmotu a vytvarujeme malé knedlíčky, obalujeme je v... více o Bulharská polévka s masovými knedlíčky
Rozmražená treska (filé) se nakrájí na rovnoměrné kostky (5x5 cm). Ve vhodné nádobě se na oleji zpění nadrobno nakrájená cibule, pór (jen bílá část),... více o Bujabéza z tresky
Osmažíme na oleji nakrájenou cibulku, přidáme rýži, osmahneme ji, až zesklovatí, přidáme nakrájená rajčata a koření. Zamícháme a přidáme 4 hrnky vody.... více o Babiččiny plněné papriky na pátek
Na oleji osmahneme cibulku do zlatova, přidáme mleté maso a smažíme, než se vypaří šťáva. Pak přidáme rýži (necháme ji zesklovatět). Přimícháme koření... více o Balkánská sarma
Fazolky omyjeme, odkrojíme špičky a vaříme v osolené vodě asi 8 minut. Scedíme a necháme okapat. Cibuli nakrájíme na špalíky, česnek na plátky,... více o Sterilované fazolky v kořeněném nálevu
Řízečky naklepeme, osolíme, opepříme a očesnekujeme. Posypeme bylinkami a necháme alespoň 10 minut odležet v lednici. Čím déle necháte odležet, tím je... více o Řízečky s paprikou a pórkem
Do pánve s vyšším okrajem vlijeme 2 lžíce olivového oleje, lusky omyjeme a vložíme do pánve když je olej rozpálený. Fazolky osolíme a necháme pod... více o fazolky s česnekem
Na tuk dáme opéct kousky slaniny, cibuli a česnek. Přidáme červené fazole a fazolky v rajčatové šťávě. Přes sítko prolisujeme fazole bílé - zahustí a... více o fazolová vydatná