Pokrm, který vás vrátí do dětských let. Je tradiční součástí české kuchyně a často je podáván ve školních jídelnách nebo jídelnách závodního stravování.
plátek
máslo
(1 do tvarohové náplně, druhý na vymazání pekáče)
3
ks
vejce
1,50
dl
mléko
100
g
moučkový cukr
80-100
strouhanka
na vysypání pekáče
250
g
měkký tvaroh
5
ks
houska
4-5 starší, tzn. 2-3 dny staré (nebo žemle)
6
ks
jablka
1
hrst
rozinky
Postup přípravy receptu
1
Trochu zatvrdlé housky nakrájíme na tenké plátky (3-4 mm), mléko nalijeme v nízké vrstvě na mělký talíř a 1/3 plátků housek v něm jednou stranou namočíme, hned vyndáme a klademe namočenou stranou dospod na vymazaný a vysypaný pekáč.
Jablka nastrouháme. Tvaroh rozmícháme s cukrem, žloutky, plátkem másla a asi 2 lžícemi mléka.
3
Na již pokladenou třetinu houskových plátků v pekáči rozetřeme polovinu připravené tvarohové směsi a přikryjeme 1/2 polovinou jablek. Na ně dáme druhou třetinu namočených houskových plátků, potřeme druhou polovinou tvarohového krému a poklademe zbytkem jablek. Vse zakryjeme poslední třetinou namočených houskových plátků (vždy namočenou stranou dolů).
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme asi 60g moučkového cukru.
5
Pečeme nejdříve bez sněhu ve středně vyhřáté troubě (150-180 st.) zhruba 1/2 hodiny, až jablka povolí a vrchní plátky housky zatvrdnou. Poté potřeme ušlehaným tuhým sněhem a krátce - stačí 5-8 min - zapečeme v troubě.
Dělám už po několikáté a je rychlá a velmi dobrá . Někdy z vánočky ,jindy z obyčejného pečiva. Obě žemlovky jsou výborné. Když dělím z jablíčky tak přidávám skořici.
Žemlovku jsem dělala poprvé, hledala jsem rychle nějaký recept a tenhle mě moc zaujal. Vyzkoušela jsem a musím říct, že je opravdu výborná! Jen jablka jsem si ochutila skořicovým cukrem a cukr do tvarohu jsem sypala dle oka a chuti Výborný recept, chválím
Skvělá žemlovka. Také jsem se inspirovala komentáři a přidala skořici, do tvarohu vanilinový cukr a na horní vrstvu pečiva plátky másla, ale základ je pořád stejný a výsledek fakt výborný, i přítel chválil ;-). A pekla jsem z rohlíků (tužší vánočka nebyla po ruce). Takže ukládám a rozhodně doporučuji .
Štěpánka
|28. 3. 2017 10:51
:-* :-* Výborná byla. Je pravda, že jsem se ještě inspirovala komentáři, ale základ je hlavní. Super, děkuji <3
katka
|26. 10. 2016 15:44
Delam jen z vanocky tvaroh rozinky cukr jak mi napadne
katka
|26. 10. 2016 15:44
Delam jen z vanocky tvaroh rozinky cukr jak mi napadne
Majka
|3. 9. 2014 14:19
Zemlovku jsem nikdy nemela rada.Ted sem tehu a prvni recept ktery sem zkusila byl tento.Se skorici uplne super.Mnamka opravdu doporucuju.Pani ktere se to nezda asi zrejmne neumi pect :-D
Martik
|15. 9. 2013 20:18
Dělala jsem i se skořicí a byla výborná :-) :-) :-) díky za recept :-[ :-[
skoro stejný dělám. Jen množství je trošku jinak. Přidávám ještě skořicový cukr, rozinky namočené v rumu. Do tvarohu přidávám citronovou kůru. Máslo do tvarohu nepřidávám, jen vymazávám formu - nebo spíš pečící papír a pak dám plátečky másla na horní vrstvu rohlíků. Máslo dodává výbornou chuť. Strouhanku tedy vůbec nepotřebuji. Do sněhu jsem přidala vanilkové aroma. Chutná pak lépe. Přidávám foto :-)