Jarní lahůdkovou cibulku očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Anglickou slaninu pokrájíme na nudličky. Na pánvi rozehřejeme olej a slaninu na něm opékáme 5 min., pak přidáme cibuli a zpěníme. Okapaná rajčata trochu rozmačkáme vidličkou. Přidáme ke slanině a cibuli na pánev a za častého míchání na malém ohni asi 5 min. podusíme, poté ochutíme. Troubu předehřejeme na 175 °C. Zapékací formu vymažeme 1/2 lžíce másla. Špalíčky dáme do formy a přelijeme rajčaty se slaninou. Posypeme rozdrobenou gorgonzolou. Na pokrm rozdělíme zbytek másla ve vločkách a zapékáme 25 min.
Tohle jídlo bylo absolutně vynikající! Hotové špalíčky jsem nesehnala, tak jsem si je vyrobila domácí podle receptu na internetu. Celkově bylo tak jídlo trochu pracnější, ale opravdu vynikající. Není to žádná zdravá kuchyně, mastné je to pořádně, ale stálo to za to