Jedlá soda v množství 1 polkévkové lžíce je opravdu hodě. Na 250 gr. mouky stačí pouze na špičku nože jedlé sody. Dala jsem malou lžičku a buchta měla palčivou chuť, proto opatrně s jedlou sodou, protože vajíčka taky kypří.
Salko se již dá koupit zkaramelizované, tudíž odpadá potřeba vařit. Jen pozor, dělají i kakaové.
Zavřenou... Pak nechat uplne vychladit a otevřít,kdyby jste otevřela za horka tak by to na vás vyprsklo :/ ;-)
Tu plechovku mam dat do vody otevrenou nebo zavrenou :-)) diky predem :-[
Souhlas. Já taky nemusím piňakoládu...a tu má přeci každý rád, jak již kdosi řekl.
Náhodou, je to docela dobrý. Pomažu jen čokoládou, Vlašské ořechy na hrubo, kousky hořké čokolády, trocha kokosu, za chvilinku hotové a ke kávě jako když najdeš. Lepší jak sušenky z marketu za čtyřicet kaček. Jen jsem ji pekl na 180°C asi 25-30 minut. Než jsem uklidil mixer a nádobí do myčky, uklidil kuchyň a došel si na WC, byla upečená. No ne?
Tato buchta je suchá vůbec není dobrá :-( :-( :-( :-( ... Zvaště ještě jestli ji budete péci
Líbí se mi příspěvky typu "nedoporučuji", ale už není uvedeno proč? z jakého důvodu, prostě pokud nevysvětlíte důvod toho nedporučení, tak sem radši nepřispívejte, protože čitatelé těchto komentů jsou pak zmateni a možná buchtu, která může být ve výsledku dobrá, zavrhnou, takže prosím o případné vysvětlení nedoporučení. Jinak buchte jsem nedělal, takže nemůžu hodnotit, ale salko se dá použít do jakékoli buchty pokud jí chcete míti více mléčnou a sladkou zároveň, nedávno jsem salko přidal do makové buchty a byla parádní.
nedoporučuji :-( :-( :-( :-( :-( :-(
Co se prosím stane, když dám míň vajíček, třeba 5? A na kolik se to peče to těsto? Díky.. ;D
5000ml by bylo trochu moc,stačí asi 500ml :-)
Salko také nemusím. Nejvíce jsem si jako náhradu oblíbila klasický pudinkový krém: 5000ml mléka svařit s 1 balíčkem vanilkového pudinku, po konci uvaření přidat 2 balíčky vanilkového cukru (přidávám až po uvaření právě aby se mi naspod nepřipálil - na to jsem expert :-D ), nechám 5 minut zchladnout a pak vmíchám až do rozpuštění 250g másla (popř. zlaté hané) nakrájeného na plátky.
toto je velmy dobre pro dety Shift+R improves the quality of this image. Shift+A improves the quality of all images on this page.
nie je treba tam dávať lieskovce, stačia vlašske orechy a na vrch nedať čokoládu ale na hrubo nasekané a opražené vlašské orechy. Viď recept dole http://www.recepty.cz/recept/karamelove-rezy-od-gizky-17198
Nevíte o jiném krému který by se k této buchtě hodil a byl by bez Salka?
jo ta buchta az na to ze je draha je moooc dobraa nemela jsem orisky tak jsem je tam nedala naopak jsem tam dala vic kakaa a je to taky moooc dobreee :-P ;-)
Salko již není třeba vařit, prodává se hotový karamel v plechu, tedy salko uvařené :-)
Pokud budete Salko připravovat v tlakovém hrnci, stačí jej vařit hodinu. Ušetříte nejen čas, ale i peníze.
Já s Váma souhlasím čím se salko vaří déle tím lépe. Někdy se mi stává že není pořádně uvařené tak ho dám na talíř a šupnu ho do mikrovlnky na dodělání. Samozřejmě bez plechovky.
maillardovy reakce, promiňte
maillardovy reakce, promiňte
Nikomu nenutím svoje názory, ovšem faktem je, že pokud chcete, aby tofé (neboli dulce de leche) které vyrábíte, mělo nějakou barvu a chuť, ty 3 hodinky to trvá. Ian Dowding dokonce doporučuje vařit (na Banoffi Pie) 3,5 hod. Čekáme-li na určité senzorické výsledky, které si od Millardovy reakce slibujeme, musíme prostě mít trpělivost a počkat si na ně. V opačném případě samozřejmě čekat nemusíme a v tom s Vámi plně souhlasím.
Nikomu nenutím svoje názory, ovšem faktem je, že pokud chcete, aby tofé (neboli dulce de leche) které vyrábíte, mělo nějakou barvu a chuť, ty 3 hodinky to trvá. Ian Dowding dokonce doporučuje vařit (na Banoffi Pie) 3,5 hod. Čekáme-li na určité senzorické výsledky, které si od Millardovy reakce slibujeme, musíme prostě mít trpělivost a počkat si na ně. V opačném případě samozřejmě čekat nemusíme a v tom s Vámi plně souhlasím.
Amy, vaříte zbytečně tři hodiny. Léta mé praxe mě naučila vařit salko maximálně hodinu a půl, naprosto to stačí a ještě se mi nestalo, že by se máslo s karamelem nespojilo, opravdu. Důležité je, vařit den předem a teprve druhý den krém našlehat. Dávám celé máslo s půlku hery, není to tak sladké. Ale to každý podle sebe.
Vařím Salko 3 hodiny, pokud chcete skutečné tofé, je to nezbytné. Je pak dostatečně pevné (i chutné) a nemůže se stát, že se s máslem nespojí. Máslo a tofé by měly mít stejnou, pokojovou teplotu. Hlavně nedávejte náhražkové tuky.
Tento moučník jsem ještě nedělala,ale když dělám krém ze salka, tak jej vařím hodinu, myslím,že čím dýl se to vaří, tím tužší salko je..
Děkuji za podporu Maruško .. nakonec jako náhradu jsem udělala klasický kynutý koláč s borůvkami a drobenkou .. ale stejně .. jak přesně se prosím dělá to máslo se salkem?? Na obrázku je vrstva krásně silná a netekoucí .. Moc děkuji za odpověď
Kdo nic nedělá-nic nezkazí!Nic si z toho nedělejte,buchtu nevyhazujte a vemte si lžičky!Příště to určitě dopadne líp!Třeba s jiným receptem?!
Tak jsem včera s velkou pompou řezy zkoušela a nedopadlo to dobře. Těsto dobré, ale ze salka s máslem vznikl tekutý blivajs, který ne a ne ztuhnout, do toho jsem nalila polevu, přikryla do lednice alobalem a večer mohla vše vyhodit, páč se to přilepilo na alobal .. co jsem provedla špatně??
Pani Mária, chcelo by to vyšľahať žĺtky s cukrom a bielka ušľahať na sneh, stačilo by potom menej vajec a nebolo treba ani sódu ani prášok a cesto by bolo jemné.
Mám stejnou zkušenost jako Jitka, buchta se mi zdála poněkud tuhá, možná že by to bylo lepší s práškem do pečiva místo sody. Rozhodně bych se přikláněla k delší době vaření Salka, krém je potom hustší a je víc karamelový. Ale jinak jsou řezy dobré.
Je skvela, urcite ji udelam znovu. Nejlepsi na tomto receptu je, ze je hrozne rychly a jednoduchy (pokud salko uvarime predem, samozrejme). Diky za recept.
Vynikající, skvělá, báječná... moc moc dobrý moučník, doporučuji! Děkuji za recept.
Všechno jsem udělala jak píšete Danko,troubu jsem měla předem vyhřátou na 180 stupňů,vyndala jsem ji až za 15 minut a už byla hotová,jenom hodně tuhá,nenakynutá.Jen tu mouku a ořechy jsem tam zašlehala rychle mixerem.Takže by to bylo tím!No zkusím to ještě ale někdy jindy,díky za radu!
Jitko, buchtu jsem nepekla, ale když se dívám na recept, tak množství ingrediencí odpovídá velkému klasickému plechu. Kypřící funkci prášku do pečiva nahrazuje jedla soda. Příčina může být v teplotě trouby. Tento typ těsta se peče předem vyhřáté troubě na 175 - 180°C. Prvních 10 - 12 minut se trouba nesmí otevírat, protože těsto klesne. Příčina mohla být i v přípravě těsta. Celá vajíčka šleháme s cukrem až do pěny a potom velice jemně zamícháme ořechy a mouku smíchanou kakaem a jedlou sodou. Mouka se nesmí šlehat, jenom jemně zamíchat. Příště se určitě podaří. Hodně úspěchu.
Dnes jsem pekla,placka je ale tuhá jako perník a nízká,pekla jsem ji na hlubokém plechu 15 minut a není nadýchaná jako na fotografii.Nepatří tam ještě kypřící prášek do pečiva?Nebo jsem udělala někde chybu?
Tato buchta je výborná,jenom hrozně sladká a kalorická,takže se nedá jíst ve velkém.
Ještě dodám, že mezi upeč. těsto a krém jsem dala marmeládu.
Buchta je moc dobrá, protože s tímhle krémem musí být dobrá každá. Všem chutná, jelikož Zakázané ovoce-buchty nejlíp chutnají. A příprava je docela rychlá, když se salko uvaří den dopředu. Dávám 1.
Tak zítra se na to chystám. Salko mám uvařeno. Dělám podobně Karamelové řezy, ale tohle je o dost jednodušší, tak jsem zvědavá.....
Jsem moc ráda za Vaši zkušenost a okamžitou reakci. Souhlasím s Vámi se vším. Pokud voda pořád vaří - doba zkaramelizování se zkrátí. Já jsem uváděla mírný var - myslela jsem tím, že pokud voda začne vařit, zmírním teplotu a vařím dále na elektrickém sporáku" na dvojku" - mírným varem. Samozdřejmě i z časového hlediska je lepší, když vaření zkrátíme. Děkuji za reakci.
Paní Lenko, i já má za ta léta vyzkoušeno vaření karamelu - je naprosto zbytečné vařit plechovku celé 2 hodiny! Já vařím - voda musí pořád vřít, plechovka ponořená, to ano - něco málo přes 1 hodinu a vždycky je to uvařeno!Vařim den předem, krém dělám až druhý den a dávám celé máslo a skoro půl Hery, protože je to dost sladké.
Karamel ze slazeného salka mám osobně odzkoušený. Nebojte se toho. Je potřeba vařit (mírným varem) 2 hodiny , plechovka musí být potopená celá!!! Já ji vařím v mlékovaru. Potom je nutné nechat plechovku vychladnout (nebezpečí opaření, obsah může vystříknout)! Toto je jeden z nejlepších krémů. Je rychlý, velice chutný. Použít je možné na cokoli (řezy, košíčky, vánoční pečivo .....)
Nemáte za co Airan. Na těchto stránkách by měly hospodyně navzájem spolupracovat. Vždycky mě naštve nejapné krityky na recepty.Myslím si,že by jsme to měli vše brát s rozumem a hlavně sportovně.Vždyť pro nás lidičky tyto skvělé stránky vymislely tak buďme normální.
Proč je zakázaná?
Dekuji pani Lence za radu. Airan
jak se vaří salko tak by se správně mělo po každých uplynulích 10 minutách otáčet a pak se vám nikdy nemůže připálit.
Salko jsem vařila jen párkrát jako náplň do vánočních košíčků a vždycky vypadalo takhle, jak Evo popisujete. Až na ty nejtužší místa jsem ho vždycky s máslem rozmixovala.V některém receptu jsem viděla radu - Salko během vaření otáčet dnem vzkůru a naopak.
Nějak se mi zvrtla příprava Salka. Vařila jsem celé ponořené do vody na mírném ohni 40 min. potom nechala do druhého dne vychladnout a po otevření jsem měla mahoře stejnou barvu jako u nevařeného a směrem ke dnu barva tmavla a struktura krystalizovala. Dno bylo připečené a tmavě hnědé a Salko na něm bylo konzistence pískového až kystalového cukru. Mělo to tak být?Nedovedu si představit vaření Salka 2 hod. jak se uvádí pro vznik karamelu.
děkuji za Salko :-) i za radu s otviranim plechovky
Tak jste me ted upozornili na tento recept, ktery mi nejak unikl...uz vim, co budu zkouset priste:-)) Anonymko Marusko, ja asi nejsem spravna kucharka, nevedela jsem, ze se plechovka nesmi otevirat horka a proto dekuji moc Pavlusce za upozorneni.
Salko je slazené mléko v plechovce.
asi nejsem spravna kuchticka, ale rada se priucim, netusim totiz co to je Salko, muze nekdo poradit?
Já tam dala taky mandle a je to jemný a výborný a návštěva si moc moc pochutnala, takových receptů víc a víc.
Neodolala jsem a zkusila. Je to prostě BOMBA! Ryhlé a přitom báječné. Zapoměla jsem koupit oříšky, tak jsem tam dala mandle.
To, ale správná kuchtička ví a navíc, tento krém je už dost starý a já ho používám i na jiné řezy, ale s touto buctičkou je to prostě ňamka, takže kdo si chce opravdu pochutnat tak se do toho dejte. Maruška
Pro toho, kdo nezná, plechovka se NESMÍ otevřít horká, jinak by mohla explodovat! Takže uvařit zavřené, nechat zcela zchladit a pak teprve otevřít. Také se musí vařit na velmi mírném ohni.