• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Velikonoční mazanec
Napište svůj komentář k receptu

Velikonoční mazanec

autor: KejPi
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 7
doba přípravy: 240 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

10 porce
    • 500
      g polohrubá mouka + dle potřeby
    • 30
      g droždí
    • 100
      g máslo
    • 3
      ks žloutek
    • 1
      ks rozšlehané vejce na potření
    • 80
      g cukr krupice
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • 80
      g mandle plátky
    • 100
      g rozinky
    • 50
      ml tuzemák
    • 50
      g sušené ovoce dle chuti
    • citronová kůra
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka muškátový oříšek
    • 200
      ml mléko

Postup přípravy receptu

1
Nejprve si připravíme kvásek. Kvasnice rozmícháme se lžičkou krupicového cukru a zalijeme asi polovinou vlažného mléka. Přidáme cca 2 lžíce mouky, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 20 minut vzejít. Objem by se měl během té doby přibližně zdvojnásobit.

RADA: Jak na dokonalý kvásek?

2
Zatímco nám kyne kvásek, rozinky namočíme do rumu. Pomalu rozpustíme máslo, promícháme ho se zbytkem mléka a necháme chladnout, průběžně mícháme. Do těsta nesmí být horké!
3
Do mísy prosejeme 450 gramů mouky (zbytek budeme potřebovat, až přidáme rozinky), přisypeme zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, špetku nastrouhaného muškátového oříšku a velkou špetku soli. Ingredience promícháme, vytvoříme důlek uprostřed, do kterého nalijeme vzešlý kvásek, přidáme 3 žloutky a rozpuštěné máslo s mlékem (nesmí být horké).
4
Začneme míchat tekuté ingredience od středu a postupně přimícháváme suché ingredience okolo. Začneme hníst a vypracujeme hladké těsto, které by se nemělo lepit (trvá to cca 10 minut). Přidáme část plátků mandlí a rozinky. Můžeme dát i další sušené ovoce podle chuti, dobré jsou např. sušené meruňky pokrájené na kousky. Rozinky můžeme přidat i s rumem, ale opatrně, aby se těsto nezačalo lepit. Všechno zapracujeme do těsta, pravděpodobně bude potřeba přidat zbytek mouky. Těsto by mělo být hladké, nelepivé a spíše tužší, aby mazanec udržel tvar. Pokud se těsto stále lepí (moc rumu), tak přidáme ještě trochu mouky.

RADA: Jak snadno oloupat mandle?

5
Těsto překryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout (mělo by zdvojnásobit svůj objem). Poté těsto lehce propracujeme, aby se dovnitř dostal vzduch, a dáme opět na hodinu kynout (zase by mělo zdvojnásobit svůj objem). Potom těsto vyndáme z mísy na pracovní plochu, lehce propracujeme a vytvoříme kulatý bochník.
6
Bochník dáme na plech vyložený pečicím papírem (nebo vymazaný tukem), přikryjeme utěrkou a necháme další přibližně hodinu kynout. Troubu vyhřejeme na 180 °C, mazanec nařízneme na vrchu do kříže, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými plátky mandlí. Pečeme 5 minut na 180 °C, pak stáhneme teplotu na 150 °C a pečeme dalších cca 45 minut.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Mazanec s mandlemi

Mazanec s mandlemi

Tvarohový mazanec

Tvarohový mazanec

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Velikonoce
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Mandle Máslo Mléko Muškátový oříšek Polohrubá mouka Rozinky Rozšlehané vejce Sůl Sušené ovoce tuzemák Vanilkový cukr Žloutek

Velikonoční mazanec

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuřecí paprikový perkelt

Kuřecí paprikový perkelt

Kuřecí čtvrtky po pražsku

Kuřecí čtvrtky po pražsku

Pomazánka na topinky a toasty

Pomazánka na topinky a toasty

Dušené jemné zelíčko

Dušené jemné zelíčko

"Třešně v těstě" - vláčný koláč

"Třešně v těstě" - vláčný koláč

Tuňáková pomazánka s mascarpone

Tuňáková pomazánka s mascarpone

Boží milosti F.O.O.D.

Boží milosti F.O.O.D.

Kuřecí kari se zeleninou a rýží

Kuřecí kari se zeleninou a rýží

Vepřové se zelím v minutkové verzi

Vepřové se zelím v minutkové verzi

Doporučujeme

50 minut
Dýňová panenka Wellington s batátovými hranolky

Dýňová panenka Wellington s…

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

95 minut
Pastýřský koláč

Pastýřský koláč

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Lokše

Lokše

Velikonoční mazanec

Poslední sledované recepty

29
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
17
Koláč s tvarohem a jablky
Koláč s tvarohem a jablky
16
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
12
Vepřové s pepřovou omáčkou
Vepřové s pepřovou…
12
Hrnkové palačinky
Hrnkové palačinky

Zajímavé články

Nádherné vitrážové dorty: Díky jednoduchému zdobení vypadají jako umělecká díla
Nádherné vitrážové dorty: Díky jednoduchému…
Golden milk neboli zlaté mléko: Účinný přírodní lék, na kterém si i pochutnáte
Golden milk neboli zlaté mléko: Účinný přírodní…
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste fermentovaný oves jako zdravou snídani
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste…
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých, tradiční pochoutku našich předků
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých,…
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
AHA.cz Igor Bareš na kapačkách: Prokletí má jméno rakovina

Igor Bareš na kapačkách: Prokletí má jméno rakovina

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Blesk pro ženy Móda z Cen Thálie: Hvězdou večera se stala Zdena Studenková, zazářila také Monika Absolonová

Móda z Cen Thálie: Hvězdou večera se stala Zdena Studenková, zazářila také Monika Absolonová

Ženy.cz Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Blesk.cz Václav Upír Krejčí: Hororová oslava 70. narozenin!

Václav Upír Krejčí: Hororová oslava 70. narozenin!

SportRevue.cz Hašan a spol. Toto je 8 nejlepších brankářů v historii světového hokeje

Hašan a spol. Toto je 8 nejlepších brankářů v historii světového hokeje

Maminka.cz 7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Komu se ozve bývalá láska a kdo si musí dát pozor na podvodníky?

Horoskop na další týden: Komu se ozve bývalá láska a kdo si musí dát pozor na podvodníky?

Další doporučené recepty:

Velikonoční jidáše - krok za krokem
Velikonoční jidáše - krok za krokem
Velikonoční kopřivová nádivka
Velikonoční kopřivová nádivka
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec bez vajec
Velikonoční mazanec bez vajec
Velikonoční medové řezy
Velikonoční medové řezy
Velikonoční mrkvový beránek
Velikonoční mrkvový beránek
  • Recepty.cz
  • Velikonoční mazanec
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact