Cukr, celá vejce, žloutky a vanilkový cukr třeme do pěny asi 30 minut. Potom přidáme citronovou šťávu, tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a zlehka promícháme.
Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme moukou, rozetřeme do ní těsto a v středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova asi 45 minut. Upečeného velikonočního beránka opatrně vyklopíme a podle zvyklosti ozdobíme.
včera jsem beránka upekla a nemá chybku...bezvadně šel vyklopil, nic se nikde neulomilo, je chutný...těsta bylo fakt hodně, tak jsem ještě naplnila formu na maličkou bábovku. Dík za ten recept...byl to můj první pokus a vyšel...takže mě to neodradilo a směle budu péct dál )
růža
|31. 3. 2013 11:45
tam není napsaný prášek do pečiva tak nevím zda se dá či nééé :-!
Těsto se krásně povedlo, jen ho bylo zbytečně moc, naplnila jsem ještě srnčí hřbet :-) Jinak dobré, ale krapet suché, marmeláda to zachránila.
Lidas
|7. 4. 2012 11:56
Beránka jsem právě dopekla. Úžasný, super šel vyklopit, zlaťoučka barvička. Jen bylo více těsta, tak jsem udělala bochánky do muffinových formiček.
SUPER!
Natálie
|21. 4. 2011 21:49
Doporučuji péct na 170-180 °C :-) :-) Jinak byl výborný dávám za 1.. ;-)
já jenom koukám, že v receptu není množstí mouky, naštěstí jsem si pročítala komentáře ;-)
Šárka Rudlová
|27. 3. 2010 18:39
Něco jsem udělala špatně, i když netuším co, těsto je dost tuhé. Nebo to tak možná má být? Nevím o tom, že bych udělala nějakou chybu, sladké peču často...
marča
|23. 3. 2008 15:06
jak vidím tak nám s mamkou taky vyteče,máme moc těsta kvůli pěně-dali jsme tam hodně toho citronu.No ale už se mi zbíhaj sliny,doufám že to bude dost dobrý.
Lucka
|23. 3. 2008 10:20
Tak právě jsem ho vytáhla z trouby, vypadá skvěle. Mám radu pro ty, kterým nejde "vyklopit". Když ho vytáhnete z trouby, přiložte na formu utěrku namočenou ve studené vodě....a formu zchlaďte (několikrát opakujte),můžete i objet okraje nožíkem.
Monča
|22. 3. 2008 12:36
..na kolik stupňů?
Pavel Porubský
|20. 3. 2008 15:28
Tak těsto na tohoto beránka je skvělé, jen mi mírně přetekl, ale vůbec to nevadilo. Příště mi výjde z takové dávky udělat ještě srnčí hřbet. Nejhorší na tom je, že sotva jsem ho upekl, tak se mé děti do toho ihned pustili a zítra peču znovu dalšího beránka. Jen na vymazání místo mouky bych doporučoval dát strouhanku a potom jde beránek krásně vyklopit.
Anita
|20. 3. 2008 10:05
Verčo, pořádně vymazat máslem či olejem a vysypat všude hrubou moukou, a to do obou forem. Po upečení zabalit formu do mokré a vyždímané utěrky. A poté vyklopit. Takhle mi to vždycky funguje. Jiná rada mě nenapadá.
verča
|16. 3. 2008 10:55
Tak těsto je dobrá,akorát se mi nepodařil vyklopit.Poradíte jak na to?
Anonym
|8. 4. 2007 13:51
tak zkoušela jsem upéct a z žádné formy jsem no nevyklopila. Ani z teflonové, ani ze staré smaltované. Nevím, kde se stala chyba
Adéla
|7. 4. 2007 21:31
Těsto je chuťově výborné, ale fakt ne na to, aby drželo tvar - je moc měkké a hroutí se
Lucka
|6. 4. 2007 08:42
To je jasne,že 2 vejice a 5 žloutků je hned do těsta a z pěti bílků se udělá sníh.
Jana Š.
|5. 4. 2007 23:23
Právě jsem dopekla. Krásně se vyklopil, manžel nevydržel a už nemá prdelku ....(beránek). Zítra peču znova. Děkuji za recept. Určitě dávám 1!
Věra
|5. 4. 2007 08:54
Není toho těsta moc do staré kameninové formy? Děkuji
Vlasta Kopová
|4. 4. 2007 22:32
Teda beránek je opravdu dokonalý, dělali jsme s maminkou dva, a jeden nám trochu vytekl-tak jsme aspoň mohli ochutnat:-), ale ten druhý byl výstavní, polily jsme je polevou, a jsou opravdu nádherní, voňaví...
Lien Süesová
|4. 4. 2007 20:10
Prášek do pečiva se nedává!Ano vajec celkem 7!Prostě 2 celá vejce,pak 5 žloutků a 5 bílků,takže z 5-ti vajec sebereme žloutky a bílky
Anonym
|16. 4. 2006 09:40
Vajec dohromady 7!
Lada Kovářová
|11. 4. 2006 08:56
Nedává.
Michaela Kundrtová
|10. 4. 2006 17:05
Mám stjný dotaz jako pí Marie.Prášek do pečiva se nedává?Díky za odpověď.
Lada Kovářová
|10. 4. 2006 13:56
30 g másla a 30 g hrubé mouky je na vymazání a vysypání formy.
Zita
|10. 4. 2006 13:50
Proč 300g hrubé mouky a poté 30g hrubé mouky?
Anonym
|26. 3. 2006 20:54
Tak kolik těch žloutků do těsta patří?
Anonym
|28. 3. 2005 00:00
2 vejce a 3 žloutky, proto 5 bílků, je to napsaný
Anonym
|20. 3. 2005 19:44
Aby bylo těsto nadýchanější
Mirka Bendová
|19. 3. 2005 10:01
Proč jenom ze 2vajec ale 5 bílků?
Marie
|16. 3. 2005 09:46
Prášek do pečiva se nepřidáva?Na kolik stupnů se to peče v horkovzdušné troubě?Děkuji