Vynikající recept na vynikající ukrajinský boršč. Jedl jsem po světě hodně druhů boršče, ale ten ukrajinský mám nejraději. I já dávám přednost boršči z bůčku, ale i já do něj přidávám kopr a fazole, jak je na Ukrajině běžné. Ale i podle tohoto receptu je boršč opravdu skvělý. Moc děkuji.
Ahoj,moje babička byla rodilá ukrajinka a recept,který jsem zdědila vždy sklidí 100% úspěch,dokonce i od lidí,kteří tuto pol.nejí,ale recept je jiný a bůček tam nepatří. :-$ Vepřové maso,hovězí maso,cibule,řepa,zelí čerstvé i nakládané,,brambory,fazolky červené a bílé,bobkový list.nové koření ,celý pepř,sůl,cukr s tím opatrně,ocet-ten až na konec,aby se nesrazila smetana,nakladaná loupaná rajčata,suviny dáváme postupně od cibule,masa,řepa,koření,zelí naložené,loupaná rajčata,brambory,zelí čerstvé,fazole-kozerva,smetana,polívka vyjde celkem draze,je ale sytá a vystačí jako hlavní jídlo. :-) Je potřeba velký hrnec.
Ať se na mě nikdo nezlobí,ale uvádět recept s dovětkem od rodilé Ukrajinky je zbytečné a neobjektivní.Víte,kolik Čechů neumí klasické,české jídlo,jako je svíčková na smetaně?A mnozí si to jen myslí,že ano.Ale tím netvrdím,že tento recept je špatný.Jen se mi nelíbí ten bůček.....Mělo by to být hovězí maso.Ale to je zase věc názoru.Já klidně vyvařím vepřové koleno na vývar...:-)))Dobrou chuť všem.-)))
Dobrý den, prosím info, kolik litrů vody je potřeba ? 2,5l? O víkendu se na něj chystám.. A podle recenzí to bude chutnat moc dobře.. Děkuji
Super povedlo se a je opravdu výborný.
:-| ty jsi ale střevo, vařil ho tak můj děda,vařím ho tak i já ( jen mám trošku jiný postup, ale suroviny hodně podobné) na zakarpatské jsem ho jedla stokrát a ani kopr ani fazole tam nemaj co dělat. To by mě zajímalo, co to klohníš ty :-D Typla bych si, že jsi schopná to zazdít buřtem nebo klbásou :-$
Manželka mi ho dnes uvařila dle tohoto receptu a je naprosto vynikající... <3
Ani fazole ani kopr, možná jsou ukrajinky ale rozhodně neumí vařit :-D
vyzkoušeno,uvařeno,moc jsme si pochutnali---super
V prvom rade nechápem ako môze íst niekto na dovolenku na Ukrajinu. Ja som tam bol 3 roky sluzobne a preto ma to prekvapuje. Jedol som borsc aspon raz do tyzdna. Ziadny buček, len hovädzie mäso. Ziadne zemiaky.
super
Dnes jsem varila podle receptu a je vyborny ,nemá to chybu
Podobný recept som varila dnes tiež od kamarátky, ktorá pochádza z Ruska, ale pridáva tam ešte čerstvú kápiu a rajčinky. Chutil veeeeeeľmi <3 Tiež spomínala tú fazuľu, ale ja ju nemusím
moja svokra je Ukrajinka a do Boršču pridáva aj fazuľu a neodmysliteľnou súčasťou je aj kôpor...
Chutná stejně jak když sem byl na dovolené na ukrajině je výborný a opravdu nemá chybu hlavně druhý den když se rozleží
Boršč bez řepy už není boršč. V kuchařských knihách se ukrajinský nebo sibiřský liší tím, že do ukrajinského se dává česnek. Tady ho postrádám.
Prvně v životě jsme boršč vařili a je výborný a nemá chybu.
Ukrajinský boršč Ingredience: • 400-500 g hovězího vepřového masa př. kostí a uzená žebra • sůl • lžíce másla • lžíce sádla • 1 cibule • Ocet • cukr • 2 mrkve • 1 petržel • plátek celeru • 500 g kapusta (zelí) • 4 brambory • bobkový list • nové koření • pár zrnek pepře • 250 g červené řepy • 100 g rajčata loupaná sterilovaná nebo 2 lžíce rajčatového protlaku • 1 lžíce octa • 2 stroužky česneku • petrželka • 4 lžíce kysané smetany Postup přípravy: Maso omyjeme, vložíme do studené osolené vody, uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme doměkka. Do jiné nádoby si dáme vařit na kostičky nakrájené brambory. Do rozehřáté trouby dáme péct na sucho omytou červenou řepu v celku neloupeme asi 30-40 min. Na másle orestujeme do zlatova na kostečky nakrájenou kořeněnou zeleninu mrkev petržel celer. Kapustu rozdělíme a dáme vařit do osolené vody. Vaříme krátce v otevřené lázni. Na rozehřátém sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rajčatový protlak nebo rajčata restujeme s česnekem přidáme nové koření pepř bobkový list vmícháme orestovanou zeleninu zalijeme vývarem z masa, vaříme, až je zelenina měkká. Před koncem vaření přidáme nastrouhanou červenou řepu, ocet cukr dle chuti, na kousky nakrájené uvařené maso na drobno nakrájenou kapustu. Vše povaříme a úplně nakonec přidáme uvařené na kostičky nakrájené brambory a chvilku povaříme (brambory lze podávat také přímo na talíř zachováme čistotu vývaru). Talíř ozdobíme lžíci zakysané smetany posypeme posekanou petrželkou. K této polévce se správně podávají pirožky, stačí však chléb.
Jeto hnusne :-( :-( :-( =-O :-S
...a nedá pokoj a nedá... Autor fotky jsem JÁ, Jarka O., prosím o změnu. Když si fotku zvětšíte, je to tam jasně napsané ;-)
Autor fotky jsem já :-\
vas borsc jako zakladni v naprostem poradku,kazdy kraj ma ruzne druhy i ingredience,mam recept od kamadadky z ruska,kde pouzivaji 3 druhy masa a kysanou smetanu pridavaji az do misek,jelikoz borsc ji v miskach a ne v talirich.Drzim vam palce ve vasem vareni jiste vzdy chutna..
Ohledne masa, tak obcas misto bucku davam i zebirka, varila jsem uz i z kurecich stehen, ale z vepoveho je mnohem lepsi :-)
Tento borsc rovnez varim casto a je vinikajici. Do cervene repy na pnev obcas misto zakys. smetany davam sladkou 12 proc., i kdyz ani ta zakysana se mi jeste nikdy nesrazila. Vsem doporucuji!!! ;-)
Pravý nebo levý boršč :-D ,je mi to celkem fuk,hlavně,když je chutný :-P .Každý má ten svůj ;-) ,já dokonce několik :-P .Někdo nedává protlak,někdo papriku,jiný zase přidá rozvrdlané vejce...
Jarusko, zkusim dnes uvarit z veprovych zebirek, podle tebe, verim, ze to bude dobre, ale tu smetanu nepovarujes, jak je uvedeno, ze ne??? Mam strach, ze se to zdrcne. Diky)))
Už jsem vařila několikrát, dávám vepřová žebra, z nich je vývar nejchutnější a i masa na nich bývá dost. Každá oblast vaří boršč jinak, dokonce se liší i rodina od rodiny. "Pravý" boršč je relativní pojem. Polévkové koření nedávám nikam, vařím bez něho, proto jsem si ani nevšimla, že tam je psané. A opravdu není nutné hovězí maso, někde dělají boršč úplně bez masa, jen zeleninu a kousek špeku ;-)
vynikající pouze místo bůčku dávám plecko.
Take moc nechapu, co v ukrajinskem borsci dela ceske polevkove koreni?? Navic chybi hovezi maso a zakysanaou smetanu si kazdy dava az na taliri, podle chuti, ale rozhodne se s ni polevka nevari.
Pane Hosko, pokud se neumíte vyjadřovat slušně, tak prosím nekomentujte recepty. Sem chodí pouze slušní lidé a ne vulgární jako Vy.
boršč dovolte abych se zasmál no tu musí být hnus a humus už teď se mi chce zvracet a to jsem ještě nejedl FŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮJ TAJBL
cože? tohle nemá nic s borščem společného vařím ho dlouho ale toto je opravdu blud ukrajiny
Luxusní polévka,poprvé v životě jsem dělala Boršč a určitě ne naposled :-)) rodina moc chválila. Dávám velkou 1
Super polévka, doporučuji všem, zvládne i úplný kuchař-začátečník jako jsem já. Mooooc děkuji, byla to lahoda
Opravdu vyborna polevka, varim ji dle tohoto receptu jiz pres rok a vsichni rikaji, ze lepsi nejedli. Diky moc za svkely recept.
Jediným slovem - VYNIKAJÍCÍ.Děkuji moc za tento recept.
Konečně boršč, který je nejpodobnější tomu, který jsem kdysi jako holka několikrát jedla na táboře v Bělorusku. Už jsem to chtěla s pokusama vzdát:-)) Samozřejmě dávám 1.
Byl moc dobrý, já jsem vařila místo z vepřového z hovězího a nedala jsem řepu. Příště zkusím i s řepou. Kdysi jsem jedla (také recept od rodilé Ukrajinky, z Doněcka) variantu s řepou a bez a bez řepy nám chutnal více. Ale zkusím.
Mala poznamka pro milovniky cesneku.Ja pridavam jeste ke konci, kdyz uz mam vypnuty sporak jeste strouzek nakrajeneho cesneku, a je to jina, pro mne lepsi chut, kdyz tak...muzete vyzkouset!:-))))
Vyzkousel jsem a funguje to - velmi dobre - mnam.Akorat jsem to poprve udelal prilis huste ale na chuti se to nijak negativne neprojevilo. Doporucuji.
Mám opravdu moc velkou radost, že Vám všem tento recept opravdu chutna!!!!!!A když zkusite ho jist na druhý den, bude ještě lepší!!!
Naprosto skvele! Sice jsem borsc delala poprve a zabralo mi to dost casu (coz je normalni, podruhe to pujde rychleji), ale tohle je snad nejlepsi borsc, ktery jsem kdy jedla.Skvele 1 ******
Výborný recept, dávám za 1***. Vařila jsem rovnou dvojitou dávku a jen se po něm zaprášilo. Dnes se chystám znovu uvařit, protože můj chlap se do této polévky snad zamiloval
mnam velmi dobre, dakujem za recept.
Hodně pracný, ale hooodně dobrý! Dávám za 1.
Paní Uljano,díky za skvělý recept,a hlavně za připomenutí, že dochucujete citronovou šťávou.Já ještě přidávám - pro jemné provonění i trošku citronové kůry,když nemám po ruce, použiji citronovou meduňku,udělá tutéž službu.Diskuse o kyselém zelí je k ničemu, pak jde o úplně jinou polévku, a bořč bez červené řepy přece není bořč. Přeji vám vše dobré,těším se na nějou specialitu s použitím červené řepy.
existuje nespočet receptů na boršč,ale věřte že tento je jeden z nejchutnějších co jsem jedla!a na Ukrajině jsem jich ochutnala dost:-)))
Paní Uljano, recept vypadá skvěle, souhlasím s Vámi, že řepa do boršče prostě patří, bez řepy by to přece nebyl boršč! zrovna tak sladké zelí, ne kyselé. Moje máma vařila boršč taky s kouskem hovězího žebra, takže jsme asi konzumovali vždycky jen tu slavnostnější verzi.
P.Ludmilo, mate pravdu, ze tam patri neco kyseleho, ale kysele zeli v ukrajinském boršči, to ja neznam.Ja tam pridavam, bud trochu octa nebo citronovou stavu.A co se týka uzneho, to se muže, ale nemusi, ja to nedavam nikdy.
Vařila jsem boršč už víckrát a dávám vždy hovězí + kousek uzeného. Pro mou chuť tu chybí kysané zelí. Boršč je podle mne nutno okyselit, a to buď kys. zelím nebo zředěným octem. Je rovněž možno přidat kopr nebo využít zelený fenykl (chuť je téměř totožná, jako při užité kys. zelí).
Mam opravdu velkou radost, že tento recept Vam chutna.Mužu ješte přídat, že se take muže dělat boršč i bez zeli,jen s čerstvou červenou řepou, ale řika se mu pak ne Ukrajinský a Polský(nevim proč, ale tak ho pojménovala moje babička).Pokud někdo ma rad ostřejši chut, tak může ješte klidně přídat kousiček čilli papričky bez seminék, ale prosim nepřežente to, potrebovali byste pak hasici přistroj. :-))))
Moje babička pochází z Ukrajiny a vždycky jsme vařili doma boršč s červenou řepou. Někdy jsme do něj dokonce přidávali i bílou fazoli. Tento je moc dobrý. Děkuji za připomenutí. Už jsem ho dlouho nevařila a tak si udělám radost.
Paní Kimačenko, s tou řepou i masem máte pravdu. A váš recept je skvělý, děkuji za něho.
Mate pravdu v tom, že spravně boršč se děla ze tři druhu masa,ale je to JEN svatečni varianta.Repa se tam dava vždy,ale co domacnost,to jiný recept na boršč,proto ne pochybuji ze vas recept je take dobry,jen ze pro mne borsc bez repy neni borsc.A take nechapu proc repa se neji?Je to vynikajici a zdrava zelenina.
Moje mamka je rovněž rodilá Ukrajinka, je jí již 83 roků, její boršč je vynikající, ale NIKDY nedává do hotové polévky nastrouhanou řepu. Ja je tam jen pro barvu a chuť vývaru! Řepa se musí z polévky vyndat a nejí se! A když je "chudý roček" a "neurodilo se", tak také stačí místo masa použít vývar (Masox) a přidat do polévky např. nakrájené párky a provařit. Správný boršč se prý dělá ze tří druhů masa-hovězího, vepřového a uzeného, příp. slaniny.
Tento recept se mi zda moc dobry, zkusila jsem ho, akorat bych tam misto toho vepřového boku dala vepřovou plec, protoze je to trochu tucne.Jinak je moc dobry,doporucuji Vam vsem vyzkouset.
Zkusila jsem to varit,a je to moc dobry.Mockrat Vam dekuji za skvely recept!!!!