Brambory uvaříme ve slupce. Vychladlé oloupeme a jemně nastrouháme. Přidáme k nim vejce, sůl a mouku a rukama vypracujeme těsto. Z těsta uděláme delší váleček, nakrájíme ho na kousky a z každého na vále rukou "ušouláme" malý váleček.
2
Šulánky vsypeme do osolené vařící vody a vaříme než vyplavou nahoru. Okapané polejeme rozpuštěným máslem a posypeme mákem smíchaným s cukrem.
Ja ich robím zo zbytkových zemiakov a zásadne z hrubou múkou. U nás sa jedia len so strúhankou, na sladko, ale aj na slano. sú výborné. Foto pridávam.
Michaela Linhartová
|25. 1. 2010 16:02
Já to znám pod názvem šišky s mákem. Jsou dobré.
Evka Mahulkova
|13. 10. 2009 14:42
Naozaj dobrota! Veľmi nám to chutilo. My sme si ešte na mak dali aj trochu višňového lekváru, keďže sme maškrtníci.:o)
Michaela Ferjani
|16. 2. 2009 19:57
Právě jsme dojedli, bylo to naprosto vynikající!!! Použila jsem místo hladké mouky krupici, šulánky byly výborné, vláčné, nerozvařené...
Jolka Holka
|18. 1. 2009 00:23
Jestli můžu poradit, sladká jídla je výborné mastit sádlem. Doma jsme taky používali máslo, až když jsem se vdala, tak manžel chtěl sádlo, že s máslem je to mdlé a jednotvárné. Dost jsem se divila, ale musela jsem mu dát za pravdu. Je to lepší.
Jana V.
|27. 7. 2007 03:15
Já už málem zapomněla,že jsem je měla kdysi tak ráda!Vypadají hrozně lákavě,určitě je brzičko uvařím.
Evka
|5. 6. 2007 19:02
Šulánky jsou skvělá věc, jen bych byla ráda kdybyste je přestaly zaměnovat s bramborovými šiškama, to je něco uplně jiného. Tam se přidává krupice. Sem ne!
Zdeňka
|29. 1. 2007 11:45
Velice vydatné jídlo,celé odpoledne nevrzly dveře od špajzu ani lednice což je u nás nevídané.A to měl syn připomínky,že není maso.Udělala jsem je ale s hrubou moukou a krupicí a neměly chybu.Dávám za 1.
Simča Sládková
|18. 1. 2007 08:08
Vařím je dost často, poměr nemohu posoudit, protože mne je učil vařit manžel (já jsem z Moravy, tam jsme z br. těsta nevařili) a on to znal jen "od oka". Ale určitě se to dělá s hrubou moukou a dětskou krupičkou (dávám je v poměru 3:1). Těsto se musí zavářet rychle - když se nechá stát, tak řídne. A skutečně vybírám z hrnce děrovanou naběračkou (nebo cedníkem :o) )hned, jak vyplavou na hladinu.Konečných úprav je možno hodně - sladkých i slaných: osmahnutá strouhanka + cukr, tvaroh + máslo + cukr, špenát + strouhaný sýr, osmahnutá cibulka + sekaná šunka, .... Tady na Prácheňsku se tomu říká bramborové šišky.
Radek
|16. 1. 2007 14:10
Udělali jsme si dvojitou porci. Podle doporučení Marti jsem je vytáhl z vody hned jak vyplavaly byly skvělé. Vařil jsem je mírným varem.
viki
|30. 9. 2006 19:46
nooo ja je rozvařila, asi se to tam má hazet vše najednou že ?
Zuzana Šindlerová
|10. 8. 2006 16:17
Šulánky jsem jako dítě milovala, když je maminka usmažila (už uvařené) na oleji a zapíjeli jsme je studeným mlékem.
Mirka G.
|10. 8. 2006 14:01
Ja to robievam, keď mi ostanú uvarené zemiaky, pridám vajce, soľ a múku len od oka...je to rýchle a výborné jedlo.
Maruš
|10. 8. 2006 12:15
Taky dělám z hr.mouky,děts.krupičky a jistím to trochou Solamylu.
Ivana K.
|10. 8. 2006 10:34
Já je dělám z hrubé mouky a přidávám hrst dětské krupice.
Ada kk
|10. 8. 2006 09:13
ja bych rekla, ze na vareni se pouziva hruba mouka,ale to je jenom dodatek Ada
Tereza Jarčušková
|10. 1. 2006 06:40
U nás sa to nazýva kokošky a robíme to so strúhankou, ako píše Kristínka. Je to ozaj dobrota.
Marti
|9. 1. 2006 16:15
Tak jsem je včera uvařila poprve v USA a moc se povedly. Manžel na ně často vzpomínal a tak jsem se je pokusila udčlat a moc jsme si pošmákli. Nerozvaří se pokud se opravdu vytáhnou jakmile vyplavou na povrch a taky možná pomúže více pomoučit, když se vyvalují ty šulánky, ani se potom tolik nelepí. Hodnotím za jedna. Moc mňam.
Di
|10. 11. 2005 06:11
Pokrmy z bramborového těsta se dobře vaří na páře. Nemůžete je rozvařit, i když je v hrnci necháte déle. těsto by také nemělo dlouho stát před vařením.
Radek
|9. 11. 2005 19:25
A vařit na prudko nabo na pomalo? Me se to nejak rozbleptalo :-) Ale je to vyborne......
Kristina Čechová
|6. 3. 2005 17:07
Tak tento recept znám, je jednoduchý..jako malinká jsem šulánky milovala, a maminka mi je dělala i jen tak na másle. Dnes je dělám svému manželovi, místo máku používám strouhanku s cukrem lehce osmaženou v kastrůlku. )) MŇAM