Nejdříve rozdělte listové těsto na dvě části, jednu větší, druhou menší. Rozválejte těsto dokulata a připravte dvě kulaté placky o průměru přibližně 30 a 35 centimetrů. Větší placku dejte na dno předem vymaštěné a vysypané kulaté formy. Potom nasekejte cibuli na malé kousíčky, žampiony a šunku na proužky, vše osmažte společně se špenátem na troše oleje, přidejte sůl a muškátový květ podle chuti. Jakmile se cibulka zabarví do zlatova, přidejte tvaroh a dále vařte. Poté do směsi vhoďte dvě vajíčka a chvíli míchejte. Nakonec přisypte ještě nastrouhaný sýr a nakrájené olivy. Nechte směs trochu vychladnout a poté ji kydněte na těsto ve formě. Přikryjte směs větší plackou a na krajích těsto pečlivě spojte pomocí vody, aby směs během pečení nevylezla. Nakonec asi na pěti místech těsto propíchněte a potřete ho posledním našlehaným vajíčkem. Během pečení toto můžete ještě opakovat. Dejte dort do trouby a pečte na střední teplotu asi půl hodiny. Dort je hotov, jakmile je povrch zabarven do růžova.
2
Je to fakt rychlá a jednoduchá ňamina, ve Španělsku se to dělá hlavně o Velikonocích.
Při přípravě jsem se trochu bála, je tam tolik surovin, že jsem si připadala jak pejsek s kočičkou, co pekli dort. Ve výsledku to bylo ale i přes prvotní rozpaky dobré, nicméně asi dávám přednost na suroviny a chutě jednodušší kuchyní, tady toho bylo fakt hrozně moc
Veronika Vaňková
|11. 6. 2007 17:48
Tvaroh používám vaničkový. S krájením není žádný problém, vůbec se to nerozpadá. Dělám to do širší kulaté formy (celková výška i s těstem je cca 2cm), ale jde to udělat i jako štrůdl - je to jednodušší. Koláč je výborný teplý i studený.
Tereza -
|4. 6. 2007 13:42
Tak tie dve kilá, ktoré som za posledné dva týždne, odkedy chodím peši do práce schudla, asi zase naberiem. Je tu všetko, čo milujem. Kto ma má na svedomí ???????????????????
Lenka
|4. 6. 2007 13:12
Nádivka bude určitě dobrá, ale u těchto koláčů pak bývá problém s porcováním (zvláště zatepla...)- proto bych se přikláněla k výrobě klasických pirohů (čtverec, přehnout na trojúhelník).
Airan
|4. 6. 2007 12:19
Velice zajimava nadivka, rada vyzkousim. Jaky tvaroh do toho pouzivate? Tvaroh jsem jeste za horka nedelala, proto se radeji zeptam:-))