• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 75 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 130
      g hrách zelený
    • 300
      ml studená voda
    • 1
      lžíce olivový olej

Postup přípravy receptu

1
Přebraný hrách namočit 32 hodin v létě, 35 hodin v zimě, před dušením ve větší sklenici (nabude na objemu asi 3x) do 300 ml vody, nejméně 5 hodin (tvrdý hrách na 8 hodin). Pro klíčení hrachu bude potřeba asi 2x tolik místa nad úrovní suchého hrachu. Po celou dobu intenzivního namáčení musí být hrách ponořený, jinak zůstane nadále horní vrstva oschlá. Slít nadbytečnou vodu, ponechat pouze na dně do poloviny výšky kuliček hrachu. Umístit na světlé místo do stínu, mimo přímé světlo.
2
První den nechat na světle 10 - 12 hodin (v létě kratší dobu, v zimě v teplé místnosti se světlem), včetně doby namočení. Druhý den také 10 - 12 hodin na světle mimo slunečního. Celková doba ovlivňuje délku klíčků 3 - 8 mm. Kdo chce delší klíčky, může ponechat i déle. Hrachové delší klíčky jsou tužší na rozkousání.
3
Dolévat jen 2 lžíce vody, aby spodní vrstva nebyla trvale ponořená ve vodě. Uzavřít sklenici pevně víčkem, otočit sklenici skoro vodorovně - hlídat hladinu vody dole. Pomalým otáčením sklenice kolem podélné osy postupně navlhčit hrách. Po navlhčení opět uvolnit víčko a ponechat na sklenici. Navlhčovat ob 2 hodiny. Při viditelných klíčcích požadované délky slít zbytek vody, není potřeba, pokud bylo postupné navlhčování.
4
V hrnci se silným dnem nebo na teflonové pánvi (na smaltované pánvi se připaluje) rozehřát olej. Po nasypání hrachu bez vody rozprostřít do rovné vrstvy. Přiklopit pokličkou, i na pánvi. Zahřát na mírném ohni, je slyšitelné jako slabé zvuky syčení ode dna pánve. Prohazovat během ohřívání. Začátek dušení trvá 10 - 15 minut podle materiálu nádoby. Při slabě slyšitelném zvuku ponechat s pokličkou dusit 45 minut - po 8 -12 minutách vyklepat vysráženou páru z pokličky (4 - 5x), jinak by byl hrách spíš vařený než dušený. Vrstvu hrachu opatrně prohazovat, ode dna z kraje ke středu, aby byly jednotlivé vrstvy promíchané, obalené olejem, a postupně blíže ke zdroji tepla.
5
Konečnou úpravu hrachu lze poznat podle změněné barvy na žluto-zelenou, kontrolně posoudit skusem. Hrách je mírně připálený u dna. Při nedostatečné tepelné úpravě mírně divné pocity při zažití. Lze jíst teplé i studené (prohřáté na pokojovou teplotu)
6
Poznámka autora receptu: Názvy pálenec, pučálka. Pro správně vyvážené poměry živin při trávení zajíst krajícem chleba nebo moučnou plackou. Dochucení sůl, pepř, cibule nebo česnek. Hrách vyklíčí i po navlhčení jen ráno a večer. Namočení hrachu závisí na dodavateli a sklizni, rozlišit měkký nebo tvrdý po tepelné úpravě. Podle toho zvolit další dobu celého namočení hrachu. Hlavní výhoda klíčení ve sklenici je snazší manipulace, snadné navlhčení, nehrozí nebezpečí zahnívání.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Fufu-ovesný valoun, základní recept

Fufu-ovesný valoun, základní recept

Chalva indická semolinová, základní recept

Chalva indická semolinová, základní…

Kynuté těsto - základní recept

Kynuté těsto - základní recept

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Luštěniny Hrách
Restování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hrách Olivový olej Studená voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bramborová kaše

Bramborová kaše

Hermelínové jednohubky

Hermelínové jednohubky

Hrstkové ovocné knedlíky

Hrstkové ovocné knedlíky

Maminčina drožďová pomazánka

Maminčina drožďová pomazánka

Vařená čokoládová poleva

Vařená čokoládová poleva

Zapečený lilek  (nejen) s rýží

Zapečený lilek (nejen) s rýží

Bábovka tvarohovo-tvarohová :-)

Bábovka tvarohovo-tvarohová :-)

Ředkvičkový salát s bramborem - lehký

Ředkvičkový salát s bramborem - lehký

Chlebová polévka se žampiony (hlívou)

Chlebová polévka se žampiony (hlívou)

Doporučujeme

30 minut
Rychlé karí s květákem a batáty

Rychlé karí s květákem a batáty

20 minut
Rychlá mexická fazolová polévka

Rychlá mexická fazolová polévka

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

90 minut
Francouzské brambory

Francouzské brambory

80 minut
Strouhaný kakaový koláč

Strouhaný kakaový koláč

45 minut
Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

60 minut
Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka

35 minut
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Palačinka z trouby s karamelizovaným…

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

Poslední sledované recepty

36
Sýrovo-smetanové zapékané řízky
Sýrovo-smetanové…
23
Sejkory
Sejkory
23
Francouzské brambory
Francouzské brambory
19
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
18
Tvarohová bábovka
Tvarohová bábovka

Zajímavé články

Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým bude naprosto dokonalý
Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým…
Přepuštěné máslo: Recept na ghí je jednoduchý a zvládnete ho i vy
Přepuštěné máslo: Recept na ghí je jednoduchý a…
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit zavářku do polévek i základ hlavních jídel
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit…
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské hodování tradiční polévkou s játrovými knedlíčky
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské…
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás zahřejí
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás…
AHA.cz Herečka Petra Hřebíčková (46): Zákeřnou nemoc odhalila náhodou

Herečka Petra Hřebíčková (46): Zákeřnou nemoc odhalila náhodou

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Blesk pro ženy V teple a zároveň in: Pletené šaty jsou zimními stálicemi. Letošní střihy sluší všem postavám

V teple a zároveň in: Pletené šaty jsou zimními stálicemi. Letošní střihy sluší všem postavám

Ženy.cz 5 skvělých raperek, které mě brutálně baví. Máte je v playlistu taky?

5 skvělých raperek, které mě brutálně baví. Máte je v playlistu taky?

Blesk.cz Hezucký zalovil v archivu: Žhavé focení s Decastelo!

Hezucký zalovil v archivu: Žhavé focení s Decastelo!

SportRevue.cz 20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

Maminka.cz 6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Odhalte afrodiziakum pro každé znamení! Co v posteli funguje?

Nový díl Eroskopu: Odhalte afrodiziakum pro každé znamení! Co v posteli funguje?

Další doporučené recepty:

Spaghetti pomodoro
Spaghetti pomodoro
Spaghetti s Hottasovou sýrovou omáčkou
Spaghetti s Hottasovou sýrovou omáčkou
Spálené mrkve s bryndzou a mátou
Spálené mrkve s bryndzou a mátou
Spařená krupice (kuskus), základní recept
Spařená krupice (kuskus), základní…
Speciální bramborový salát s šunkou
Speciální bramborový salát s šunkou
Spezi
Spezi
  • Recepty.cz
  • Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact