Červenou řepu umyjeme a ve slupce uvaříme. Vychladlou řepu oloupeme, nakrouháme na jemno a rovněž na jemno nakrouháme křen. Vmícháme křen do řepy, přliijeme pohár studené vody (množství tak, aby nebylo příliš moc šťávy, jen na rozpuštění cukru), vsypeme kmín, přidáme cukr a ocet.
Promícháme a necháme několik hodin odstát, ať se cukr rozpustí.
3
Pak promícháme, ochutnáme a dle potřeby docukrujeme, ochutíme ještě octem, popřípadě přidáme křen.
4
Řepa musí mít příjemně sladko-kyselou chuť a být hodně cítit křenem. I když množství křenu můžeme dát dle vlastní chuti.
5
Podáváme jako přílohu k masitému jídlu, jako čalamádu nebo kyselé okurky, ale je dobrá i k bezmasým pokrmům (noky s vajíčkem, francouzské brambory apod.). Řepu naložíme do velké láhve a odložíme do chladu. Není potřeba sterilovat, vydrží dlouho.
Mirka, aj ja dávam rascu od oka, len do receptu nejaké mnoýstvo napísať musím, kvôli orientácii )) A tie prílohy si vystihla skvelo, a ešte sa bez tejto cvikly nemôže obísť Veľká noc, k údenej šunke nepredstaviteľne výborná))
Mirka G.
|3. 3. 2009 18:47
Takto ju robievam aj ja, len rascu dávam od oka. Je úplne skvelá a k jedlu jej viem zjesť skoro 1:1 - najlepšie ku granadýru a francúzskym zemiakom:-)
Tereza J.
|3. 3. 2009 13:55
A ešte : NEZAVÁRAM )) Cvikla je veľmi ľahko skladovateľná, kto má záhradu, kto nie, v obchode ju dostať stále a keď urobím z 5 kg, tak to v pohode vydrží 3-4 týždne, aj keď vždy to zdlabeme skôr, pretože ju konzervuje ocot ))
Tereza J.
|3. 3. 2009 13:52
Nám chutí viac s kmínom, anýz je príliš aromatický, ale to je vec zvyku))
Majka Rončáková
|3. 3. 2009 10:09
Taky zavařuji červenou řepu s křenem, ale místo kmínu, vyvařím anýz a dám do zálivky.
recepty 73
|2. 3. 2009 19:01
Na podzim nakládáme ve velkém množství-například k vepřovému ovárku je tento salát nedostižný,(při velkém množství křenu důkladně ,,protáhne,, dutiny-pro silnější jedince) a těch vitamínů!!!Jiří
ladislava staffenová
|2. 3. 2009 18:12
nejen jako příloha, vřele doporučuji k televizi místo chipsů :-))