• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Posvícenské koláče z r. 1900
Napište svůj komentář k receptu

Posvícenské koláče z r. 1900

autor: Jana z Vysočiny
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 23
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Posvícenské koláče z r. 1900
Nahrát fotku
 

Suroviny

80 porce
  • Těsto
    • 1
      kg mouka polohrubá nebo z části hladká
    • 240
      g moučkový cukr tlučený
    • 1
      lžička sůl vrchovatá
    • citronová kůra
    • 3
      ks mandle strouhané neloupané
    • vanilkový cukr necelý sáček
    • muškátový oříšek strouhaný
    • 400
      ml mléko
    • 20
      g droždí
    • 3
      ks žloutek
    • 1
      ks vejce
    • 250
      g máslo nebo 100g másla a 100g dobrého sádla
  • Nádivka povidlová
    • švestková povidla tuhá
    • hřebíček tlučený
    • citronová kůra
    • cukr
    • hnědý rum nebo likér, či griotka - na rozředění
  • Nádivka tvarohová
    • 0,50
      kg tvaroh
    • 2
      ks žloutek
    • 2
      ks sníh z bílku ze
    • citronová kůra
    • cukr
    • muškátový květ
  • Na ozdobení
    • mandle - loupané půlené
    • rozinky
  • Na plech
    • máslo
    • vejce na potření

Postup přípravy receptu

1
Na mísu dáme mouku, cukr, sůl, kůru, strouhané mandle, vanilinový cukr a muškátový oříšek. Do koflíku slazeného mléka dáme zkynouti kvasnice (3 kostky cukru, kvasnice a trochu mléka). Ve zbývajícím mléce rozkvedláme žloutky a vejce. Rozpustíme máslo a sádlo. Všechno promícháme a zaděláme tužší těsto (pokud je řídké, přidáme mouku) a v rukou je na vále 1/2 hodiny hněteme Přikryjeme utěrkou a necháme nejméně 1,5 hod kynout
2
Z těsta pak krájíme malé kousky a v dlaních uvállíme kuličky a z nich placičky. Klademe na vymazaný plech. Poté úzkým dnem skleničky promáčkneme prostředek a naplníme náplní. Okolo pomažeme rozšlehaným vajíčkem. Necháme ještě alespoň čtvrt hodiny kynout a pak upečeme. Pečeme zprudka (180-200 °C horkovzdušná trouba) asi jen 10-15 minut. Dáváme pozor na spálení, ale při pozvolnějším pečení by se koláčky vysušily. Ještě horké je nacukrujeme práškovým a vanilinovým cukrem.
3
Z této dávky (původně byla dvojnásobná) jsem upekla přibližně 80 koláčků o průměru 7 cm. Do těsta jsem dala polohrubou mouku a částečně i hladkou. Jako tuk jsem namíchala máslo a sádlo. Těsto je nádherně měkké a nadýchané právě díky trpělivému propracování na vále!
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Posvícenské koláče

Posvícenské koláče

Posvícenské koláče s tvarohem a švestkami

Posvícenské koláče s tvarohem a…

Bábovka z roku 1900

Bábovka z roku 1900

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Eva | 20. 9. 2014 20:35

    DOBRÝ DEN,JIŽ 10 LET SE JEDNOU ZA ROK POKOUŠÍM O KOLÁČE NA POSÍCENÍ,VŽDY BYLY JEDLÉ,ALE BUĎ BYLO TVRDÉ,TUHÉ TĚSTO,NEBO VYTEKLA NÁPŇ. DNES JSEM ZKUSILA TYTO A JSOU DOKONALÉ!!! VLÁČNÉ A STRAŠNĚ DOBRÉ. <3 <3 <3 <3 JEN JSEM DO TVROHOVÉ NÁPLNĚ NASYPALA PUDING,BYLA MOC TEKUTÁ(ŠPATNÝ TVAROH VANIČKOVÝ,LEPŠÍ JE KOSTKA)

  • haolza | 28. 11. 2010 15:07

    není na 1 kg mouky a 1/4kg tuku 2dkg droždí dost málo???

  • danyi@mf.cz
    danyi@mf.cz | 22. 11. 2010 19:44

    Opraveno. ;-)

  • Ladia
    Ladia | 22. 11. 2010 09:50

    Tady jsou opět nesrovnalosti: citronová kůra - ne lžička, necelý sáček vanilinového cukru nikoliv 3 balíčky, strouhaný muškátový oříšek - proboha. zase tu máte celý kus, mléko (přibližně 400 ml) - to je u pečení zcela zásadní údaj. Do tvarohové nádivky patří 1/2 kg tvarohu, cukr, citr. kůra dle chuti.

  • Marsí | 5. 5. 2006 14:31

    Lenko, pokud chcete péci tyto koláče, doporučila bych opravdu skombinovat tuk: část másla a část sádla. Mně tyhle koláče moc nevydržely. Kámošce jsem pekla koláče na zásnuby, peču je svátky a narozeniny a vždycky mi perfektně vyšly a dlouho byly vláčné ( i po třech dnech), ale byly to ty co se jmenují " Svatební koláčky paní Rakové". Dejte si je tady do vyhledávače a určitě budete spokojená.Já už jiné nedělám.

  • Lenka | 5. 5. 2006 08:11

    Dobrý den, koláče vypadají velice lákavě. Chtěla bych je upéct na svatební hostinu. Nevíte náhodou někdo, jak dlouho koláče vydrží měkké a nadýchané? Musím je péct den před hostinou, nebo mohu i dříve? Děkuji

  • Lída | 30. 4. 2006 09:38

    Včera jsem zkoušela, nejsem žádná začátečnice, ráda vařím podle receptů z této stránky, ale tento neúspěch mě přiměl se registrovat, tím nemyslím, že by to byl špatný recept, spíš jsem špatně četla mezi řádky, těsto je voňavé, ale přes přesné dodržení postupu ,jsou koláče nízké a tuhé, nevíte kde se stala chyba?

  • airan | 11. 4. 2006 17:04

    Alenko, ja v Bulharsko pekla s uspechem moravske kolace z hladke mouky (jina tam taky neni) Myslim, ze to moukou nepokazite:-) Protoze jsem kolacky uz delala, vrele ten recept doporucuji.

  • Alena Wojtczak | 11. 4. 2006 15:22

    Bydlim v Berline a nesezenu tu polohrubou nebo hrubou mouku.Jdou ty kolace upect i z hladke mouky?Diky za odpoved Alena

  • Anonym | 26. 3. 2006 16:12

    Tyto koláče musím opravdu vynést až do nebe:-)) Díky za recept. Udělala jsem jich 100kousků a během odpoledne a večera byly pryč. Fakt super

  • Jana Tichá | 31. 8. 2005 20:04

    Upřímně - klidně si to těsto dokážu představit bez nich. V takovým množství se tahle špetka jemné vůně určitě vytratí. Ale protože jsem je doma měla a chtěla jsem stůj co stůj mít autentické koláče v dob dávno minulých, dala jsem je tam :-)))

  • kája | 31. 8. 2005 18:42

    opravdu už poslední dotaz, ty mandle v tom těstě jsou nutné?

  • Jana Tichá | 31. 8. 2005 17:12

    Běžně dávám na 1 kg mouky 40g kvasnic. Tady jsem se držela přesně receptu, což je jen 20g. V receptu je napsáno, že těsto má kynout 1,5 - 2 hod. Já jsem těsto nechala skutečně kynout téměř 2 hod. a je to potřeba. Těsto je těžší a tuhé a tenhle čas opravdu potřebuje. Můžete třeba dát víc kvasnic, ale podle mého mínění by to už nebylo ono - těsto by tím bylo dost cítit a přerazila by se vůně vanil.cukru, muškátu a kůry.

  • kája | 31. 8. 2005 17:01

    ještě se chci zeptat, těch 20g kvasnic na to 1kg mouky opravdu stačí? nebude mi to kynout příliš dlouho?

  • Jana Tichá | 31. 8. 2005 15:01

    Kájo, tuto mouku neznám, ale vzhledem k tomu, že v receptu je napsáno pouze "1 kg mouky", dala jsem automaticky polohrubou, ale nedostalo se mi, tak jsem ji doplnila (asi 1/3) hladkou. A byly vynikající! Řekla bych, že tahle mouka bude proto přímo ideální :-)

  • kája | 31. 8. 2005 14:42

    mám prosím dotaz, můžu použít mouku "Zlatka", jestli ji někdo znáte. Mám s ní dobré zkušenosti, je namíchaná hladka s polohrubou, ale můžu ji tedy použít i na tyto koláče ? děkuji

  • Anonym | 30. 8. 2005 17:45

    Od te doby co micham kynute testo v robotu jsem to nezkazila, predtim kdyz se nepovedlo jsem to obcas svedla na drozdi, obcas na mouku (pochopitelne jsem za to ja nemohla:-))) ale ted je to jak pise Di "jedna basen" Airan

  • Di | 30. 8. 2005 16:17

    Míchat kynuté těsto je opravdu dřina. Proto na hnětení používám ruční šlehač s metlami, co se nimi šlehají pomazánky. Jde to jedna báseň a je to mnohem rychlejší.

  • Naďa | 30. 8. 2005 14:02

    Tak tyhle koláče jsou fakt jednička!Ovšem já použila tohle těsto na dvojctihodné koláče-dovnitř nádivku z tvarohu a nahoru povidla a posypku.Taky se jim říká hanácké.Ale tohle těstíčko je jedna báseň.Paní Tichá-"hňoucat" na vále jsem vydržela o 5 minut dýl-20 minut-ale stačilo to i tak.....

  • Airan Novakova | 29. 8. 2005 14:44

    Ty kolace jdou rovnou do oblibenich:-))))

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
Moučníky Koláče Pečení Šlehání Výjimečný den Posvícení Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr Droždí Hnědý rum Hřebíček Mandle Mandle - loupané Máslo Mléko Moučkový cukr Mouka Muškátový květ Muškátový oříšek Rozinky Sníh z bílku Sůl Švestková povidla Tvaroh Vanilkový cukr Vejce Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pomazánka na chlebíčky

Pomazánka na chlebíčky

Arabské kuře

Arabské kuře

Lehký těstovinový salát

Lehký těstovinový salát

Sterilovaná paprika v nálevu s olejem

Sterilovaná paprika v nálevu s olejem

Drožďová polévka křečka Josífka s vločkami

Drožďová polévka křečka Josífka s…

Šťavnatá hovězí roláda s mletým masem

Šťavnatá hovězí roláda s mletým masem

Sladko-kyselé vepřové po thajsku

Sladko-kyselé vepřové po thajsku

Zdravé lívance z ovesných vloček

Zdravé lívance z ovesných vloček

Polévka s uzenými žebry a kroupami

Polévka s uzenými žebry a kroupami

Doporučujeme

50 minut
Dýňová panenka Wellington s batátovými hranolky

Dýňová panenka Wellington s…

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

95 minut
Pastýřský koláč

Pastýřský koláč

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Lokše

Lokše

Poslední sledované recepty

56
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
24
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
21
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
19
Prezidentské řízky na bramborách
Prezidentské řízky na…
17
Brokolicová polévka se smetanou
Brokolicová polévka se…

Zajímavé články

Nádherné vitrážové dorty: Díky jednoduchému zdobení vypadají jako umělecká díla
Nádherné vitrážové dorty: Díky jednoduchému…
Golden milk neboli zlaté mléko: Účinný přírodní lék, na kterém si i pochutnáte
Golden milk neboli zlaté mléko: Účinný přírodní…
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste fermentovaný oves jako zdravou snídani
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste…
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých, tradiční pochoutku našich předků
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých,…
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
AHA.cz Felix a Dáda u hrobu Aničky: Neúplná urna a proč nepřišel její bratr

Felix a Dáda u hrobu Aničky: Neúplná urna a proč nepřišel její bratr

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Móda z Cen Thálie: Hvězdou večera se stala Zdena Studenková, zazářila také Monika Absolonvá

Móda z Cen Thálie: Hvězdou večera se stala Zdena Studenková, zazářila také Monika Absolonvá

Ženy.cz Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Blesk.cz Co se dělo na Tháliích, když kamery zhasly: Mejdan na jevišti, pivko ve Slávii a cigáro na schodech

Co se dělo na Tháliích, když kamery zhasly: Mejdan na jevišti, pivko ve Slávii a cigáro na schodech

SportRevue.cz FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Komu se ozve bývalá láska a kdo si musí dát pozor na podvodníky?

Horoskop na další týden: Komu se ozve bývalá láska a kdo si musí dát pozor na podvodníky?

Další doporučené recepty:

Pořádná česnečka
Pořádná česnečka
Posvícenské koláče
Posvícenské koláče
Posvícenské koláče s tvarohem a švestkami
Posvícenské koláče s tvarohem a…
Posvícenské koláčky
Posvícenské koláčky
Posvícenské koláčky I.
Posvícenské koláčky I.
Pošírovaná pečeně se zeleninou
Pošírovaná pečeně se zeleninou
  • Recepty.cz
  • Posvícenské koláče z r. 1900
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact