Pomeranče oloupeme i s bílou slupkou. Čistou dužinu bez pecek dáme do hrnce a společně s cukrem a želírfixem přivedeme za stálého míchání k varu. Vše krátce povaříme (2-3 minuty), džemem naplníme čisté, suché skleničky, řádně uzavřeme a sterilujeme na 10 minut při 80°C.
2
**Marmeláda**: děláme stejně jako džem, jen nejprve pomeranče rozmixujeme(pomeleme) a propasírujeme, necháme jen čistou pomerančovou šťávu, ve které nejsou kousky ovoce.
3
----
4
* Džem (marmeláda) má být čirý, až průhledný.
5
* Pokud jsou pomeranče hodně sladké, můžeme přidat během vaření špetku kyseliny citronové.
6
* Dochutit se dá i hřebíčkem nebo skořicí, které před nandáním do skleniček vyndáme.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Hanka Vodičková
|24. 11. 2016 16:37
Je skvělý děkuji za recept.
Kateřina
|11. 2. 2013 12:48
Už jsem se o něj jednou podle receptu z nějakého časopisu pokoušela a výsledek nebyl valný, měla jsem ho hořký a nikdo ho nechtěl. Vyzkoušela jsem tenhle recept a jsem absolutně spokojená. Navíc mě láká i dochucení skořicí a hřebíčkem, tak se pustím do dalšího. Děkuji.