Cukroví s roztomilým názvem podvodnice vás dostane svou jemností. Ideální volba, pokud hledáte něco rychlého, nenáročného a přitom efektního na vánoční stůl! Kyne sice delší dobu, ale rozhodně se vyplatí se do něj pustit.
Do hrníčku nalijte vlažné mléko, rozdrobte droždí, přidejte 1 lžičku cukru a 1 lžíci mouky. Umíchejte hladké těstíčko, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte 15 minut vzejít kvásek, měl by zdvojnásobit svůj objem.
Do mísy dejte mouku, na kousky pokrájené máslo, ořechy a vypracujte kompaktní těsto. Vytvarujte ho do koule. Do velké mísy nalijte studenou vodu a těsto do ní vložte tak, aby bylo celé potopené. Takto nechte těsto kynout při pokojové teplotě do druhého dne.
Druhý den těsto vyndejte z vody a na pomoučněné ploše jej vyválejte na placku 5 mm silnou. Z těsta vykrajujte tvary a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 15 minut.
4
Do velké mísy nasypte 300 g moučkového cukru promíchaného s vanilkou a ještě horké podvodnice v něm hned po upečení obalujte.