V míse rozmíchejte mouku s droždím, se solí, s cukrem a máslem. Přilijte mléko a vypracujte hladké těsto. Nechte přikryté kynout asi hodinu. Meruňky omyjte a rozpulte. Podle návodu na obalu uvařte pudink s mlékem a cukrem. Smíchejte zakysanou smetanu, polovinu cukru, žloutky a vanilkový cukr. K bílkům přidejte zbylý cukr, ušlehejte tuhý sníh a zlehka ho zapracujte do smetanové směsi. Vykynuté těsto ještě jednou prohněťte, rozválejte na plát a položte na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou, tak aby vznikl okraj. Na těsto rozetřete pudink a poklaďte půlkami meruněk. Navrch rozetřete smetanový krém. Koláč dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.
Já jsem zkusila meruňky nahradit přebytečnými mraženými jahodami. Povedlo se. Chodíme a ukrajujeme. Ten koláč mi chutná jako buchtičky s krémem. Mňam. Určitě upeču na nějakou slavnostní příležitost, ať si "zachrochtají" i jiní.
Marie Šindelová
|12. 10. 2009 18:43
Nechala jsem se zlákat a stálo to za to!Určitě jsem tento koláč nedělala naposledy a zakládám do oblíbených.Mám ho na balkoně,ukrajovat chodíme každou chvilku!1*
Radka Křížová
|3. 10. 2009 22:02
já jsem to pekla tak nějak od oka,až ztuhla náplň - ne úplně dotvrda,ale aby netekla- bylo to asi 40 minut,ale opravdu už nevím...pudink jsem nechala trochu prochladnout a vlažný jsem ho na to nalila, sladila jsem ho jako obvykle během vaření. Jen opravdu doporučuju nechat buchtu zchladnout než ji nakrojíte,jinak z toho budete mít rozteklou hromádku...
zdenka supolova
|3. 10. 2009 18:39
Prosím,jak dlouho se to peče a ten pudink se dává teplý?Nerada bych to "zvrtala".
zdenka supolova
|3. 10. 2009 18:04
Do pudinku dáváte taky cukr?Těch 10deka moučkového je až do toho smetanového krému,že?Hned zítra jdu do toho.
Monika T
|2. 10. 2009 16:07
výborný, určite budem častokrát opakovať, za 1
Radka Křížová
|22. 8. 2009 18:00
vynikající koláč. Pekla jsem z poloviční dávky v dortové formě. Nejdřív jsem byla rozpačitá,protože jsem ho nenažraně nakrojila ještě vlažný,vrstvy po sobě klouzaly a pudink tekl,takže jsem měla na talířku hromádku čehosi ne moc hezkého. Po úplném zchladnutí krásně drží pohromadě a v pohodě se dá krájet,navíc se i rozležel a chutná ještě líp,než zatepla:-)
Vendula Strakošová
|11. 8. 2009 10:40
Udělala jsem a všem chutnal a není to ani už koláč, ale spíš zákusek. Kombinace sladkého krému a nakyslých meruněk je výborná a myslím, že by tam mohlo být jakékoliv ovoce podobného typu.
Gabriela Hekšová
|18. 7. 2009 16:38
kolac jsme prave dopekli s pritelem a moc nam chutna..jen jsme misto suseneho drozdi dali normalni, ale kolac je opravdu moc dobry...
Oldřich Gargulák
|6. 9. 2008 13:23
Ty brďo!!! Už to někdo pekl? Je to na vidličku, nebo zdání opět klame?