Takže,dívali jsme se na recept na Chytré ženě a nejde námtam napsat komentář,protože nejsme zaregistrovaní a tak píšeme sem! <3 :-S <:-) :-* 8-) :-\ :-[ :-P :-D
viděli jsme recept chytré ženy a nejde nám tam přidat komentář, tak to píšem sem 8-) <3 :-| :-)) :-X O:-)
Souhlasím, je výborná a zkazit se na ní snad ani nic nedá.
Delam taky jako pani M. S. 1:1 nebo 2:1 a vzdycky se povedla. Je vyborna.
Voda se do marmelády ani džemu nedává.
Voda se do marmelády ani džemu nedává.
Dobry den,prosim davate tedy jen pul kg cukru a ten zelirovaci 2:1 nedavate.Muzete mi to napsat na email,nezli to zitra zacnu delat,delam to totiz poprve.Dekuji Prochazkova Geschick@seznam.cz|
Chtěla bych se zeptat kolik dáváte vody na 1 kg meruněk
Jak používáte na džem pekárnu. Děkuji
Používám želírky 1:1 nebo 2:1 buď na kilo nebo půl kila cukru a vždycky jsou to výborný džemy a rozdíly v nich nevidím. Jen příprava je o něco jinačí. A také jen sklenice otáčím jak se píše a nesteriluji. Meruňkový málo kdy vydrží do dalších meruněk.
Džemy dělám s poloviční dávkou cukru a jsou pak tak akorát. S kilem cukru mi přijdou džemy přeslazené. Sterilizaci jsem nikdy nědělala a ještě mi nestalo, že by se džem zkazil. Po nalití do skleniček džemy otočím na víčko a všechny přikryji froté ručníkem, aby pomaleji chladly. Hodně využívám k přípravě džemů domácí pekárnu, je to super pomocník:-)
Používám hodně zralé a tak i hodně sladké meruňky a tak cukr ubírám. Do kompotu zase dávám cukru o něco víc, protože kyselý kompot nikomu nechutná. :-) :-)
tohle platí i pro ostatní peckoviny (broskve, hořké mandle, slívy, třešně atd.),
jádra jsou jedovatá jen ve větším množství a za čerstva. Obsahují malé množství amygdalínu, ze kterého vzniká kyanovodík. Sušená jádra ho již neobsahují, takže jsou zcela v pořádku
Meruňkovou my nejradši a pak rybízovou na linecké cukroví.Taky ovoce neproslazuji, jednoujsem to zkusila s jahodama a pak mi celá várka chytla plíseň a víčka se nafoukly. Vařím hned po sběru a bez problémů.
Proc se tam davaji ty jaderka??? dekuji za odpoved
: '(
:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-)
:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-)
Sklenice dobře uzavřeme a otočíme dnem dolů? Snad nahoru, ne? :-\
Díky :-) Zkusila jsem otočit a jak píšete větší hrnec, povedlo se!! ;-)
Nejsou jedovatá, mají hnedou slupku a ta se musí sloupat aby jaderko bylo bile.. :-)
Slyšela jsem,že jsou jádra hořká a jedovatá.To je asi nějaký drb? :-\
Mamka zavařuje i ve vyšším hrnci nemusí být přímo zavařovací a i když je otočíte vzhůru tak to funguje ;-)
Neproslazuji, protože mi vždycky ztmavnou, tak je vařím rovnou s cukrem a taky jsem přestala používat přípravky od Otkera, které jsou hrozně drahé. Zavařuji v hrnci s plátěným ručníkem na dně a sklenice neotáčím. Vždycky se mi povedla a.s jiným ovocem jí dělám stejně.
Moc prosím - sterilovat se smí zásadně jen v zavařovacím hrnci? Dostala jsem bedýnku meruněk a ta marmeláda by mě moc lákala, jen nemám zavařovací hrnec.... Děkuji za informaci!!
Meruňky doporučuji vypeckovat, nakrájet na kousky a prosladit - a nechat pár hodin v ledničce odležet (třeba do rána). Já osobně používám na džem raději pektogel a skleničky obracím i zavařuji - džem se rád kazí! Malá vychytávka: do džemu je bezva dát pár oloupaných jader z pecek meruněk.