Recept se zdá složitý, ale až tak to není. Medovník vyšel skvěle, i když jsem neměla a tudíž nedala ořechy. :-*
Děkuji za odpověď :-)
Náplň si můžeš udělat dle sebe a pudink s máslem zní fajn, je to běžná náplň Dnem vzhůru znamená, že nedáš těsto do vnitř plechu, ale plech otočíš a dáš těsto na něj, aby se ti lépe sundávalo
Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda-li mohu použít na náplň č.2 vychladlý vanilkový puding sešlehaný s máslem? A dále nechápu, co znamená "dnem vzhůru"... nemohu těsto dát do normálního plechu či dortové formy? Děkuji moc za odpověď :-)
myslim si ze reěit,jestli je to Marlenka nebo medovnik,je mi uplne jedno,hlavně že je dobry a to je O:-)
ty hlupana :-))
Super recept na marlenku....dělám ho už podruhé ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)
Nejúžasnější recept na Marlenku :-) . Poprvé jsem ji dělala 3 hodiny a dala jsem tam příliš ořechů, takže těsto se na sebe nenalepilo, ale podruhé už příprava a vše proběhlo rychleji. Děkuji moc za tento recept :-). Marlenka nevydrží ani jeden den :-D
A co jste tím chtěla říct? jinak pro Vaši informaci recepty, postupy a návody pod autorská práva nespadají.
Můžete se podívat i na video: http://www.jaksetodela.cz/video/2386/marlenka-recept-na-zakusek-marlenka Dobrá rada nad zlato :-)
Vážený paní nebo vážený pane. Recpt na marlenku je opravdu vynikající . Již jsem jí několikrát dělala. A pokud budete chtít i mé foto, ráda Vám pošlu. Protože takhle stejně krásně, když se rozkrojí, vypadá :-*
Maizena je kukuřičký škrob,je na zahuštění.
Dobrý den,co je to Maizena?Děkuju
Neviem podľa čoho ste usúdili, že fotografia je okopírovaná. Fotografiu som urobila vlastnoručne, rovnako ako koláč. To predsa dnes nie je žiadny problém. Vaše obvinenie nie je fér.
Foto vypadá, jako by bylo okopírované. Noo, nevím, jestli tady je to ready. Ale na těch stránkách, kam vkládám recepty a studuji jiné, se tohle tedy nedělá. Buď foto nedám nebo vyzkouším a použiji své vlastní. Autorské právo Vám nic neříká? :-!
veľmi pekne ďakujem za tento receptík!!!! Marlenku som piekla v piatok večer a dnes už nie je po nej ani stopy Bola naprosto LUXUSNÁ!!!! A to ešte keď napíšem, že sme boli na ňu dvaja...najviac som sa pobavila na poslednej vete v recepte :"Koláč je potřeba nechat odležet asi dva dny" TAK TOTO NIE!!! TO FAKT NIE JE MOŽNÉ ))) moooc dík za recept
Skaramelizované salko nepoznám. Možno som si v obchode iba nevšimla. Predáva sa tiež konzervované?
Marlenka se moc povedla, díky za recept, jsem teď hvězda jenom doporučím koupit salko už zkaramelizované, stojí jen o pár korun víc a ušetříte si spoustu práce. Těsto jsem si taky nechala ve vodní lázni, jak se peklo v troubě tak tam bylo pořád pěkně v teple a potom se s ním dobře pracovalo. Pekla jsem normálně v plechu (ne dnem vzhůru), těsto jsem válela rovnou na pečící fólii, aby se při přenášení netrhalo. Jinak opravdu doporučuji nechat zaležet, aby krém stihl nasáknout do plátů těsta. Vzhledem k obrovskému úspěchu budu brzo dělat znova <3
hahahahahahahahaahahhahahha <3
Vanilka = vanilkový cukor
dobrý den,prosím,můžete mi sdělit co je to vanilka...???Je to vanilkový lusk,nebo je to vanilkový cukr,nebo snad něco jiného,co neznám...???Děkuji za odpověď,ale teď fakt nevím :-\ :-)
Tak Marlenka je jen jedna. Medovník je medovník, podle mě napodobenina Marlenky. Je to asi to samé, jako napodobování tiramisu, sachr dortu... A je určitě registrovaná.
Dakujem. Som rada, ze sa vam kolac vydaril. Ja tiez vzdy polozim plytky tanier na hrniec s vodnym kupelom a na nom udrziavam cesto teple. Skusala som uz rozne kremy, ale kombinacia tychto dvoch kremov nam zatial chuti najviac.
Tento recept som zháňala dlho a našla ho až tu. Skúsila som to upiecť podľa neho a nemalo to chybu. Moc ďakujem!!! Zároveň mám pár zlepšovákov. Pokiaľ si necháte vodnú lázeň v ktorej ste cesto robili a už hotové cesto si do nej vložíte na míse, tak ho máte naustále v teple a nemusíte sa tak moc ponáhlať pri válaní plátov. Pláty som si gúlala na pečiacom papieri, na tom som ich potom lahšie prenášala na plechy a nemala som problémy s trhaním plátov. Do krému so salkom si pridajte 1 a pol masla a krém bude tuhší a nebude tiecť a pritom sa dobre roztiera.
Dobry den, zkousim jiz nekolikaty recept na medovnik/marlenku. Napln jsem trosku upravila: pripravila jsem neco jako besamel, salko (staci varit 3/4 hodky v papinaku), utrela maslos troskou cukru a vse smichala, pridala trosku karamelu. Myslim, ze pokud bych testo jeste po upeceni potrela napr. javorovym sirupem, tak rez byl jako od profiku. Diky za recept. Marie
Dalo to teda fušku to udělat, hlavně pak ten úklid.Je to moc máslové a sladké,ale vcelku dobré.
zrovna se chystam delat mace k narozkam urcite dam vedet ja to dopadlo
Piekla som na veľkom plechu:40x30 cm (originálny zasúvací k teplovzdušnej rúre), ktorý som otočila hore dnom. Cesto treba vyváľať na tenko, asi na hrúbku 2 mm. Pri pečení sa trošku zodvihne a upečené je hrubé asi 4-5 mm. Ale dá sa robiť kľudne aj na menšom plechu prípadne ako torta. Pri torte by sa ale množstvo surovín muselo upraviť. Ja by som radšej urobila dve menšie torty z tohoto množstva, pretože na jednu tortu bude karamelovej plnky veľa a polovicu salka asi neuvaríte. A ešte jedna rada na záver: Ak chcete mať cestá rovnako veľké, môžete ich orezať pred pečením napr. podľa menšieho plechu. Zvlášť potom ale treba upiecť aj odrezky, ktoré sa nakoniec rozmrvia na posýpku.
Mám prosbu,na jak velkém plechu pečete ty pláty?
Dobrý den, o tomto byl v Respektu zajímavý článek, takže pokud si dobře vzpomínám historie je následující: Medovník původně do Čech přivezli ruští přistěhovalci - údajně jej nabízeli cukrárnám nejdříve zdarma na ochutnání, a většina jim na jejich dort kývla. Pak ovšem do Čech zavítal jistý pán z Arménie (později vlastník práv na dort Marlenka), který dort ochutnal a tvrdil, že jeho rodina zná recept ještě lahodnější. Na medovník už měl ale někdo jiný patent, proto se rozhodl nazvat svůj moučník dle jména své sestry (alespoň tuším, že to byla sestra) - Marlenky.
Je to opravdu super holky. S takovu tu dietu držet snad nikdy nebudu.
Medovník je sušší. Marlenka je s větší dávkou krému a jsou v ní na hruběji namleté ořechy.
je to opravdu uzasny moucnik!!!!!-teda púokud to chutna tak jako tam Marlenka v restauracich!
baštili jsme Marlenku i Medovník na dovolené v Kašperkách. Medovník krájeli z kulatého korpusu,Marlenku z čtvercového. Chuťově asi jako "jednovaječná dvojčeta" :o)))....ptali jsme se cukráře na rozdíl, ale dovedl nám říct pouze to, že rozdíl je v dodavateli. Opravdu jsou oba zákusky moc dobrý, jsou si velice podobný snad až totožný. Jen pro našeho syna byl Medovník mnohem vláčnější a proto i lepší.
Neviem, či je Marlenka chránená značka, ale originálny recept výrobca samozrejme tají. Čítala som veľa rôznych receptov a vo vačšine z nich boli použité podobné medové cestá. Marlenke sa hovorí aj "medová torta". Myslím, že v originálnom recepte sa cesto nevyváľa, ale "natiera" sa natenko na papier a tak sa upečie. Skúšala som, ale váľané cesto sa mi páči viac, aj sa lepšie robí. Tento recept samozrejme originál nie je, ale určite stojí za to vyskúšať ho.
Jestli Marlenka není chráněná značka
Já mám dojem, že Marlenka je obchodní název pro medovník, jako majolka je majonéza:-))
Podle ingrediencí a obrázku to vypadá jako medovník,přikládám se ke Katce,jestli by se někdo našel a napsal rozdíl mezi těmito moučníky,děkuji.
Báječné. ještě bych přidala mleté ořechy a to asi na máslový krém posypat a sekanými posypat povrch
jaký je vůbec rozdíl mezi marlenkou a medovníkem?
Tak to je bezva recept, dávám do oblíbených.