• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Lokum - Turecký med (originální recept z Turecka)
Napište svůj komentář k receptu

Lokum - Turecký med (originální recept z Turecka)

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 150 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Lokum - Turecký med (originální recept z Turecka)
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 250
      g rýžová mouka Na množství asi 1,2 kg
    • 1
      kg cukr krystal
    • 0,25
      lžička kyselina citronová
    • 250
      g vlašské ořechy na sucho opražené (mohou být pistácie, lískové oříšky, mandle)
    • lískové oříšky
    • 3
      lžíce růžová voda z lékárny nebo obchodu se zdravou výživou

Postup přípravy receptu

1
Formu asi 25 cm x 25 cm vyložit mušelínem tak, aby na všech stranách přesahoval okraje formy. Posypat polovinou rýžové mouky. Zbytek rýžové mouky smíchat s cukrem a možná trochu víc něž 1 1/4 l vody. Přivést do varu. Přidat kyselinu citronovou a pokračovat ve vaření za stálého míchání. Když směs začne pěnit, snížit teplotu a pokračovat v pomalém vaření. Sem tak zamíchat, aby se předešlo od usazování a karamelizaci cukru. Po 2 hodinách sejmout z ohně a vyzkoušet med takto. Vložit 1 lžičku směsi do ledové vody a vytvořit z ní kuličku. Jestli je kulička pružná a dá se zmáčknout, směs na turecký med je hotová.
2
Opražit ořechy a zamíchat je do hmoty společně s růžovou vodou. Nalít směs do připravené formy, uhladit povrch a nechat stát alespoň po 24 hodin. Vyklopit med na plech a hustě jej pocukrovat. Pomocí velice ostrého nože, nebo sekáčku nakrájet čtverečky, nebo obdélníky a znovu je obalit v cukru.
3
Poznámka: tvar Tureckého medu může být různý. Někdy se místo cukru používá med. Místo růžové vody se používá voda z pomerančových květů atd. Mám více receptů, ale tento je ten nejvíce autentický. Patří mezi turecké recepty na cukrovinkové speciality, vedle Halvy a jiných orientálních názvů, jako je Dívčí poprsí, Skřivánek, Dámské rty atd.
4
TIP: nemáte-li rýžovou mouku, lze si ji po trochách umlýt z rýže v kávovém mlýnku.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ovesný turecký med, základní recept

Ovesný turecký med, základní recept

Turecký med

Turecký med

TZATZIKI - originální řecký recept

TZATZIKI - originální řecký recept

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Airan Novakova | 28. 8. 2006 14:11

    Pani Sladkova, mate pravdu - v Bulharsku se prodava jen pod nazvem lokum a je jiny nez turecky med ze zdejsich pouti. Ale musim se zastat autorky, rahatlokum patri taky mezi takzvane "turecke medy":-) Takze nazev je spravne.

  • Simča Sládková | 28. 8. 2006 12:58

    Lokum je něco naprosto jiného, než turecký med! (Tedy lokum, jak se prodává např. v Bulharsku a turecký med, jakáý se prodává u nás na pouti..... tomu více odpovídá zde dnse uveřejněný "Turecký med měkký".

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Vánoční cukroví
Moučníky Cukroví Vaření Turecko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krystal Kyselina citronová Lískové oříšky Růžová voda Rýžová mouka Vlašské ořechy
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pikantní vepřová játra

Pikantní vepřová játra

Květákový nákyp s kuřecím masem

Květákový nákyp s kuřecím masem

Babiččina pudinková buchta

Babiččina pudinková buchta

Výborné ananasové řezy

Výborné ananasové řezy

Široké nudle se slaninou a zelím

Široké nudle se slaninou a zelím

Slaný mrkvový koláč

Slaný mrkvový koláč

Babiččin falešný tatarák

Babiččin falešný tatarák

Vaječné placičky se sýrem a šunkou

Vaječné placičky se sýrem a šunkou

Tiramisu se zakysanou smetanou

Tiramisu se zakysanou smetanou

Doporučujeme

50 minut
Čočka na kyselo

Čočka na kyselo

55 minut
Jablečná buchta

Jablečná buchta

50 minut
Kulajda

Kulajda

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

30 minut
Americké lívance

Americké lívance

30 minut
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Bramborový salát s čočkou a pečenou…

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

301
Pestré šťouchané brambory
Pestré šťouchané brambory
181
Čočkový salát s pečenou mrkví a petrželí
Čočkový salát s pečenou…
161
Bramborová pomazánka  na chlebíčky
Bramborová pomazánka na…
146
Dýňové placičky II.
Dýňové placičky II.
68
Philadelphsko-kyjevský řízek
Philadelphsko-kyjevský…

Zajímavé články

Nejlepší pečené brambory? Zkuste recept na bouchačky od Jamieho Olivera
Nejlepší pečené brambory? Zkuste recept na…
Jablečný koláč 4x jinak: Upečte si sypaný, z křehkého těsta, s mandlemi nebo pudinkem
Jablečný koláč 4x jinak: Upečte si sypaný, z…
Dýňové latte lepší než z kavárny. Naučte se, jak ho připravit doma
Dýňové latte lepší než z kavárny. Naučte se, jak…
Recepty z mletého masa: 6 bezkonkurenčně nejlepších obědů
Recepty z mletého masa: 6 bezkonkurenčně…
Tak trochu jiný chleba: Jak na indický naan, francouzský fougasse nebo italskou focacciu
Tak trochu jiný chleba: Jak na indický naan,…
AHA.cz Z Mareše je troska: Rozvod s Monikou, nebo vážná nemoc?

Z Mareše je troska: Rozvod s Monikou, nebo vážná nemoc?

Mimibazar Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Jaké boty se nosily v roce, kdy jste se narodila?

Jaké boty se nosily v roce, kdy jste se narodila?

Ženy.cz Chlapi, takhle ne! 10 věcí, které zaručeně odradí každou ženu

Chlapi, takhle ne! 10 věcí, které zaručeně odradí každou ženu

Blesk.cz Návštěva Trumpových v Británii: Melania a Kate u skautů! Co daly dětem?

Návštěva Trumpových v Británii: Melania a Kate u skautů! Co daly dětem?

SportRevue.cz FOTO: Fotbalista Mauro Zarate v Evropě pohořel. Mnohem víc zaujala jeho manželka

FOTO: Fotbalista Mauro Zarate v Evropě pohořel. Mnohem víc zaujala jeho manželka

Maminka.cz Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Blesk Horoskopy Jaké jste znamení podle indického horoskopu? Najděte si to své!

Jaké jste znamení podle indického horoskopu? Najděte si to své!

  • Recepty.cz
  • Lokum - Turecký med (originální recept z Turecka)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact