• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Královská nakládaná zelenina (carska turšija)
Napište svůj komentář k receptu

Královská nakládaná zelenina (carska turšija)

autor: airan
0.0
moje hodnoceni
2.0
hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: neuvedeno
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Královská nakládaná zelenina (carska turšija)
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 6
      kg paprika rajčatová
    • 1
      ks hlávkové zelí střední - asi 1.5 kg
    • 1
      kg mrkev
    • 1
      ks celer větší
    • 1
      kg kapie
    • 500
      g sůl
    • 250
      g cukr
    • 250
      g med
    • 1
      l voda
    • 1
      l vinný ocet 6%
    • 5
      ks pepř celý kuličky
    • 2
      ks nové koření kuličky
    • 1
      hrst celerová nať zelená

Postup přípravy receptu

1
Zelí nakrájíme na hrubo, mrkev na kolečka (2 mm), kapie na proužky, celer na plátečky (2 mm), nať na lístečky. Vše zamícháme s částí soli. Očistíme rajčatové papriky (vydlabeme semínka). Zbylou sůl, cukr, med, vodu a ocet svaříme a necháme vychladit. Papriky naplníme směsí, poskládáme do sklenice, přidáme koření a zalijeme studenou marinádou. Zatížíme a necháme uležet v chladu (postačí chladný špajz) alespoň 3 týdny. Můžeme též plnit do obyčejné sklenice a sterilovat (já je vařím 3 minuty, vypnu plyn a nechám ještě dojít 3 minuty).
2
Tato turšija je vynikající, při nesprávném skladování (v teple) může chytit nahoře bílou plíseň, proto je lepší ji sterilovat, i když pak není tak křupavá. Následná chuť a vzhled si zaslouží své jméno .
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Carská pomazánka

Carská pomazánka

Bulharská trošije (nakládaná zelenina)

Bulharská trošije (nakládaná zelenina)

Nakládaná zelenina do bramborového salátu

Nakládaná zelenina do bramborového…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • viera sidá | 9. 9. 2007 13:06

    kto robil nech odpovie či treba takú dávku soli,prosím aj o podrobný postup, stačí nálev na celú dávku

  • Heluša Šmídová | 24. 8. 2007 07:33

    Dobrý dne paní AIRAN.Mám jen dotaz, jak dlouho a kde nejraději skladovat "silvestrovksou Křupavou nakládanou kapii",když ji udělám teď podle Vašeho receptu, vydrží mi do SIlvestra?Pokud se ovšem do ní nepustí moje dcery. Děkuji Hela

  • Simča Sládková | 17. 8. 2007 21:00

    Jejdankote, a my dioma říkáme trošije (a dáváme tam taky květák :o). A taky ještě cibuli )

  • Marsí | 17. 8. 2007 14:56

    Miluško..je to normální paprika světlé barvy, akorát nemá klasický tvar, ale kulatý jako rajče..:-)) dobře se plní a hezky pak vypadá..

  • Miluše Vlachová | 16. 8. 2007 09:00

    ím rajčatová paprika ?

  • Airan Novakova | 6. 1. 2006 22:43

    Mila Anno, nic se nedeje, aspon jsem se zasmala...moje cestina je dost pochybna ale o me bulharstine zatim nikdo nepochyboval :-)))) Pozdravujte ode mne pana Ilieva.

  • Anna Ilievová | 3. 12. 2005 18:23

    Připomínku beru zpět, je to dobře turšija, jen mě učili v Bulharsku trušija a teď mi manžel řekl, že to znám špatně :-(

  • Anna Ilievová | 3. 12. 2005 18:03

    Opatrně se zeptám: neříká se trušija?

  • Airan Novakova | 24. 11. 2005 15:27

    Kvetak se tam opravdu muze misto zeli dat, je to taky dobry, vlastne je to puvodny recept! I kdyz to bude znit divne, obcas na podzim se v Bulharsku nedal sehnat kvetak, protoze vsechni ve velkem pripravovali tursije a tak se zacal nahrazovat zelim. P.S. Aaron Novak je muj povedeny manzel:-)))

  • Anonym | 24. 11. 2005 14:39

    Já osobně bych tam dal syrový květák neb jsem balkánu znalý a carské turšije jsem zkomzumoval přehršli. A s květákem místo zelí mi chutná více. Aaron Novák

Vyberte, co chcete vytisknout
Zdravě i chutně Zelenina Svačina Večeře Pozdní večeře Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celer Celerová nať Cukr Hlávkové zelí Kapie Med Mrkev Nové koření Paprika Pepř celý Sůl Vinný ocet Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vepřová pečeně s kůrčičkou

Vepřová pečeně s kůrčičkou

Chlebová placka snadno a rychle

Chlebová placka snadno a rychle

Berlínské řezy II.

Berlínské řezy II.

Americké čokoládové cookies

Americké čokoládové cookies

Hrníčkové knedlíky

Hrníčkové knedlíky

Kynuté knedlíky plněné masem

Kynuté knedlíky plněné masem

Fazole z konzervy

Fazole z konzervy

Krevety na grilu

Krevety na grilu

Tiramisu

Tiramisu

Doporučujeme

40 minut
Cukety plněné mletým masem

Cukety plněné mletým masem

Meruňkové knedlíky - kynuté

Meruňkové knedlíky - kynuté

45 minut
Buřty na pivě

Buřty na pivě

60 minut
Rybízový koláč jako od babičky

Rybízový koláč jako od babičky

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

40 minut
Cuketové placky bez lepku

Cuketové placky bez lepku

40 minut
Rýžový nákyp s meruňkami

Rýžový nákyp s meruňkami

120 minut
Zapečené brambory s masem a smetanou

Zapečené brambory s masem a smetanou

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Poslední sledované recepty

177
Klasické lečo
Klasické lečo
120
Čočkové kuličky v rajčatové omáčce s těstovinami
Čočkové kuličky v…
40
Houbový guláš
Houbový guláš
35
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
31
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…

Zajímavé články

Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5 tipů od profesionálního barmana
Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5…
Neuvěřitelné květinové dorty: Jihokorejská cukrářka vytváří sladkosti, které vypadají jako skutečné kytice
Neuvěřitelné květinové dorty: Jihokorejská…
Velký meruňkový speciál: Rady, kde je nasbírat, jak je zavařit, usušit i co z nich upéct nebo uvařit dobrého
Velký meruňkový speciál: Rady, kde je nasbírat,…
Cuketové recepty celebrit: Upečte si cukeťák Heleny Vondráčkové nebo bábovku Marthy Stewart
Cuketové recepty celebrit: Upečte si cukeťák…
Meruňkové knedlíky podle Josefa Maršálka: Tvarohové těsto nechává odpočinout a používá meruňky i s peckou
Meruňkové knedlíky podle Josefa Maršálka:…
AHA.cz Těžko u Šafářové s Plekancem: Dusná atmosféra plná stresu, děti trpí

Těžko u Šafářové s Plekancem: Dusná atmosféra plná stresu, děti trpí

Mimibazar Strie: Proč vznikají a jak je řešit?

Strie: Proč vznikají a jak je řešit?

Dáma.cz Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Blesk pro ženy Stylový týden: Saskia Burešová má v 78 letech styl v malíku. A kdo byl ještě na pochvalu?

Stylový týden: Saskia Burešová má v 78 letech styl v malíku. A kdo byl ještě na pochvalu?

Ženy.cz Musíme si promluvit: Proč rozhovory o vztahu muže děsí a nikam nevedou?

Musíme si promluvit: Proč rozhovory o vztahu muže děsí a nikam nevedou?

Blesk.cz Bydlení stylistky krásek Kašákové i Šlégrové: Elegance a fascinující výhled!

Bydlení stylistky krásek Kašákové i Šlégrové: Elegance a fascinující výhled!

SportRevue.cz FOTO: Ája Vrzáňová a 35 dalších nejkrásnějších krasobruslařek všech dob

FOTO: Ája Vrzáňová a 35 dalších nejkrásnějších krasobruslařek všech dob

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy Hodina narození určuje vaši povahu: Přišli jste na svět před půlnocí, nebo po obědě?

Hodina narození určuje vaši povahu: Přišli jste na svět před půlnocí, nebo po obědě?

  • Recepty.cz
  • Královská nakládaná zelenina (carska turšija)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact