Kotletu nakrájíme asi na 8 plátků. Naklepeme, osolíme a opepříme. Oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky (ne moc silné). Cibuli nakrájíme na slabá kolečka. Pekáč vymažeme olejem. Na dno pekáče poklademe brambory vedle sebe, osolíme. Na brambory dáme vrstvu cibule. Na cibuli opět vrstvu brambor (osolíme) a na brambory poklademe plátky kotlet. Na kotlety dáme vrstvu cibule. Na cibuli dáme vrstvu brambor (osolíme), na brambory dáme cibuli, plátky kotlet a poslední vrstvu brambor. Nastrouháme sýr a posypeme brambory, celou plochu. Vše zalijeme smetanou a dáme do trouby péct. Pečeme asi 2 hodiny. Ze začátku pečeme asi půl hodiny přikryté. Potom pekáč odkryjeme a necháme dopéct. Když sýr zrůžoví, je hotovo!
Je to dobrůtka. Ale sýr přidávám až ke konci pečení. V receptu je psáno péct 2 hodiny, z toho půl hodiny přikryté, pak odkryté dokud není sýr růžový. Sýr je růžový raz dva, kdybych ho nechal péct ještě hodinu a půl po odkrytí, tak je jako beton.
Míša
|5. 5. 2014 07:43
Jo, a ještě nevymazáváme olejem, ale jen máslem, ale to asi jak kdo má rád...
Míša
|5. 5. 2014 07:38
Tohle jídlo dělávala i naše babička a děláváme ho dodnes. Jen tam nedáváme sýr, ale prosypáváme jednotlivé vrstvy brambor paprikou a třeba i grilovacím kořením a do té šlehačky pak dáváme jeden rajský protlak. A nejde to jen s kotletama, zkoušeli jsme i s krůtí nebo s kuřecím a je to taky moc dobré,
Tak, a teď koukám, že si dneska asi zase zavzpomínáme na naší babičku...
zdena
|30. 3. 2014 11:04
prave to davam do trouby,dala sem mene brambor,ale urcite to bude dobre
Eva
|23. 3. 2014 11:09
Souhlasím !!! Je to úplný mor!
Dana
|19. 3. 2014 16:51
a zapoměla jsem dodat, že po třičtvrtě hodině to odkryju a pak už dopékám odkryté
Dana
|19. 3. 2014 16:50
Tento recept mě naučila mamka, a dělám tohle jídlo prý ještě líp než ona peču to zhruba na 180 třičtvrtě hodinky zakryté, bez sýra, s cibulí ale my to máme raději když je ta smetana více tekutá, takže ji tam přileju až tak 15 minut před koncem pečení a dávám 33 % smetanu
Klára
|11. 9. 2013 08:02
Dobrý den. Když dáváte kysané zelí, dáváte tam taky sýr nebo ne? :-\
rudolf
|25. 6. 2013 16:10
Než dám kotlety do pekáče s bramborami a cibulí, tak je obyčejně zprudka osmahnu po obou stranách, maso se zatáhne a je pak štavňatější a nemusí se tak dlouho péct.
Jit
|30. 3. 2013 20:01
Jakou doporučujete teplotu?
Jana
|10. 3. 2013 08:13
a také je dobré to proložit kysaném zelím,mnam,zrovna to jdu ddělat
Jakub
|24. 10. 2012 15:48
Sýr ještě pochopím, ale uzený sýr? Bléééééégh
Pavel
|26. 8. 2012 10:18
Nechci Vám do toho děvčata moc kecat, ale tohle dělala moje bejvalka před dvaceti léty, ale naštěstí ji nikdy nenapadlo to mršit sýrem, natož pak uzeným. Dobře okořenit, zalít šlehačkou ať vše potopený a je to zlatý jídlo. V komentářích jsem to "dobře okeřenit" viděl, takže pro inspiraci stačí. Proč všude cpát sýry a zapékat vše se sýrem, nedejbože uzeným. Pak je z toho cítit uzený sýr a chuť masa je v hajzlu :-(
Mysti
|16. 3. 2012 11:08
Skvělé jídlo, jedno z nejoblíbenějších :-) Jen dávám také méně vrstev brambor. A doporučuji přidat rozmarýn ;-)
Dělám jen jednu vrstvu brambor, na to cibuli a kotlety, zalít šlehačkou azastrouhat sýrem. Bohatě to stačí a myslím, že se brambory i líp propečou, než když je vrstev tolik, to je přesně jak píše Martin spíš uvařené než upečené....
Omlouvám se, že reaguju tak pozdě - na svůj recept (teda původně samozřejmě není můj) jsem narazila náhodou a tudíž i na Váš dotaz.
Mě se to taky stává, chce to podle mě nechat píct tak dlouho, až se to vypeče a nebát se vyšší teploty - samozřejmě kontrolovat. Tzn. mít v zásobě časovou rezervu. A taky jsem vypozorovala, že to chce šlehačku a ne obyč smetanu, kde je víc vody. A možná i míň vodnaté brambory
Tak ať se to povede 8-)
Peťka
|7. 8. 2011 19:55
zkuste použít smetanu ke šlehání, je lepší než 12% smetana na vaření..
Shift+R zlepší kvalitu vyznačeného obrázku. Shift+A zlepší kvalitu všech obrázků na webové stránce.
Martin
|14. 7. 2011 21:07
Prosím Vás,čím to je ,že mam po počení v pekáči pokaždé hodně vody a maso se spíše vaří než peče?děkuji za radu.
Lucie Kettnerová
|19. 9. 2010 14:25
Jídlo bylo opravdu moc dobré. Něměla jsem smetanu, tak jsme ji nahradila dvěma cottage sýry a kysanou smetanou, dochutila solí pepřem a česnekem, trošku zředila vodou a super jídlo bylo hotové
blanka semeráková
|11. 3. 2009 22:06
já zapčečné kotlety s brambory taky zbožňuju a naučila jsem je i manžu, což je dost co říct, protože on tučná jídla - smetanu - nemusí. Ale dělám to bez cibule a sýra, jen kotlety a brambory zalité šlehačkou promíchanou se sladou paprikou. Hned bych si dala...
anton 009
|5. 7. 2008 16:01
nikdy nepřemýšlím co budu dělat, ale tento recept je skvělý, přiznám se, že miluju výrazné chutě, proto do smetany jsem přidal na drobno nakrájený česnek, bazalku, trochu worcesteru, a taky jsem to trochu naředil mlíkem, aby vše bylo pod hladinou, dělal jsem to v troubě na 200 a trvalo to 2,5 hodiny a SUPER !!! DĚKUJI AUTOROVI ZA NÁPAD ....
Kristýna Matysova
|16. 1. 2008 12:29
Je to strašně moc dobré mohu to každému doporučit, opravdu dobré ten kdo to vimyslel tak to musel býti profík.
Kateřina Walterová
|27. 12. 2007 03:05
Je to jedno z nejlepších a mých nejoblíbenějších jídel.Fakt můžu vřele doporučit.