Nevím proč má tento recept tak dobré hodnocení, když v něm chybí základní věc a to, jak kachnu upéct, na kolik stupňů a jak dlouho. Alespoň orientační časy by stačili...
To je nejlepší recept,znám ho přes 50 let.Chutná a chutná všem generacím.Když nemám víno,dávám pod kachničku pivo černé=taky dobrý.Na pekáči zbyde vždy jen trochu výpeku. :-) :-) =-O =-O
Výborné! Máme moc rádi zelí, tak jsem krom domácího kysaného dala i sklenici sterilovaného a nemá chybu!! Podlévala jsem červeným vínem, zelí i kachna tak dostali krásnou barvu. Proč se nezobrazuje hlavní fotka?
Jednoduchý a přitom tak vynikající recept, díky! Jen jsem vynechala víno v zelí, to jsme připíjeli ;-)
Trochu mi tam chybí š´távička :-(
na kacenu jenom,sul a kmin :-|
Mňam, přidala jsem dvě fota, doporučuji si dát práci a sehnat domácí kachničku, nikoliv z velkochovu. Na fotce v pekáči je vidět, že ani není třeba sbírat tuk, domácí kachničky jsou vyběhané a mají výraznější chuť, přesto je po pozvolném pečení kachnička pěkně křehká.
moc dobry recept jsem si pochutnali dekujem :-*
vynikající jednoduchý recept-pouze doplním kachnu nasolit a okmínovat den předem
mlikem podlevat kachnu, tak to mi pride jako dost ulitli
Ridil jsem se recepty Zdenka a Patrika a musim rict,ze kachna se opravdu vydarila,jeste jsem ji malinko vylepsil,kdyz uz byla kachna skoro hotova a ja ji potrel medem,odlil jsem si z pekace trochu vypeku,zalil vodou a povaril,zahustil moukou rozmichanou ve vode a dochutil peprem a soli(pripadne vegetou).S timto sosem jsem pri podavani kachnu a knedliky polil...Zeli delam na cibulce se slaninou,taky vrele doporucuji.Dobrou chut
Vynikajici,jednoduche a velice usporne na spotrebu nadobi.
P.Gabriole Já podusím zelí na cibuli,osolim,okmínujia trochu podleju vodou.Když je tak napůl zahustím menší bramborou a menším jablkem.Ty to věci jemě nastrouhat.Snad bude chutnat!
Děkuji panu Zdeńkovi za dobrý recept.Naprosto jednoduchý,žádné zvláštní koření,příprava rychlá a výsledek naprosto famozní.Nejlepší recept na kachnu,jaký jsem našla.Všem doporučuji(i naprostým začátečníkům).
Já jsem dělala naposledy kachnu s červeným zelím, které bylo již ochucené. Rekl mi o něm tchán, že je dobré. Prodává se v sáčku. Snad ho mají v Kauflandu, ale já ho koupila v Hypernově. Mají to tam u zeleniny v chlaďáku u salátů (naklíčené fazole, řeřicha, atd.) Stačí povařit a zahustit.
Gabriolo,tak zkuste si koupit kysane cervene zeli v pytliku.Na trose sadla nebo oleje osmahnete cibulku,pridejte to zeli,kminek,sul,spetku cukru,kdyz bude mekke zahustete na jemno nastrouhanou bramborou s troskou vody a lzici hladke mouky,nechte probublat a dochutte uz pak dle vlastni chuti.Ja pridavam spetku vegety.Urcite poradi i dalsi damy tady.
Super! Ja polevam kurcicku mlekem. Nemam rada nasladlou chut po mede. Akoratze nedokazu uvarit dobre zeli. Ani cervene, ani bile, zadne :-(((
Zajímavé... Omlouvám se za off topic příspěvek, ale spousta místních diskutérů zde pekla kachnu poprvé. Spousta mých známých jí taky ještě nikdy nepekla a přitom podle mně se jedná o absolutně nejjednodušší recept, kde kvalita výsledného produktu v poměru s minimální potřebnou námahou a umem je maximální. Pro naprosté začátečníky: Kachnu jen osolte a pořádně okmínujte, podlejte cca 1 cm vodou a pečtě nejprve pod pokličkou na cca 180-200 stupňů. Pravidelně kontrolovat, polévat výpekem, případně podlít. Když už je měkká, (záležní na typu kachny, někdy to trvá třeba i 3 hodiny), odklopit a nechat dopéct kůrčičku. Až zjistíte, jakého jste dosáhli výsledku, už se nebudete bát i trochu experimentovat. Pečení zdar a kachnám zvlášť! :-)
Kachnu mám opravdu rád, ale kořením malinko jinak. Místo hřebíčků do jablka roztluču v hmoždíři čtvrt hvězdičky badyánu a tím posypu kachnu zvnějšku i uvnitř. Vyzkoušejte a napište. Ale pozor, toho badyanu opravdu jen malinko a výsledek je překvapující. Vyčteno z jedné čínské kuchařky.
Výborný recept, jednoduchý a přitom velice chutný. S jablíčkem upečeným v kachně nemá oběd chybu.
recept je vyborny vřele doporučujeme
Ahojík děkuji za výborný recept! Kachna byla výborná. Akorát jsem ji nedusila se zelím a byla také výborná! Je to výborný recept!
Ahojík děkuji za výborný recept! Kachna byla výborná. Akorát jsem ji nedusila se zelím a byla také výborná! Je to výborný recept!
Pekla jsem 2 hodiny na 180°,pak na dalších 10 min. jsem potřela rozředěným medem s vodou,aby chytla krásnou barvičku.At se povede :0)
Podle velikosti kachny - obecně spíše déle na nižší teplotu - takže tak 180 stupňů. Na konečnou fázi - vytvoření kůrky - bych teplotu zvýšila a dopekla.
Ahoj,chtěla bych jí upéct v neděli, ještě jsem jí nikdy nedělala a nevím jak dlouho a na kolik stupnů ji péct.
Na Velikonoce jdu do toho, kachnu budu dělat poprvé a pozvala jsem celou rodinku. Tak doufám, že se povede. Už te´d se na to těším. Mňam.
Tak jsme si dnes všichni pošmákli,nedávala jsem víno,klasika červené zelí a knedlík a do kačeny jablko s hřebíčky,bála jsem se té chuti,ale opravdu bylo to moc dobré.Jen všichni odfukují :0)
V neděli zkusím,tak po obědě dám vědět,jak šmakovalo :0)
Dělala jsem o svátcích, bála jsem se toho, protože jsem kachnu dělala prvně v životě, ale bylo to moc dobré.
Chválím, super recept, dělal jsem kachnu prvně v životě, ale už teď vím, že ne na posled. Posbíral jsem i zkušenosti z příspěvku a co dodat, lahoda...Zvláště díky Patrikovi (viz. níže). Jablka s hřebíčkem vložená dovnitř opravdu provoní celou kachnu. A jako zlatý hřeb přidat macerovaná jablka ve víně...skvělé a doporučuji.
mě naučila babička kachnu den předem předpékat.většinou bývají dost tučné.vůbec jí nepodlévám, sama pustí šťávy až dost.jinak jen solím a kmínuji.je pak moc dobrá.když chci vylepšit trošku šťávu,tak do ní rozdrobím půl až celou kostku drůbeží šťávy
Zprava pro Janu Hanusova: KACHNA SE NEMA NEJPRVE VARIT a pak pect!!! Zkus to a uvidis!!! Kachna ztraci vlastni aroma. Ja delam kachny az 20x a vic do roka a cela rodina a pratele se vzdy sami pozvavaji.Kachnu umij, osol, opepci - dej do hlubokeho pekace a zalij do polovice pekace vodou. Dej kachnu do trouby a nech ji kolem 60 - 80 minut pect. Pak slej pul "vody" a otoc ji, aby se prsa opekly. Za ca 1/2 hodiny uz ji muzes vyndat a naporcovat. Co nebo jaky pridavek k tomu chces podavat je jedno. Taky muzes po naporcovani pomazat medem a zalit cerstvor pomerancovou stavou - to je taky moc fajn! Ahoj :-) a "Dobrou chut!"
Delam kachnu casto - ale kdyz, tak s cervenym zelim, do ktereho davam kilo jablek (aby bylo zeli a jablka 1:1) a zalivam cervenym vinem.Priste budu delat po "starocesku" a uz jsem moc zvedava!
asi nejdůležitější věc je dělat všechno s láskou a pořáně a zkoušením nových věcí se člověk vydává na malou dobrodružnou cestu a to mám rád. Přeju hodně zážitků s novými recepty a dobrou chuť( a nebuďte konzevy) aoj Pepa
zajimavy recept musim ho skusit-mnam
Kachnu peču pravidelně na podzim a na Vánoce,dusím jí podlitou vodou ,nebo s drubežím vývarem.Plus kmín a sul.S vínem je to určitě zajímavější.
no, anonyme, jenom chci dodat, že recepty nejou jen pro zkušené kuchaře, ale i pro začátečníky. Tohle mi připomíná klasika - bereme vyučené prodavače s praxí. Máte výborné ohodnocení, ale nemáte praxi, sbohem. Kde člověk má získat praxi, když mu ji nikdo neumožní získat? Stejně tak je to i s vařením, někde se to člověk musí naučit, a proto čím víc informací tím líp!
Myslím, že v receptu žádné podstatné údaje nechybí, každému, kdo alespoň někdy něco uvařil je jasné, že maso a drůbež pečeme na vysoké teploty a ne jak buchty. Chce to víc praxe!
Tak jsem to uvařil a mohu jen pochválit! Doporučuji také na konec potřít medem, kůžička je křupavá a po medu nasládlá, ale ne moc.. Výborné! Kachnu jsem dělal po prvé v životě a udělám ji určitě znovu..
Dnes jsem ji upekl a bylo to tak lahodné, až mě to samotnému vyrazilo dech. Postup - všechno v jednom pekáči, poslechněte radu Zdenka - jablka s hřebíčkem vložená dovnitř kachnu příjemně ovoní. Nejprve pod poklicí prsama dolů, hodinu a půl na 180°C pak bez poklice 45 minut do zlatova - pak otočit a další hodinu a půl (teď již na zádech) pod poklicí. Stále platí, polévat vlastní šťávou (doporučuji tak polovinu tuku odebrat, záleží na tom, jak moc pouští) Na posledních 20 minut - bez poklice-přidejte do pekáče zelí a jablka macerovaná ve víně, potřete kachnu tenkou vrstvou medu a zvyšte teplotu na 220°C na kachně se vytvoří křupavá medová krusta, ovíněná jablíčka a zelí všechno provoní. Maso je křehoučké a šťavnaté a konzistenci má téměř jako paštika-rozplává se na jazyku. Jako přílohu doporučuji housko-špekové knedlíky na moravský způsob, žádné bílé nafouklé vaťáky. Ještě teď mám v bříšku jako v pokojíčku
Recept je špatně napsaný, chybí zde teplota, při jaké kachnu pečeme způsob apod. Informace že ji osolíme a okořeníme je předpokládám všem jasná, informace o teplotě však již nikoli. Zkuste až budete psát další recept postupovat od informací důležitých k těm méně důležitým. Možná by neby na škodu i recept na knedlíky atd. atd.
Diky za recept, budu ho zkouset hned zitra.Najit klasicky recept na pecenou kachnu neni zadna sranda. Hledala jsem asi dva dny, csude jenom "kachna a la....".Moc dekuju
Slysela jsem, ze je dobre pred pecenim kachnu vzdy asi hodinu varit ve vode. Pry proto, ze se pak tolik nespece, je drive upecena a mate i zaklad na polevku. Zatim jsem to nezkousela. Pokud ma nekdo zkusenosti, prosim sdelte.
S tím kyselým zelím proste paráda.
tak jsme ji snědli zelí bylo bezkonkurenční ale asi přibereme každý dvě kila!!! výborný recept!!!
Zkuste pred pecenim do kachny nacpat jablko napichane cca 7 hrebicky, pecte ji hodinu pod alobalem prsickama dolu, potom hodinu bez alobalu a potom ji otocte a dopecte do zlatova a to pri 180 stupnich celsia po celou dobu a az potom naporcujte, pujde to snadno, verte mi, denne jich takto pecu desitky a Australani se po nich muzou umlatit.
Hm, pan Dobrman pise , ze takto pece kachnu kazdy. Ja tedy ne. Pro mne je tento recept novy a jsem rad , ze jsem ho mohl vyzkouset. Z mych znamych , kterych jsem se dotazoval takto kachnu nepece nikdo.
Pan Dobrman by přivítal něco neokoukaného, nového... Co takhle zlepšit si češtinu? To by mohlo být pro vás nové :-) ... píše se totiž STANDARDNÍ !!!:o)
Takhle jsem kachnu pect jeste nezkousela a myslim, ze nejsem "malokdo". Pro me je klasicka kacena na kmine, podlevana pivem. A pokud je pan Dobrman tak protrelym kucharem, ze vsechny stare recepty zna, tak at zkousi nove. My, mladi, urcite nepohrdneme receptem na nejakou klasiku. Takze i tenhle urcite brzy vyzkousim.
p. Dobrman: proc by zde nemohl byt uveden osvedceny recept na pecenou kacenu, navic nazev "po starocesku" je myslim dostatecne vypovidajici o tom, ze se nejedna o neco, co by melo objevovat Ameriku. Kdo vam brani napsat originalni recept na "Kachnu po dobrmansku"?
Recept je jiste dobry.Jedna se o standartni pecenou kachnu.Timto zpusobem se pece kachna jiz po staleti a malokdo ji pece jinak.Tak nevim,proc objevujeme znovu Ameriku.Privital bych neco neokoukaneho,noveho !!!!!
Právě ji peču v troubě a po přečtení Vašich připomínek se už nemůžu dočkat. Přeji všem dobré vaření!!!
Ja delam kachnu vzdy obycejne(kmin,cesnek,...).tuhle budu muset vyzkouset,mame asi 30 kachniicek,tak si poockamm a potom je s radosti snim.sice je to krute,ale budu to pro dobro.:-)
Už jsem dělala několikrát! Výborné! Je dobré kachnu co nejvíce propíchat vidličkou, aby během pečení pustila sádlo a vypekla se dokřupava. Předpékám si ji večeř předem... Jako přílohu dávám kulaté houskové knedlíčky s bylinkami a cibulkou
Ještě sem jí nevyzkoušel, držím dietu bééé, ale sbíhají se mi sliny....jakej mám nastavit režim pečení v troubě a kolik stupnů?
Opravdu povedena zalezitost, udelali jsme ji jednou a za ctrnact dni jsem musel znovu.
Vyzkoušeli jsem a moc nám chutnalo. Jen bych řekla, že je lepší naporcovat ji před pečením.