• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Jidáše - sádlové
Napište svůj komentář k receptu

Jidáše - sádlové

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.7
hodnotilo: 15
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jidáše - sádlové
Jidáše - sádlové
Jidáše - sádlové
2fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 300
      g polohrubá mouka
    • 200
      g hladká mouka
    • 120
      g sádlo - rozpuštěné
    • 260
      ml mléko - vlažné, cca
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • 80
      g cukr krupice
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      lžička citronová kůra - čerstvě nastrouhaná
    • sůl - špetka
    • 30
      g droždí
    • 1
      hrst rozinky předem v rumu máčené
    • mandle nebo ořechy- nasekané, nejsou nutné, dle chuti

Postup přípravy receptu

1
Mouky smícháme v míse s citronovou kůrou, solí, vanilkovým cukrem a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr a rozdrobíme droždí, které zalijeme polovinou mléka a promíchneme na řídkou kaši, ze které necháme vzejít kvásek pod zakrytou mísou odloženou na teplém místě.
2
Po vytvoření kvásku do mísy přidáme zbylé mléko, rum, rozinky (nejlépe ještě pokrájené) a vše nahrubo promícháme. Vše pak přelijeme vlahým sádlem a za pomocí vařečky umícháme hladké nelepivé těsto. Čím déle budeme míchat a vhánět tak do těsta vzduch, tím bude lepší. Těsto zakryjeme v míse utěrkou a na teplém místě necháme cca 35 minut kynout, pak opět těsto promícháme, rozdělíme na dílky, ze kterých vyválíme slabší delší válečky, ze kterých tvoříme různé tvary: spirály, šneky, uzly..., které pak přendáme na plech, kde je ještě necháme krátce odpočinout. Asi po deseti minutách je vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme dorůžova. Po vyndání je ihned potíráme rozpuštěným máslem s troškou rumu a sypeme moučkovým cukrem.
3
Sádlo dodá těstu vláčnost, lehkost a chuť nijak nenaruší, ale pokud jste zásadně proti sádlu, lze ho nahradit máslem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

Kynuté Jidáše

Kynuté Jidáše

Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jarmila Petráčková | 26. 3. 2016 20:27

    Jidášky jsou senzační a v puse se jen rozplývají a už těsto samotné bylo pěkněně tvárné. Vynikající recept.

  • kisk.76 | 10. 4. 2015 17:16

    Dobrý den,recept jsem vyzkoušela a je VYNIKAJÍCÍ!!!! Místo jidášů,jsem upekla 4 malé bochánky,jen se po nich zaprášilo. Dnes opět peču....(již potřetí) Díky za recept ;-)

  • recepty73
    recepty73 | 3. 4. 2015 10:35

    ...ne ne, do těsta vejce nepatří ;-)

  • niky-ta | 2. 4. 2015 09:51

    Dobrý den, prosím do receptu nepatří vejce? děkuji

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení Sladká jídla Nejlepší dezerty Pletýnky a jidáše Chléb & placky Vegetariánské a zdravé
Pokrmy Moučníky Ostatní Sladké Pečivo Z mouky/obilovin Pro děti Bezmasá jídla Pečiva Snídaně Dopolední svačina Oběd Svačina Večeře Pozdní večeře Pečení Děti Vegetariáni Velikonoce Posvícení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Hladká mouka Hnědý rum Mandle Mléko Polohrubá mouka Rozinky Sádlo Sůl Vanilkový cukr
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pikantní žebírka na grilu

Pikantní žebírka na grilu

Rumové koblihy

Rumové koblihy

Hovězí maso pěti vůní

Hovězí maso pěti vůní

Králík jako od babičky

Králík jako od babičky

Pikantní segedínek

Pikantní segedínek

Bramborové knedlíky ze studených brambor

Bramborové knedlíky ze studených…

Švejkův salát domácí

Švejkův salát domácí

Lívanečky s horkými jahodami

Lívanečky s horkými jahodami

Krémová houbová polévka

Krémová houbová polévka

Doporučujeme

20 minut
Grilovaný losos ve slanině

Grilovaný losos ve slanině

Meruňkové knedlíky - kynuté

Meruňkové knedlíky - kynuté

45 minut
Buřty na pivě

Buřty na pivě

60 minut
Rybízový koláč jako od babičky

Rybízový koláč jako od babičky

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

40 minut
Cuketové placky bez lepku

Cuketové placky bez lepku

40 minut
Rýžový nákyp s meruňkami

Rýžový nákyp s meruňkami

120 minut
Zapečené brambory s masem a smetanou

Zapečené brambory s masem a smetanou

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Poslední sledované recepty

47
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
42
Těstoviny (nejen) s kuřecím masem - zdravě a chutně
Těstoviny (nejen) s…
39
Křupavé brambory s polentou
Křupavé brambory s…
38
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem
36
Restované žampiony s bramborami a kadeřávkem
Restované žampiony s…

Zajímavé články

Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5 tipů od profesionálního barmana
Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5…
Neuvěřitelné květinové dorty: Jihokorejská cukrářka vytváří sladkosti, které vypadají jako skutečné kytice
Neuvěřitelné květinové dorty: Jihokorejská…
Velký meruňkový speciál: Rady, kde je nasbírat, jak je zavařit, usušit i co z nich upéct nebo uvařit dobrého
Velký meruňkový speciál: Rady, kde je nasbírat,…
Cuketové recepty celebrit: Upečte si cukeťák Heleny Vondráčkové nebo bábovku Marthy Stewart
Cuketové recepty celebrit: Upečte si cukeťák…
Meruňkové knedlíky podle Josefa Maršálka: Tvarohové těsto nechává odpočinout a používá meruňky i s peckou
Meruňkové knedlíky podle Josefa Maršálka:…
AHA.cz Těžko u Šafářové s Plekancem: Dusná atmosféra plná stresu, děti trpí

Těžko u Šafářové s Plekancem: Dusná atmosféra plná stresu, děti trpí

Mimibazar Bojíte se rádi? Navštivte 10 nejbizarnějších a nejděsivějších míst v Česku

Bojíte se rádi? Navštivte 10 nejbizarnějších a nejděsivějších míst v Česku

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Stylový týden: Saskia Burešová má v 78 letech styl v malíku. A kdo byl ještě na pochvalu?

Stylový týden: Saskia Burešová má v 78 letech styl v malíku. A kdo byl ještě na pochvalu?

Ženy.cz Musíme si promluvit: Proč rozhovory o vztahu muže děsí a nikam nevedou?

Musíme si promluvit: Proč rozhovory o vztahu muže děsí a nikam nevedou?

Blesk.cz Nešťastný Kristian Kodet (77): Milionová investice k pláči!

Nešťastný Kristian Kodet (77): Milionová investice k pláči!

SportRevue.cz Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Maminka.cz Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Blesk Horoskopy Hodina narození určuje vaši povahu: Přišli jste na svět před půlnocí, nebo po obědě?

Hodina narození určuje vaši povahu: Přišli jste na svět před půlnocí, nebo po obědě?

Další doporučené recepty:

Jidáše
Jidáše
Jidáše - drobenkové
Jidáše - drobenkové
Jidáše - medové
Jidáše - medové
Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Jidáše z bramborového těsta - vláčné
Jidáše z bramborového těsta - vláčné
Jidášky našich babiček
Jidášky našich babiček
  • Recepty.cz
  • Jidáše - sádlové
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact