Mouky, cukry, sůl, kypřidlo dáme do mísy, promícháme, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, které zalijeme vlažným mlékem, olejem, rumem a přidáme i žloutek, trochu promícháme a když se nám droždí rozpustí (na kvásek nečekáme), ihned vše zpracujeme na hladké těsto, které je oproti kynutému více řídké, ale ničeho se nebojíme, ihned ho přendáme na vymazaný plech olejem (2-3 lžíce) a mastnými dlaněmi nebo stěrkou ho roztáhneme po celé ploše velkého plechu. Těsto na krajích potřeme rozšlehaným bílkem a pak ho bohatě posypeme osušenými jahodami. Nakonec jahody posypeme užmoulanou drobenkou a ihned dáme koláč péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova. Po vychladnutí nakrájíme a před podáváním můžeme ještě pocukrovat.
2
Koláč zvládnou i začátečníci, kteří mají rádi kynuté koláče, ale mají obavy z kynutého těsta.
3
Pokud máme rádi tvaroh, můžeme těsto potřít oslazeným tvarohem.
Čekala jsem na naše české jahody abych koláč zkusila. Je výborný a v puse se rozplývá jako dort.
Zdenka: pekla jsem asi 3/4 hodiny. Řídím se okolkama těsta, když zahnědnou je hotovo.
Zdenka
|21. 4. 2016 16:15
Chcem sa opýtať ako dlho ste ho piekli?. Chystám sa ho vyskúšať cez víkend na moje narodeniny. Už sa teším <:-) <:-)
Lucka
|30. 3. 2016 08:20
Je vynikající!!!!!!!!!!! :-* a rodině jsem na odpoledne slíbila další plech, když máme jahody za padesátku tak proč si neudělat radost :-D
eva
|17. 7. 2015 11:07
dnes jsem ho pekla z poslednich jahod a nema chybu. dekuji za recept
Marie
|28. 6. 2015 17:59
Vyzkousela jsem a chystam se pect podruhe,opravdu vyborny recept.
Ilona Hlaváčová
|22. 6. 2015 19:46
Koláč je výborný a dík tomu, že se nemusí čekat na vykynutí je i docela rychlý. Děkuji za recept, těsto určitě zkusím i na rybízový koláč :-) už brzy :-)
Jarek
|21. 6. 2015 21:23
A není těch v receptu udávaných skoro 0,5 kg drobenky na jeden plech trochu moc? ;-)
Olivie
|21. 6. 2015 16:27
Vynikajici kolac. Dekuji autorovi za zverejneni skveleho receptu.
Koláč je výborný ) a na to, že v pečení nejsem zrovna kovaná, tak koláč je jak od maminky )
Eva Vránová
|24. 6. 2014 11:28
Koláč můžu určitě doporučit. Skoro polovina zmizela ještě vlažná hned po obědě a i bez nakynutí je pěkně nadýchaný ještě dneska. Děkuji za recept.
Eva Vránová
|23. 6. 2014 09:23
Už se peče, tak jsem zvědavá jaký bude. Zkusila jsem použít na těsto mastný váleček, ale ten se hned nalepil, protože těsto bylo víc jak lité než kynuté, ale s mastnýma rukama šlo roztáhnout už dobře.