Žloutky utřeme s cukrem a olejem, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a sníh z bílků. Upečeme na velkém plechu při 200 °C. Vychladlý korpus potřeme marmeládou a poklademe odkapanými jahodami. Šťávu z kompotů doplníme do 3/4 l vodou a dáme vařit. Odstavíme a do horké vmícháme 3 Galaretky (želatina dovážená z Polska). Mícháme do rozpuštění a necháme vychladit. Mezitím vyšleháme dotuha šlehačky a když začne želatina tuhnout, po částech ji vmícháváme do šlehačky.
2
Kolem piškotu vytvoříme okraj z alobalu nebo použijeme rantlík z nerezového plechu. Směs nalijeme na korpus a necháme ztuhnout. Připravíme si poslední Galaretku podle návodu na sáčku (želatinu rozmícháme v 1/2 l horké vody do rozpuštění) a zchladlou nalijeme na náplň.<BR>Místo tohoto korpusu můžeme upéct 2 tenké piškotové pláty a slepit je marmeládou, moučník bude vypadat stejně jako jahodové kostky z cukrárny.
tak se mi zdá že galaretku jsem měla dělat už v čera
acid
|14. 4. 2016 15:10
proč používáte potraviny z Polska, a přitom ještě tvrdíte jak dlouho to trvá? Já toto peču již 10 let z českých potravin a je to asi tak o 2 hodiny rychlejší. Želatina dr.Oetker tuhne za pár minut... svět se zbláznil...
Lenka
|25. 2. 2016 10:57
Upekla jsem a povedly se moc :-) Akorát napoprvé jsem dělala z celé dávky a neměla jsem šanci, aby se to vešlo na plech. Nemáte někdo nějaký fígl? Napodruhé jsem dělala ze 2/3 do dortové formy. Vešlo se, byla plná po okraj (průměr 24 cm) a úplně to pro rodinnou oslavu stačilo. :-) Opravdu skvělé :-)
Pavla
|21. 6. 2015 16:25
V tescu mají galaretku - kupovala jsem ji v 5ti barvách. Fialovou, tyrkysovou, modrou, zelenou a zlutou ;-) taky se s ní trápím, dneska poprvé ;-)
Upekla jsem řezy mamče k svátku a jsou moc dobré, lepší než ty kupované jahodové kostky. Všem moc chutnaly, i mé nadřízené v práci která je nemusí.
Jinak jsem měla také problém sehnat tu jahodovou želatinu.
Blanka
|5. 5. 2007 17:12
Ach jo, ani za Boha nemůžu sehnat Galaretku, v Lidlu u nás mají jen citronovou a v sousedním městě dokonce ani tu. Nevíte ještě o nějakém obchodě kromě Lidlu, kde mají jahodovou Galaretku??nebo to vážně musím jet do Polska:o))???
Anonym
|22. 4. 2007 21:09
Blanko, ja to tu uz popisovala, ze jsem byla poprve prekvapena, jak dlouho to trvalo a bala jsem se, ze to snad nikdy neztuhne, ale nakonec ztuhlo, nebojte. Uz jsem delala 2x ;-)Podruhe jsem dokonce rozpustila galaretku na tu tenkou vrstvu nahoru a zapomnela na to, odjela s manzelem nakupovat, vratila se po vice jak hodine a bylo to akorat :-D Jen jsem ji nalila nahoru a dala opet do chladna.
Zdeňka
|22. 4. 2007 19:03
Blanko,Galaretka tuhne docela pomalu,chce to trpělivost.Protože se dává poloviční množství tekutiny než je v návodu,ztuhne krásně.Chce to vystihnout okamžik,kdy ještě není želatina úplně tuhá,ale už začíná houstnout.Poprvé jsem měla taky strach,že to neutrefím,ale povedlo se.Určitě se povede i Vám.
Blanka
|22. 4. 2007 12:50
Tak tenhle zákusek miluju a kupuju si ho běžně v cukrárně!!!Chtěla bych ho co nejdřív vyzkoušet, jenže mám špatné zkušenosti s želatinou. Když jsem chtěla dělat nějaký moučník s želatinou, nikdy neztuhla..nebo jsem možná nebyla trpělivá!Zkoušela jsem např. želatinu od Dk. Oetkra (v prášku) a udělala vše přesně podle návodu a i když jsem hrnec později dala do lednice, želatina netuhla..tak jsem se naštvala a vodu vylila:o)..prosím poradte mi jak dlouho má želatina tuhnout a při jaké konzistenci ji mám vmíchat do šlehačky?až když je z ní rosol??Děkuju vám moc..
iveta horova
|22. 4. 2007 08:44
Dort jsem take už dělala a byl moc dobrý. včera jsem vyzkoušela z borůvek a také je dobrý.Místo galaretky jsem použila želatinový ztužovač za studena od Dr.oetkera a šlehačku jsem obarvila štávou z borůvek.to samé jsem udělala i se želé. všichni si to pochvalovali.
Mirka
|2. 4. 2007 18:53
Byl to báječnej recept,lahůdka.Doporučuji.
Sarka Honzakova
|1. 4. 2007 22:46
Anonyme a Zdenko...diky za rady. Ja jsem naucena vymazavat a vysypavat. S pecicim papirem jinak nez pod vanocku a pecivo se teprve seznamuji. Vas postup urco vyzkousim, protoze narozeniny dcery se blizi.
Květa B.
|1. 4. 2007 15:15
Dobroučké to je, posílám jedničku.To těsto ale zkusím taky jiné, i když zas tak moc to nevadilo, že nebylo až ke krajům, té šlehačky je tak hodně, že jsem to zaplnila.Až na nějaké technické nedostatky z mé strany se povedlo.
Zdeňka
|24. 3. 2007 19:24
Šárko,jsem moc ráda,že se vám povedlo a chutnalo.Korpus si samozřejmě každý upeče podle sebe,já mám dobrou zkušenost s tímto a dělám to tak,jak radí anonym,nevymazávám okraje.Máte pravdu,že Galaretka tuhne pomalu,dá se to urychlit chlazením kastrolu s želatinou ve studené vodě,ale musí se hlídat,aby neztuhla moc.
Anonym
|24. 3. 2007 09:19
Šárko,když pečete do dortové formy,tak vyložte dno peč. papírem a okraje už nevymazávejte ani nevysypávat moukou.A po upečení nožem těsně u formy vykrojíte boky.
Sarka Honzakova
|23. 3. 2007 20:42
Tak uz je to snezeno, doslova sezraaano :-D Vynikajici, davam za 1* a za 14 na prani dcery opakuji na jeji narozeniny. Delala jsem z 1/2 davky do dortove formy. Mela jsem jen problem s korpusem. Chutove vyborny, ale po upeceni mi dost odskocil od okraje (jako piskot) a byla tam skoro 1 cm mezera. Takze jsem ho potrela marmeladou a snedla, zatimco jsem upekla korpus podle receptu Buchta s rosolem, ktery mam vyzkouseny. Jo a pak to jahodove zele hodne pomalu tuhne, takze pokud delate rosoly podinku nebo klasicke zelatiny, neznepokojujte se, chce to jen o neco pevnejsi vuli a vydrz, pokud se vysledku nemuzete dockat, jako ja ;-) Opravdu vynikajici, jako ten zminovany dort z cukrarny.
Sarka Honzakova
|21. 3. 2007 20:15
Tohle jsem milovala jako zakusek. Jeden rok jsem si to od mamky vyprosila i jako dort z cukrarny k narozeninam. Uz jsem to dlouho nikde nevidela. V Lidlu uz jsem sehnala Galaretku a musim to zkusit.
Eva Maršounková
|21. 3. 2007 19:16
Skvělý zákusek, moc děkuju za recept. Určitě brzy vyzkouším.
Jaroslava Oumarová
|20. 3. 2007 07:29
Zdeňko, běžím do Lidla :-))
Zdeňka
|19. 3. 2007 20:43
Galaretku mají u nás na vesnici v obchodě,bývá i v Lidlu a taky se vozí z Polska.Je na rozdíl od naší želatiny výborně ochucená,není třeba do ní nic přidávat.
Jitka
|19. 3. 2007 20:25
Ta "galaredka" je v čechách běžně k dostání, nebo si jí vozíte z Polska sami?